12.6 C
Київ
26.04.2024
Інфраструктура

На Київщині карантинні обмеження посилили попит на земельні ділянки

Глобалізаційні та урбанізаційні процеси призводять до зростання населення міст, зокрема мегаполісів. Київ приваблює українців робочими місцями, найвищими в країні зарплатами та розвиненою інфраструктурою. Чому зростають ціни і попит на землю під Києвом і що треба знати при виборі ділянки, – розбирався Олександр Колесніченко з “Економічної правди”.

Чимало киян втомилися від “темпу” міста, брудного повітря й автомобільних заторів. Порятунком для них став переїзд в область – на дачі або в приватні будинки. Пандемія та карантинні обмеження тільки посилили цей тренд. Ціни на будинки, таунхауси та котеджі різко зросли у 2020 році.

Містян, які вирішили перебратися в область і яким не потрібно переїжджати швидко, очікує довга “гра”: зведення власного будинку. Ключовим у цій “подорожі” є вибір земельної ділянки. Скільки наділів для будівництва продається на Київщині? Скільки вони коштують? Які напрямки найбільш популярні?

Ключові висновки:

  • Ринок земельних ділянок під індивідуальне будівництво переживає бум і почав зростати на 15-20% на рік.
  • Найбільшою популярністю користуються ділянки поряд з Києвом, розміром до 15 соток, правильної форми та з інженерними мережами.
  • Ціни на ділянки залежать від багатьох факторів і коливаються від 500 дол до 5 тис дол за сотку.
  • При виборі ділянки важливо звертати увагу на її цільове призначення та ґрунти.
  • За прогнозами експертів, ціни зростатимуть на 7-20% на рік.

Нагадаємо, “Київський регіон“ нещодавно повідомляв, що Держекоінспекція розпочала перевірку найбільшого забруднювача повітря у Київській області. Йдеться про Трипільську ТЕС, яка здійснює постачання електроенергії на Черкащині, Житомирщині та Київщині.

За даними експертів ринку, найбільш популярними в Київській області є пропозиції з продажу невеликих ділянок – до 15 соток. Такі оголошення становлять 67% від загальної кількості. Найменш затребувані наділи великих розмірів – понад 30 соток, на них припадає 8% пропозиції.

Зростання популярності землі під приватне будівництво експерти пояснюють психологічними наслідками пандемії та обмеженістю інвестиційних інструментів.

Схема “купити і перепродати” на цьому ринку не працює, кажуть експерти. Щоб заробити на перепродажу ділянки, потрібно інвестувати додаткові кошти в її інфраструктуру або побудувати будинок. В останні роки конкуренцію девелоперським компаніям, що будують котеджні містечка, склали приватні особи, які купують земельні ділянки, будують будинки або таунхауси і перепродають їх.

Як формується ціна на ділянки під будівництво:

Головним критерієм формування ціни на земельні ділянки під житлове будівництво в київському регіоні є близькість до столиці. “Оптимальною вважається відстань від Києва, яка дає максимальну ціну на ділянку, – 5-10 км. Також враховуються часові витрати на дорогу до міста. Ідеальний час – 15-20 хвилин”, – розповідають в Асоціації фахівців з нерухомості України.

Важливим фактором ціноутворення називають статус та інфраструктуру території. “Ділянки в окремих котеджних селищах цінуються вище, ніж у селах, серед сільських будинків або на околиці”, – пояснює експерт.

Наявність комунікацій – газу та електрики – може підняти вартість ділянки наполовину. “Левова частка собівартості будівництва – 40-60% – стосується прокладання інженерних мереж. З урахуванням цього різниця в ціні на ділянки навіть в одній локації може перевищувати 30-50%”, – говорять в Асоціації фахівців з нерухомості України.

Заплатити ринкову ціну за землю допоможе правильний розрахунок співвідношення площі будинку до розміру ділянки. Наявність поблизу ділянки озера, річки або лісу автоматично додасть до її вартості ще 20%.

Вартість земельних ділянок:

Ціни на земельні ділянки під приватне будівництво стартують від 500 дол за сотку в сільській місцевості на відстані понад 50 км від Києва і сягають 5 тис дол за сотку на відстані до 5 км від столиці. Найдорожче оцінюються земельні ділянки в містах Київської області. Так, в Обухові ціна за сотку сягає 2,3 тис дол, в Ірпені та Білій Церкві – 3 тис дол, у Бучі та Славутичі – 5 тис дол.

На що слід звертати увагу при купівлі ділянки:

При купівлі ділянки під індивідуальне будівництво фахівці рекомендують звертати увагу на її цільове призначення. У документах повинно бути вказано, що ділянка оформлена під приватне (індивідуальне) будівництво.

Дешевше коштують ділянки з цільовим призначенням “Для садівництва”, проте з ними в інвесторів можуть виникнути проблеми. Експерти радить покупцям звертати увагу на ділянки з “правильним” цільовим призначенням або змінити його, але тоді доведеться доплатити 5-10% від суми угоди для оформлення документів. До інших характеристик ділянки при її виборі фахівці відносять сусідів, структуру ґрунту, висоту ґрунтових вод, конфігурацію ділянки, наявність лісу та водойми поблизу.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #земельніділянки #вартість #будівництво #нерухомість

Фото з мережі Інтернет

Схожі записи

Новобудови вище чотирьох поверхів тепер будуть обладнувати ліфтами

В Українці людей обдурили з «Громадським бюджетом»

Під Києвом “тітушки” перекрили дорогу для проїзду місцевим жителям

Напишіть коментар