11.5 C
Київ
26.04.2024
Волонтерство Київський регіон

У Києві відбулася форум-вистава за історією переселенки з Харкова

У Києві акторки-переселенки виступили з форум-виставою перед внутрішньо переміщеними особами (ВПО), мешканцями, представниками громадських і благодійних організацій та місцевого самоврядування.

Форум-театр – це унікальний формат, який не просто розкриває актуальні проблеми, а й передбачає активну взаємодію акторів із глядачами, щоб спільно знайти рішення.

Захід відбувся в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом із українським благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США​​​.​​

Захід відбувся за підтримки

Державного департаменту США​​​

Вистава під назвою «Бумеранг», яку продемонстрували у Києві, – це історія переселенки з Харкова. У 2014 році вона відмовилася здавати в оренду квартиру жінці з дітьми, коли дізналася, що родина – переселенці з Луганська. Вже у 2022 році харків’янці самій довелося рятуватися від війни та шукати прихисток. І в новій громаді вона особисто відчула, як упереджено деякі власники квартир ставляться до ВПО. Героїня вистави, попри складнощі, намагається дати освіту своїм дітям, але стикається з недовірою, байдужістю, нерозумінням з боку місцевих.

Радник зі стабілізації Посольства США в Україні, Метт Джонсон відвідав форум виставу і виступив із заключним словом зазначивши:

«Завдяки таким заходам, тепер я можу доповідати про проблеми ВПО в Україні не тільки на дипломатичному рівні, але й на побутовому, розповідаючи членам своєї сімʼї та близькому оточенню, що переживають і з якими складнощами стикаються переселенці в Україні. Такі активності вкрай важливі. Через фізичне залучення у виставу, переживання їх досвіду можливо відчути та зрозуміти, через що вони проходять щодня, чому варто підтримувати та об’єднувати наші зусилля задля сприяння скорішої інтеграції ВПО та стабілізації ситуації в Україні. Дякую акторкам за силу та наснагу пережити цей досвід ще раз».

Регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» у Києві Олеся Ляшук розповіла, що вистава не лише викликала в глядачів емоції, а й налаштувала їх на пошуки рішень. Присутні обговорили потреби й очікування, подальші кроки та перспективи як ВПО в регіоні, так і самої громади: «Питання інтеграції та адаптації внутрішньо переміщених осіб не нове для України. Про необхідність налагодження комунікації між ВПО та громадою ми чуємо з 2014 року. Водночас масовість переміщення через повномасштабне вторгнення вивела проблему на новий рівень.

Заходи у форматі форум-вистави – це новітній спосіб комунікації, який дає можливість присутнім приєднатися до інтерактивного пошуку варіантів рішень з конкретної теми», – Олеся Ляшук переконана, що переселенці в нових громадах можуть бути ефективним ресурсом, а не тягарем.

Цю думку поділяє й членкиня ініціативної групи Ради з питань ВПО у м. Біла Церква Надія Стратій:
«На рівні міста важко пояснити, що ВПО, які приїжджають із різних регіонів, – це таловині люди: класні водії, лікарі, пекарі, вузькоспрямовані спеціалісти. І ці люди, коли адаптуються психологічно, хочуть і можуть працювати, але не знають, як це реалізувати».

Заходи у форматі форум-вистави –

це новітній спосіб комунікації

Переселенцям в Україні вкрай необхідна підтримка. В цьому переконана одна з учасниць форум-театру, членкиня Ради з питань ВПО при Житомирській ОД(В)А Марина Матвейчук. Якщо люди її не отримають тут, то, найімовірніше, виїдуть за кордон:
«ВПО – це потенційні мігранти. Якщо люди не знайдуть себе на місці тимчасового перебування, то поїдуть в іншу державу: Польщу, Німеччину, де їм допоможуть, тож вони сюди не повернуться. Якщо ми кажемо про те, що хочемо, щоб тут залишалися молоді активні люди, які працюють, то їм потрібно допомогти психологічно і дати їм можливість почуватися потрібними».

Більшість погодилися, що для змін на краще варто заручитися підтримкою органів самоврядування. Наприклад, у місцях компактного проживання мешкають переважно незахищені категорії: пенсіонери, матері-одиначки з дітьми тощо. Треба адресно допомагати їм, адже тепер вони також члени цієї громади.

Проєктна координаторка програми «Єднання заради дії» Наталія Теслик розповіла, що подібні заходи відбулися в 15 областях України:
«ВПО важко інтегруватися в нову громаду, особливо сім’ям із дітьми. Вони мають думати насамперед про безпеку і добробут дітей. Велика проблема – знайти житло, та і загалом налагодити життя в складних умовах. Тому вони потребують реальної підтримки. Дуже важливо згуртуватися українцям – не ділитися на ВПО чи мешканців місцевої громади».

Головне, що глядачі після вистави усвідомлюють: вони не байдужі одне одному та можуть об’єднуватися. До слова, лише в Києві офіційно зареєстровано майже 250 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

глядачі після вистави усвідомлюють:

вони не байдужі одне одному

Ця діяльність стала можливою в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX в Україні разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Підписуйтеся на наші новини:

Хабарництво у лікарні в Українці? ВІДЕО

Цей дикий випадок в Українці наявно демонструє, як деяким лікарям важко усвідомити, що вони мають працювати задля пацієнта, а не пацієнт заходить до них в кабінет задля їх особистого лікарського блага. Тим більше, що зарплати у сімейних лікарів вже досить пристойні.

Отже, батько з сином прийшли на прийом до сімейного лікаря Юрія Піньозі (КНП Української міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги», директор Юрій Тимченко). Потрібна була звичайна стандартна довідка для сина, що він може відвідувати заняття з фізкультури у школі. Лікар Піньозя, не оглянувши школяра, вигнав його з кабінету, сказавши, що йому треба “дещо” обговорити з батьком.

Далі лікар, швидко підготувавши довідку і повідомивши про це батька ще кілька хвилин під різними приводами не віддавав батьку довідку, явно натякаючи на “щось”. Батько, зважаючи на дуже дивну хамську поведінку доктора – ігнорував його натяки, аж поки у лікаря не витримали нерви.

ВІДЕО:

Вже після публікації відео до редакції “Київського регіону” вже надходять відгуки, в яких жителі Українки також свідчать про свій досвід “дивної” поведінки Юрія Піньозі під час лікарського прийому. При чому це стосується, як працівників міськради, так і членів сімей військовослужбовців.

Так, староста села Великі Дмитровичі Світлана Божко згадує, що Піньозю “з тріском вигнали з роботи в амбулаторіх села” і сумнівається, що його нинішній керівник Юрій Тимченко якимось чином його покарає, адже сам і допоміг Піньозі працевлаштуватися у лікарні в Українці. До цього, за інформацією “Київського регіону”, лікаря Юрія Піньозю рішенням сесії  звільнили з села Підгірці.

Також, у громадській організації “Трипільський край” звернули увагу на кадр з відео, на якому видно домашню консервацію, яку залишила у кабінеті старенька жіночка, яка була на попередньому прийомі у лікаря Піньозі.

у лівому куті кадру – домашня консервація, яку залишила у кабінеті старенька жіночка, яка була на попередньому прийомі у лікаря Піньозі

А є і такі коментарі, в яких прямо звинувачують лікаря у хабарництві. Так, Diana Kasyanuk стверджує, що хабар вимагався прямим текстом!

Житель міста Українка Микола Мусієнко висловив солідарність відвідувачу, який “не дав хабаря лікарю-корупціонеру”, а також заявив, що негайно розірве свій договір з сімейним лікарем Юрієм Піньозею з формулюванням “з причини недовіри до лікаря і його низькому морально-етичному рівню та хамського відношення до пацієнтів”:


Скарга на дії Юрія Піньозі вже передана його безпосередньому керівнику, директору КНП Української міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Юрію Тимченку.

#Хабарництво? #Українка #КиївськаОбласть #ПервиннаЛанкаМедицини #ЮрійПіньозя #ЮрійТимченко

Підписуйтеся на наші новини:

В місті Тараща компанія ТОВ «Мʼясопереробне підприємство «Агроторговий дім», яку очолює директор Ігор Тютюшкін, презентувала свої виробничі потужності світового рівня.

Докладніше у відео з місця події журналіста “Київського регіону” Євгена Цяпенка:

Як вже раніше повідомлялося у телеграм-каналі “Київський регіон” – у Таращі вшановували та висловлювали слова вдячності Захисникам та Захисницям України, які щодня стоять на захисті нашої держави, наших цінностей і свободи, суверенітету та територіальної цілісності. ВІДЕО:

#КиївськаОбласть #Тараща #ATD

Підписуйтеся на наші новини:

КОЛИ НЕ ПАМ‘ЯТАЮТЬ МИНУЛЕ, ТО РОБЛЯТЬ ПОМИЛКИ НА МАЙБУТНЄ

Урок Бабиного Яру – це те, що світ був байдужим до теми Холокосту, – заявив Головний рабин України Моше Асман в ексклюзивному коментарі журналісту “Київського регіону” Євгену Цяпенку.

Коли почалася Друга Світова війна, багато хто думав, що біда пройде мимо них. На жаль, це закінчилося тисячами “бабиних ярів” по всій Європі та мільйонами людських жертв, – розповів Моше Асман сьогодні на Дні пам’яті та скорботи у Бабиному Яру.

ВІДЕО:

Сьогодні росія веде війну проти України та вбиває українців різних національностей. Гинуть українці і росіяни, і євреї, і татари. Войну легко почати, але важко закінчити. А потім закінчується такими Бабиними Ярами, – наголошує Головний рабин України.

Сьогодні росія вбиває українців різних

національностей – моше асман

Тому ми маємо зробити все можливе, щоб перемогти, щоб Україна перемогла і щоб настав мир.  Я кажу це по всьому світу, багато виступаю і кажу – люди, не втомлюйтеся від цього! Це наша спільна справа, щоб зупинити цю трагедію та вбивство ні в чому не винних людей, – впевнений Моше Асман.

#КиївськаОбласть #БабинЯр

Підписуйтеся на наші новини:

У Бородянці заявляють про тиск зі сторони народної депутатки – нагадаємо, що колишній голова Олександр Сахарук відновився на своїй посаді тільки після деокупації пару місяців тому.

У Бородянці заявляють про тиск зі сторони народної депутатки

Як стверджує сайт “Погляд”, “замість того, щоб знайти діалог з депутатами та почати відбудовувати постраждалу від російської окупації громаду, Сахарук разом із народною депутаткою Ольгою Василевською-Смаглюк розпочали щоденну політичну травлю секретаря селищної ради Георгія Єрка, адже Єрко заважає цій групі розкрадати кошти на відновлення”.

Стартувала кампанія для психологічної підтримки дітей в укриттях – більше інформації у новині на нашому сайті:

Стартувала кампанія для психологічної підтримки дітей в укриттях

На Київщині відбувся мистецький пленер. ВІДЕО

На Київщині відбувся мистецький пленер. ВІДЕО

ПОЖЕЖНА ОХОРОНА

ПРО ЯКУ ВИ НЕ ЗНАЛИ

“Київський регіон” в рамках медіапроєкту #наші буде і надалі розповідати про роботу та потреби таких рятувальників.

Відео Євген Цяпенко, “Київський регіон”:

Більшість громад не можуть самі організувати та фінансувати пожежні команди та потребують допомоги, в тому числі і зі сторони керівництва Київської області.

На сьогодні у Київській області функціонує лише 44 місцеві пожежні команди зі 124-х необхідних. І їхні можливості вкрай обмежені. Недостатня кількість персоналу на чергуваннях, застаріла техніка, нестача оснащення, спецодягу та засобів зв’язку змушує наших героїв-пожежників робити надскладні зусилля, аби справлятися з непростими викликами, які диктує війна.

#КиївськаОбласть #Сеньківка #БориспільськийРайон #рятувальники

Підписуйтеся на наші новини:

Схожі записи

Оренда у Києві та області: які об’єкти виставили на онлайн-аукціони «Прозорро.Продажі»

У нас ще є кадровий голод – директор Таращанської лікарні

У Мироцькому встановили нову мобільну котельню. ВІДЕО

Напишіть коментар