12.2 C
Київ
29.04.2024
Суспільство

Від кондитерки до грумерки: жителька Слов’янська розпочала нове життя у столиці

Повномасштабне російське вторгнення кардинально змінило життя жительки Слов’янська Альони Челов’ян. Як і мільйони інших українок з дітьми, вона була вимушена залишити дім у пошуках безпеки. 

У березні 2022 разом із донькою виїхали до Польщі. Облаштуватися на одному місці не вдавалося: 7 переїздів по чужій країні, сум за Україною та важка адаптація. Все це підштовхнуло родину повернутися додому. У Слов’янську було надто небезпечно, тож зупинилися у Києві. 

Професійна кондитерка з 20-річним стажем думала і далі працювати за фахом. Але все склалося інакше. І на цьому етапі непростих змін Альоні Челов’ян трапився проєкт “СОС Діти. Програма екстреної допомоги.”

«У Дніпровському центрі соціальних служб мені розповіли про тренінг з основ ведення власної справи та розробки бізнес-планів. Його проводив партнер міжнародної благодійної організації СОС Дитячі Містечка – благодійна організація “Конвіктус Україна”. Це був справжній подарунок долі. Пройти навчання мотивувало те, що я хотіла рухатися далі. Писала бізнес-план з ліхтариком, бо саме тоді були відключення світла, але я вірила – у мене все вийде», – ділиться Альона.

На той момент жінка вже чітко знала, що хоче робити. Хоча все почалося спонтанно – з потреби підстригти собаку доньки – Люсю. Після першого досвіду аматорського грумінгу Альона вирішила – розвиватиметься у цьому напрямку.

Бізнес-план переміг. За кошти, які жінка отримала на конкурсній основі, закупила необхідний інструмент та доглядову косметику для роботи. Рідні також підтримали, а сестра навіть дала кошти на навчання в академії грумінгу. 

«Я завжди довго обдумую будь-які рішення. А тут мій внутрішній голос сказав, що у мене все вийде і я просто в останні хвилини перед закриттям банку знімала кошти, аби заплатити за навчання», – розповідає Альона.

Відтоді набиралася досвіду – дала оголошення та стригла тварин на дому. А потім оголошення помітила власниця салону, де Альона працює зараз. 

«Люблю те, чим займаюся. Вчуся та освоюю нові породи тварин. Так, зміна професії кардинальна. Але мої пухнасті клієнти так само солодкі, які тістечка», – жартує Альона.

У рамках проєкту «СОС Діти. Програма екстреної допомоги» ВБО “Конвіктус Україна” вже провела 7 бізнес-тренінгів для жінок. 137 учасниць засвоїли основи ведення власної справи та отримали на старт свого бізнесу від 7000 до 15 000 грн. І 90% жінок, які захистили свої бізнес плани, зараз успішні підприємиці.

СОС Дитячі Mістечка — недержавна благодійна організація, що 20 років допомагає в Україні дітям-сиротам та сім’ям з дітьми, що опинились у складних життєвих обставинах або мають ризик потрапити в цю категорію. Є частиною міжнародної федерації SOS Kinderdorf, яка представлена у 138 країнах світу.

Схожі записи

Головна різдвяна страва: Три оригінальних рецепти куті

У Білій церкві залицяльник обікрав квартиру жінки

Активісту з Вишгорода загрожує забудовник?

Напишіть коментар