14.8 C
Київ
28.03.2024
Українська міська територіальна громада Центренерго

Центренерго занепокоєне роботою Трипільської ТЕС взимку

У ПАТ Центренерго, контрольний пакет акцій якого належить державі, попередили про роботу на межі виробничої можливості через критичну ситуацію на ринку електричної енергії.

«Центренерго» опублікувало на власному сайті інформацію, в якій нагадує, що є однією з найбільших енергогенеруючих компаній, що забезпечує потреби країни в електроенергії. Крім того, Товариство є єдиним гарантованим споживачем вугільної продукції державних вугледобувних підприємств. Ця обставина безумовно накладає на Компанію значні витрати по виконанню зобов’язання першочергової оплати за отриману вугільну продукцію.

В зв’язку з критичною ситуацією, що склалась на ринку електричної енергії в Україні ПАТ «Центренерго» зіткнулось з масовою відмовою контрагентів за двосторонніми договорами виконувати свої зобов’язання, щодо відбору електричної енергії.

Трипільська ТЕС

Також, “Центренерго” інформує, що останнім часом спостерігається збільшення випадків залучення енергоблоків ТЕС ПАТ «Центренерго» до виконання диспетчерських команд, пов’язаних із забезпеченням операційної безпеки об’єднаної енергетичної системи України. При цьому, склад залученого в роботу устаткування значно перевищує передбачені Прогнозним балансом електроенергії ОЕС України на 2021 рік.

Через знаходження низки енергоблоків теплової генерації з приватного сектору в аварійних ремонтах (станом на 19.07.2021 року – 9 одиниць), ПАТ «Центренерго» залишається єдиним надійним учасником ринку електричної енергії України, який забезпечує сталість роботи ОЕС. На  відміну від приватних теплових генерацій ПАТ «Центренерго», як генерація 78% акцій якої належить Державі, не має можливості виводити блоки в аварійний ремонт.

В свою чергу, зменшення надходження коштів значно ускладнює підготовку до проходження осінньо-зимового періоду 21/22 років. Через нестачу обігових коштів під загрозою своєчасне виконання ремонтної програми Товариства.

під загрозою опинилось накопичення достатніх запасів вугілля на складах ТЕС Товариства

Менеджмент компанії вживає всі можливі заходи щодо забезпечення безаварійної роботи обладнання ТЕС Товариства, проведення повних та своєчасних розрахунків з державними вугледобувними підприємствами за поставлену вугільну продукцію та виконання програми створення достатніх запасів вугілля на складах ТЕС Товариства з метою сталого проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр.

промзона Трипільської ТЕС, місто Українка

Нагадаємо, “Київський регіон“ нещодавно повідомляв, що Держекоінспекція розпочала перевірку найбільшого забруднювача повітря у Київській області. Йдеться про Трипільську ТЕС, яка здійснює постачання електроенергії на Черкащині, Житомирщині та Київщині.

У матеріалі йдеться про те, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від підприємства складають 82,8% всіх викидів промисловості Київської області. Внаслідок роботи ТЕС у повітря потрапляє близько 37 найменувань забруднюючих речовин.


У 2020 році Держекоінспекція отримала 2 недопуски на перевірку електростанції. А вже у 2021 році проведено 2 позапланові заходи контролю. Під час останньої перевірки, яка завершилась 25 червня, виявлено порушення умов дозволу на викиди забруднюючих речовин.

Наразі під час планової перевірки Держекоінспекція контролює дотримання природоохоронного законодавства на всіх потужностях підприємства та в усіх сферах господарської діяльності – від експлуатації водогосподарських споруд до поводження з відходами. Перевірка триватиме до 16 липня.

Жителі Українки скаржаться на чорний дим із Трипільської ТЕС

Київський регіон“ також повідомляв, що працівники державної екологічної інспекції не можуть потрапити на підприємство, щоб провести перевірку скарг на забруднене повітря. Мешканці міста Українка Київської області скаржаться на задушливий чорний дим, який викидають в повітря труби розташованої поруч Трипільської теплоелектростанції (ТЕС). На підприємстві переконують, що жодних екологічних норм не порушують, однак інспекторів для позапланової перевірки на ТЕС не допускають.

На чорний дим із труб Трипільської ТЕС житель Українки Євген Цяпенко уже неодноразово скаржився до екологічних служб.  “Ми пишемо звернення, публікуємо матеріали з відео, фото, в принципі, результату ніякого нема”, – нарікає він.

У державній екологічній інспекції підтвердили, що регулярно отримують десятки скарги на роботу станції, серед них – і колективні. Уже двічі інспектори повинні були провести позапланові перевірки, утім – зробити цього не змогли. На підприємство їх не допустили.

У держекоінспекції підтвердили,

що регулярно отримують скарги

на роботу Трипільської тес

Можливо, це робиться навмисне, адже за недопуск інспекторів передбачено максимальний штраф у 765 гривень, а це значно менше, аніж за порушення екологічних норм.

На Трипільській ТЕС звинувачення інспекції відкидають. Кажуть, що відмовили в допуску інспекторів на підприємство, тому що закон забороняє проводити позапланову перевірку, якщо її уже проводили, а перед візитом екоінспекції станцію перевіряла Держпродспоживслужба. І порушень, кажуть, не виявила.

Окрім того, на Трипільській ТЕС запевняють, що станція працює лише на 7 відсотків потужності, тож викидів у повітря йде небагато.  А чорний дим, який лякає мешканців міста — тимчасове явище, яке виникає, коли станції потрібно різко збільшити потужність, і особливої загрози не становить.

А мешканці Українки прагнуть не так штрафів для підприємства, як вирішення проблеми із викидами.

мешканці Українки прагнуть не штрафів для підприємства, а вирішення проблеми із викидами – євген цяпенко

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон” вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #Держекоінспекція  #Українка #екологія #ТрипільськаТЕС #ЦяпенкоЄвген #КравецьПетро #МальованийАндрій

Фото “Київському регіону

Схожі записи

На Обухівщині встановили пам’ятник визначному діячу Гетьманщини

У Витачеві інтегрували бізнес з автентикою культурної спадщини. ФОТО

Критична ситуація для інсулінозалежних дітей склалася в Українці

Напишіть коментар