5.6 C
Київ
22.04.2024
Трипільська культура

Археологи знайшли артефакти Трипільської культури на півдні України

Археологи вперше знайшли артефакти Трипільської культури на півдні України. Раніше вважалося, що трипільців на цій території не було. Вперше за весь час досліджень археологічне відкриття трипільської культури відбулося у Запоріжжі, –  повідомляє кореспондент “5 каналу” Денис Розенков.

Курганний комплекс Мамай-Гора у Запорізькій області – найбільший за кількістю скіфських поховань у степовій Україні. Та один із найбагатших із знайдених історичних пам’яток у Європі. “За понад тридцять років роботи археологічної експедиції на Мамай-Горі тут були зроблені унікальні історичні знахідки починаючи з епохи неоліту, доби бронзи, скіфо-сарматських часів та середньовіччя.

Цьогорічний 34 археологічний сезон на Мамай-Горі особливий. Раніше тут працювали лише студенти історичного факультету Запорізького національного університету. Зараз, через COVID-19 та брак фінансування у ВНЗ, до проведення розкопок запрошують волонтерів.

через COVID-19 та брак фінансування у ВНЗ, до проведення розкопок запрошують волонтерів

“Ми прийняли більше 130 заявок, і до нас приїхало цього сезону близько 60 людей. Було багато і старших людей, які відійшли від обов’язків виховання дітей, і вони подумали, як провести літо для себе”, – сказала координаторка експедиції Карина Фурса.

На розкопках археологи відкривають уже шосте в цьому сезоні поховання періоду Середньовіччя. Це пам’ятки народу, який прийшов у ці краї в першій половині XV століття зі Сходу та Криму. Вони контролювали одну з найбільших тодішніх переправ у Нижньому Подніпров’ї.

“Кістки, навіть якщо немає і не буде похоронного інвентарю, то самі кістки теж дадуть більш цікаву інформацію, про наших попередників”, – волонтер із Києва Віталій.

Сенсація цьогорічної експедиції – знахідка глечика Трипільської культури. Він датований п’ятим тисячоліттями до нашої ери, подібного артефакту в степовій Україні ще не знаходили.

Сенсація експедиції – знахідка глечика Трипільської культури. подібного артефакту в степовій Україні ще не знаходили

“Цей, здавалось би звичайний горщик, це приналежність до Трипілля, представники культури якої на нашій території не проживали. Тобто звідки він взявся, як взявся , ми м’яко кажучи здивовані”, – сказав керівник археологічної експедиції “Мамай-Гора” Андрій Тощев.

Археологи працюватимуть на Мамай-Горі до 15 серпня. За традицією, тоді відзначається офіційне свято Дня археолога. Тож науковці розраховують, що до кінця сезону ще є час на нові знахідки.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“” вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськийРегіон  #ТрипільськийКрай  #ТрипільськаКультура

За матеріалом репортажу Дениса Розенкова, “5 Канал”.

Схожі записи

Помер засновник музею трипільської культури Олександр Поліщук

1 коментар

Володимир 28.08.2021 о 11:53

Досить вже використовувати застарілі терміни. Країна мала назву Аратта, то так і пишіть – глечики з Аратти.

Відповіcти

Напишіть коментар