11.5 C
Київ
27.04.2024
Освіта Переяслав Тексти

У Переяславі відзначили містоутворюючу роль університету Григорія Сковороди

Усього в Україні, станом на 2024 рік налічується близько 170 державних закладів вищої освіти. Науковці вважають, що нині існує «невиправдана насиченість» вищими навчальними закладами університетського рівня. Тому реформа вищої освіти є неминучою.

Відповідно до проєкту Закону України «Про вищу освіту» нерентабельні державні ЗВО будуть об’єднувати чи-то приєднувати до потужних університетів із розгалуженою мережею.

реформа вищої освіти є неминучою

Питання діяльності саме містоутворюючих ЗВО, у розрізі реформи, піднімали й на засіданні Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України», за участі Міністра освіти і науки Оксена Лісового, представників Офісу Президента та Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, що відбулося нещодавно. У виступі зазначалося, що є шість ЗВО, які мають населення до 100 тис. осіб і є містоутворюючими: Острог (14800 тис.чол.) – Національний університет «Острозька академія» з контингентом здобувачів освіти 3088 осіб, Глухів (35800 тис.чол.) – Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, 2263 здобувачів, Дрогобич (75000 тис.чол.) – Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 4575 здобувачів, Ізмаїл (71000 тис.чол.) – Ізмаїльський державний гуманітарний університет, 3500 студентів, Ніжин (68000 тис.чол.) – Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 2330 здобувачів освіти й Переяслав (27000 тис. чол.) – Університет Григорія Сковороди в Переяславі, станом на грудень 2023 року налічує 7124 студентів.

Проаналізувавши офіційні статистичні дані, УГСП має першу позицію з рентабельності у співвідношенні кількість населення/здобувачі освіти.

Університет Григорія Сковороди в Переяславі має містоутворююче значення для міста, адже відповідно до статистичних даних на початок 2024 року в Переяславській громаді проживає 33 тис.284 особи, в місті близько 28 тис.осіб. Контингент студентів, станом на 2023-2024 роки становить 7124 особи, відповідно до штатного розпису в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі працює понад 600 осіб. Тобто якщо звернутися до визначення «містоутворююча установа/підприємство», то УГСП є таким для міста.

УГСП має першу позицію

з рентабельності у співвідношенні

кількість населення/здобувачі освіти

У розрізі питання містоутворення, важливою складовою є й наповнюваність бюджету через сплату ПДФО. УГСП лише за минулий рік сплатило до бюджету громади понад 17 млн. грн з близько 142 млн. загальної суми податку. Та все ж поняття «містоутворюючий» можна розглядати й з іншого боку, а саме як такий, що творить місто. Тож, у цьому питанні Університет Григорія Сковороди в Переяславі посідає одне із чільних місць, адже бере участь чи не в усіх важливих процесах життєдіяльності міста: соціально-економічна сфера, освітянська, культурна, соціально-психологічна, спортивна тощо.

Окрім містоутворюючої місії, Університет Григорія Сковороди в Переяславі має й велике історичне значення, бо ж його існування пов’язують ще із заснування Переяславського колегіуму, а це перша половина XVIII століття (1738 рік).

Шлях же Переяславського закладу вищої освіти у незалежній Україні почався у 1993 році, коли створився Переяслав-Хмельницький педагогічний інститут імені Г.С. Сковороди, який у лютому 2002 року отримує статус «університету». У 2021 році, у зв’язку з поверненням місту історичної назви Переяслав, заклад вищої освіти змінив свій статут, став класичним і отримав офіційну назву – Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

УГСП досі відіграє важливу містоутворюючу роль у громаді, значно впливає на соціально-економічний розвиток міста, допомагає посідати лідируючі позиції серед інших громад Київщини.

#Переяслав #університет

Фото Євгена Цяпенка

Підписуйтеся на наші новини:

 

Схожі записи

У Переяславі посеред дороги провалився автомобіль комунальників

У Переяславі вже офіційно є Університет Григорія Сковороди

Пожежа у цегляному цеху

Напишіть коментар