8.4 C
Київ
19.04.2024
Міська рада Обухів

Патова ситуація з функціонуванням Обухівської громади

Після нещодавніх адміністративних пертурбацій в Обухівській міській раді склалася ситуація, яку вже голосно можна назвати критичною. І на жаль, є тенденції, що вона і надалі буде погіршуватися.

У таке скрутне становище Обухівська громада потрапила після того як у 7 березня нинішнього року депутати міської ради проголосували за відставку в.о. мера та секретаря міськради Сергія Клочка. І хоча про юридичні наслідки депутатів попереджали ще перед голосуванням – це їх не спинило і громада, фактично, залишилася без повноцінного керівника. Адже перший заступник пан Верещак без великого ентузіазму зараз підходить до виконання обов’язків тимчасового керівника міської ради.

Поточні результати такого “управління” відверто жахають:

  • зупинено фінансування підрозділів та комунальних підприємств, які «зав’язані на фінансуванні від виконавчого комітету (міська варта, КП «Теплотрансбуд» (у частині благоустрою), територіальний центр по наданню соціальних послуг (близько 40 працівників без заробітної плати);
  • на «пів-шляху» зупинилось об’єднання медицини у громаді під час реорганізації (об’єднання) первинки і вторинки – первинка зараз у «підвішеному» стані;
  • зупинилися виплати по програмі «Турбота» (у тому числі по мобілізованих військових);
  • за березень не виплачена заробітна плата працівникам виконавчого комітету, центру соцпослуг та міської варти. Не виплачуються навіть лікарняні, не кажучи вже про відпускні;
  • отримані з державного бюджету чималі суми субвенцій (на активні парки та на харчування дітей у навчальних закладах від Програми ООН) не має можливості зарахувати до місцевого бюджету без рішення сесії, відповідно дані суми безкінечно у «підвішеному стані» бути не можуть, якщо ситуація невизначеності продовжуватиметься – їх заберуть назад до державного бюджету;
  • запити від військових частин на кошти (субвенції), які їм можна було б перерахувати для самостійних закупівель – поки що «складаються у папочку»;
  • повністю зупинені всі проплати по виконавчому комітету, адже у будь-кого із заступників відсутній «перший підпис», що дає право підписувати платіжні документи. Тобто, в даний час не оплачуються ні комунальні послуги (у тому числі вода, електроенергія (включно з будівлями виконавчого комітету (ЦНАП та інші), а також вуличне освітлення, ні послуги зв’язку, ні оплата по будь-яким діючим договорам.

“Київський регіон” у своїх публікаціях також вже звертав увагу на відсутність оперативних дій зі сторони міськради:

ВІДЕО:

На днях у сесійній залі міської ради була зустріч керівництва виконавчого комітету з начальниками відділів та управлінь Обухівської міськради, а також старост громади. Послухати про ці та інші поточні проблеми життєдіяльності Обухівської громади були запрошені і представники депутатських фракцій – Паєнко та Кіянченко від  від “Сили людей”, Ільєнко від “Батьківщини”, Малишев від “ЄС”, Іщенко від “Слуги народу” і як начальник управління соціального захисту), Яцун від “Голосу”, Ткаченко та Єльський – від “За майбутнє” та як працівники виконкому. Відсутні представники були лише від фракції «Наш край».

Присутні на зустрічі погодилися, що ситуація, яка склалась у громаді – нетипова для держави, і в законодавстві просто не передбачена. Згідно Закону «Про місцеве самоврядування» у разі відсутності міського голови його повноваження виконує секретар. А от ситуацію, коли відсутні і мер, і секретар ради – законодавець не передбачив. І простого виходу з цього колапсу влади (виконання обов’язків міського голови першим заступників, як дехто з депутатів пропонував – бути не може, так як і мер, і секретар – посади виборні, а заступники – ні.

Раніше секретар міг делегувати право «першого підпису» першому заступнику, але тільки кожного разу, і це було тимчасово. Або ж, можна було йому це зробити перед втратою повноважень секретаря (тобто включно до 7 березня, коли було голосування про зняття, і ще протягом 5 днів) – автоматично ж це право заступнику не надається.

Ще один варіант, що зараз розглядається в Обухівській міськраді – це тимчасове надання рішенням сесії права «першого підпису» першому заступнику. Цей шлях гірший, ніж повноцінне обрання секретаря тим, що у реєстрах (а саме ЄДР) керівником підприємства досі рахується Сергій Клочко, який буде там фігурувати аж поки депутати не виберуть нового секретаря. Відповідно, допоки у ЄДР не з’явиться, завірений державним реєстратором, запис про іншого керівника, та відповідно до цього казначейство не дозволить згенерувати ключ першого підпису – ніякі тимчасові «костилі» не допоможуть розблокувати платежі.

Отже, як не крути, а без обрання секретаря ради – ніяк.

Стосовно кандидатів на посаду секретаря Обухівської міської ради, то звучало декілька прізвищ, серед яких або недостатня підтримка депутатів (не набагато більша від власної фракції), або ж, у випадку іншої кандидатури – заборона декільком фракціям голосувати від їхнього обласного керівництва.

Отака от майже «патова ситуація», з якої депутатам потрібно якнайшвидше знайти вихід, адже наступний варіант – військова адміністрація… Чергова спроба – вже у наступну пʼятницю 26 квітня, коли має відбутися позачергова сесія Обухівської міської ради.

 

Підписуйтеся на наші новини:

У Макарові лікарі “Охматдит” обстежили дітей, які втратили батьків під час війни

У Таращанській громаді відкрили сучасний дитячий ігровий комплекс

 

Схожі записи

В Обухові відзначили роль бізнесу у наповненні бюджету громади

В Ірпіні ділянку військкомату вирішили віддати під багатоповерхівку?

В Обухові СБУ викрила незаконну схему з земельними ділянками АТОвців

Напишіть коментар