2.7 C
Київ
20.04.2024
Кримінал Поліція

Керівника поліції Київщини Нєбитова допитали у справі вбивства Ірини Ноздровської

У засіданні щодо вбивства Ірини Ноздровської допитали начальника поліції Київської області Андрія Нєбитова, – повідомляє журналістка видання «Судовий репортер» Ірина Салій

Слухання справи про вбивство Ірини Ноздровської триває третій рік. За цей час обвинувачений Россошанський встиг змінити свої показання. Це співпало в часі зі звільненням із в’язниці його сина. Чоловік став відкрито говорити, що обмовив себе під тиском поліції в обмін на пом’якшення покарання для сина.

І потерпілі, і захист поставили під сумнів офіційну версію. Родичі вбитої не вірять, що 65-річний чоловік діяв один.

Слідча поліції Лідія Лучинська і керівник поліції Київської області Андрій Нєбитов неоноразово викликалися до суду для допиту в якості свідків, але ні разу не зявилися. Суд навіть приймав рішення про примусовий привід Лучинської. Зрештою, Нєбитов і Лучинська повідомили, що що мають відрядження за межами Києва і можуть дати показання тільки в режимі відеоконференції.

На запит суду надійшла відповідь, що в зоні Операції об’єднаних сил перебуває 70 бійців із батальйону особливого призначення «Миротворець» поліції Київської області. Керівництвом поліції області систематично перевіряється несення служби, умови проживання бійців, морально-психологічний клімат у колективі — саме так пояснюють відрядження Нєбитова. У цьому році він уже двічі відправлявся у відрядження з дозволу голови Нацполіції.

Шевченківський суд Києва викликав Нєбитова особисто прибути в засідання за наполяганнм потерпілих

суд викликав Андрія Нєбитова

особисто прибути в засідання

за наполяганнм матері загиблої

Попередньо суд не ухвалював допитувати свідка по відеозв’язку. 28 липня суд та інших учасників просто поставили перед фактом, що керівник поліції у Сватівському суді Луганської області і готовий відповідати на запитання.

Мати Ноздровської Катерина Дуняк обурилась: вона вимагала його особистої присутності у засіданні.

«Якщо Нєбитов не буде тут, я категорично отказуюся от цього суда», — емоційно вигукнула жінка.

Прокурор Кривошея примирливо сказав, що вважає за можливе провести допит у режимі відеоконференції. На його думку, потерпілі, які ініціювали цей допит, зможуть поставити запитання, які хочуть.

— Зараз встаємо діду і уходимо, — сказала потерпіла, звертаючись до свого чоловіка, батька загиблої. — Нєбитов такий самий громадянин, як ми, хай прийде в зал суду… Я розумію, що його готовлять начальником поліції України і йому не нада це все.

— Бо Вам так хочеться просто, — зауважив суддя Слободянюк.

— Ніколи ми тут не побачимо ні Нєбитова, ні Лучинську. Вони всякими путями уходять, щоб прийти до суду і дати відповіді на декілька запитань… А ви (суд — ред.) не можете чи не можете доставити їх до суду. Так для чого тоді судити… По-звірськи вбито молоду жінку, правозахисника. І ми не можемо притягнути на якихось пів години, щоб 2-3 запитання задать… Слідча Лучинська сфабрикувала цю справу і ми не можемо її допитати, її до відповідальності треба притягувати, — відреагував батько Ноздровської Сергій Дуняк.

Зрештою, порадившись, суд вирішив допитувати Нєбитова дистанційно, обіцяючи, що потерпілі поставлять усі запитання, які забажають.

На момент розслідування вбивства Нєбитов був заступником начальника Головного управління поліції в Київській області, фактично керував кримінальною поліцією.

Раніше в якості доказу прокурор представив у суді матеріали НСРД, на яких зафіксовано спілкування обвинуваченого з Нєбитовим. Останній давав підозрюваному поради.

прокурор представив у суді матеріали НСРД,

на яких зафіксовано спілкування

обвинуваченого з Нєбитовим

«Вас никто преступником не считает… Вашим адвокатам необходимо походить по людям, которые готовы говорить, что они (Ноздровська та її родина – прим.) затерорризировали все село… А дочка, шо ей?! Собирать деньги… Радуется там… По-моей информации, она ее ненавидела страшно (це Нєбитов говорить про те ставлення доньки до матері… Дочке начали все помогать, деньги сбрасывать. Она уже собрала кучу денег. Полмилииона. Теперь у нее в жизни все в порядке. Она сейчас соберет, эту роль доиграет и куда-то съедет. Купит квартирку и все», – казав Нєбитов.

«Начальник кримінальної поліції ГУНП в Київській області особисто постійно приносив в ізолятор тимчасового тримання для підозрюваного у вчиненні особливо тяжкого злочину Россошанського різноманітні продукти харчування: ковбаса, сир, чай, цукор, вітаміни… Також був дуже щедрим на поради та обіцянки. Обіцяв передати записку дружині, домовитися з адміністрацією ізолятора про додатковий час для прогулянки… Організувати харчування при направленні на стаціонарну психіатричну експертизу», — говорив у засіданні у вересні минулого року захисник Россошанського.

Із записів вбачалося, що Россошанський і співробітники поліції досягли домовленості про 116 статтю КК – умисне убивство в стані сильного душевного хвилювання.  «Спасибо, что в свое время подсказали 116 статью», — дякував Россошанский Нєбитову (згодом експертиза стан афекту не підтвердила).

Разом із тим, у справі немає жодного документа, яким Нєбитова уповноважують на проведення вказаних НСРД.

— Чи доручала слідча Вам проведення слідчих та негласних слідчих розшукових дій? — зачитала запитання мати вбитої.

— Доручалося проведення певних слідчих дій, яких конкретно я вже не пам’ятаю. Точну дату можливо побачити в матеріалах кримінального провадження, — відповів Нєбитов.

— Вам персонально доручалося проведення певних дій доручалося чи опертивним працівникам Вашого підрозділу? — уточнив суддя Слободянюк.

— Совершенно вірно, Ваша честь. Доручається оперативному підрозділу, а не конкретній посадовій особі.

— Ви особисто якісь дії проводили за дорученням слідчого, — поцікавився суддя.

— Особисто я проводив бесіду з Юрієм Вікторовичем Россошанським. У даті могу заплутаться. Але проводив бесіду — одна єдина слідча дія, яку я проводив сам безпосередньо.

— І яка така дія була з Россошанським, що Ви сказали: «Слава Богу, що все получилось»? Це ми слухали всі на аудіозапису— запитала мати Ноздровської.

— Я не переслухував. За 3,5 роки вже не пам’ятаю. Слова вирвані із контексту. Ваша честь, я проводив. Вони (слідчі дії — ред.) відповідним чином оформлені і знаходяться у матеріалах кримінального провадження. Я впевнений, все це є.

— Ви бесіду, яка відбулась із Россошанським, в частині тих фраз, які вказує потерпіла, Ви пам’ятаєте, була така розмова? — уточнив суддя.

— Однозначно, розмови з Юрієм Вікторовичем Россошанським у нас були. Але контекст і окремі фрази, які зазначає потерпіла сторона, вигадані… В такому контексті, що ми раділи, що відбулося вбивство, повірте мені, ніхто там не радів… Самовільне трактування.

— Це не самовільне трактування! Ви казали: найдіть людей, які проти Ноздровської. Це ж Ваші слова! — обурювалася потерпіла.

— Ще раз повторюю… Не раділи, грубо говоря… Не висловлювали, що це повинно було статися… Такого контексту і смислу не було.

— Ви неодноразово зустрічались із підсудним, якому був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ваші зустрічі відбувалися як у кабінетах ГУНП, так і в ІТТ (ізоляторі тимчасового тримання — ред.). Хто і на підставі яких документів привозив до Вас підсудного? Хто допускав до підсудного в умовах ІТТ, коли Ви передачі передавали? — запитала потерпіла Дуняк.

— Всі відвідування за дозволом органу досудового розслідування і реєструються в ізоляторі тимчасового тримання, — відповів Нєбитов.

Андрій нєбітов неодноразово зустрічались із підсудним – вважає потернілі дуняк

— І передачі передавали. Россошанський говорив одне, а зараз друге, що Ви дуже добра людина. Ви привозили Россошанському красну рибу, ковбаси… У СІЗО сидять дуже багато людей. Якщо Ви така добра людина, чому Ви не привезли багатьом людям це? Чому не привезли красну рибу і ковбаси сиротам?

— Люба людина, яка находиться в слідчому ізоляторі або ІТТ має право на отримання передачі. Чому не іншим?! Бо я з іншими не працював, не спілкувався, не знав, що у них в житті відбувалося. Я вважаю, що ніякі інструкції або закони України порушені мною в цьому напрямку не були… Особисто я нікому не загрожував, не шантажував, ніколи цього не робив. Я не контролював слідство. Свої діяння здійснював виключно за дорученням, — сказав Нєбитов.

— Ви неодноразово зустрічалися з Россошанським та вмовляли зізнатися у вбивстві Ноздровської, після чого обіцяли змінити кваліфікацію — умисне вбивство в стані душевного хвилювання. Навіщо Ви змушували шляхом обману?

— У нас були ці разговори. Нікого ніхто не вмовляв. Згідно КПК, ці зізнання зостаються десь в історії. Суд вправі лише використовувати інформацію і покази, які будуть надані безпосередньо суду. Дійсно, у нас були разговори. Але вони були небезпідставними і я нічого не обіцяв… Я був начальником кримінальної поліції, прочитав фактично кожен допит ваших сусідів, мешканців села Демидів. Я розмовляв безпосередньо з Юрієм Вікторовичем Россошанським, которий розповів мені до деталей ситуацію, яка склалась з вашими родинами. Хочу сказати, що людина навіть у магазин не ходила. Його ображали сусіди, виникав обов’язково скандал… Зрозуміло, яка атмосфера там відбувалась. Вирішувати питання щодо кваліфікації можуть слідчий і процесуальний керівник і лише за умови проведення психіатричної експертизи. Я інформував тоді і кажу, що це залежить від психіатричної експертизи.

Андрій нєбітов у суді підтвердив особисте спілкування з вбивцею Ноздровської

— Ви кажете, які в нас відносини. Ви там були, Ви бачили?! Найдіть свідків, які були проти Ноздровської, ми їх допитаємо… У кого вбили двох дітей? У нас вбили. Вони — вбивці і вони хороші! Ті докази, що Ви брали свідків, це ті, кому Купрієнко покривав вбивства, ДТП, крадіжки, — обурювалася Катерина Дуняк.

За кілька років до вбивства Ноздровської син Россошанського збив машиною на смерть молодшу сестру Ірини, після чого і виникла ворожнеча між сім’ями. Сергій Купрієнко працював суддею Вишгородського суду 25 років і останні 10 років був його головою, є родичем Россошанських.

Під час одного із минулих засідань, 14 липня Нєбитов не прибув до суду, кажучи, що відряджений на Луганщину. Але, як видно із прес-релізу Міністерства внутрішніх справ, того ж дня був присутній на церемонії нагородження співробітників і отримав відзнаку від міністра Арсена Авакова.

Нєбитов пояснив, що офіційний захід планувався наступного дня, але його несподівано перенесли на більш ранню дату і о 8 ранку він мусив виїздити до Києва. «Те, що Ви бачили, відбувалося в 16.00». Наступного дня міністр Аваков подав у відставку.

— А яку награду ви получили за вбивство моєї дитини? Бог бачить!.. Будете горіть у пеклі. І твої діти, правнуки! — кричала потерпіла до Нєбитова.

Зауважимо, що на сайті поліції регулярно з’являються новини про участь Нєбитова у спортивних змаганнях працівників поліції на території Київської області. Наприклад, 9 липня Нєбитов нагороджував переможців чемпіонату з пенйтболу, 16 липня – змагання з професійного орієнтування серед поліцейських.

Тиждень тому обвинувачений повідомив, що не має ніяких претензій до Нєбитова і взяв убивство на себе під тиском тодішнього замкерівника Нацполіції Вячеслава Аброськіна.

Але в останньому засіданні, перед допитом Нєбитова, Россошанський сказав, що не має претензій до жодного працівника поліції і все було законно.Також він заявив, що надалі не буде давати ніяких показань і озвучить свою позицію тільки в останньому слові.

Після судового засідання поліція Київської області вкотре розмістила прес-реліз і фото про відрядження Нєбитова до зони проведення Операції об’єднаних сил.

***

29 грудня 2017 року до Вишгородського управління поліції близько 19.59 год. надійшло повідомлення Анастасії Ноздровської, що її мати зникла дорогою додому. 30 грудня зареєстровано кримінальне провадження.

1 січня 2018-го тіло Ірини Ноздровської знайшли в річці біля села Демидів, де вона проживала. На шиї було 17 ножових поранень.

У злочині звинуватили Юрія Россошанського — батька Дмитра Россошанського, який у 2015 році машиною збив на смерть молодшу сестру Ірини. Остання займалась розслідуванням цієї справи і добивалась покарання винного. Між двома сім’ями два роки тривав сильний конфлікт. Ноздровська та її родичі начебто постійно при зустрічі називали Россошанського-батька вбивцею.

За два дні до смерті Ірини суд не відпустив під амністію сина Россошанського, засудженого за ДТП до 7 років в’язниці. У молодого чоловіка не виявили в крові алкоголю, тобто не було обтяжуючої обставини і він підпадав під амністію. Але через відсутність записів судового засідання суд скасував вирок першої інстанції і повернув справу на новий розгляд, а хлопця залишив під вартою.

У липні 2019-го Апеляційний суд підтвердив вирок Россошанському-молодшому – 7 років позбавлення волі. У січні 2020 він вийшов на свободу за амністією.

У січні 2020 Россошанський-молодший

вийшов на свободу за амністією

На стадії розслідування вбивства Ноздровської старший Россошанський визнав провину. Він розповів, що вбив жінку після виходу із маршрутки, коли вона почала кричати на нього. А далі 65-річний чоловік ніс тіло півтора кілометра, закинувши собі на плече, і скинув з моста в річку. Одяг вбитої він нібито забрав додому і спалив у пічці.

Згодом в суді Россошанський відмовився від попередніх показань і в лютому 2020 заявив, що взяв вину на себе під тиском поліції в обмін на звільнення сина. На записах зафіксовано, що працівники поліції розповідали йому про можливість більш м’якого покарання у випадку, якщо вбивство скоєно у стані афекту.

Рідні вбитої сумніваються у версії обвинувачення, а саме, що Россошанський міг сам це зробити і не мав співучасників.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон” вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Матеріал підготовлено Іриною Салій спеціально для видання «Судовий репортер»

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #суд  #АндрійНєбітов #АндрійНєбитов #поліціяКиївщини #вбивствоНоздровської #Россошанський #амністія

Фото з сайту видання «Судовий репортер»

Схожі записи

Ексклюзивне відео затримання СБУ депутата Бориспільської райради

Суд заарештував майно мера Обухова Олександра Левченка

Ексмеру Ірпеня Карплюку загрожує позбавлення волі до 8 років

1 коментар

савка 30.07.2021 о 11:47

ВСЯ поліція в Україні – ТО Є БАНДА ! А поліціянти – БАНДИТИ ! Та чим вища посада у поліціянта – ТИМ ВІН БІЛЬШИЙ БАНДИТ !

Відповіcти

Напишіть коментар