12.6 C
Київ
28.04.2024
Агресія росії Київський регіон НАБУ Служба безпеки України

Черкаське хімволокно, НЕМО та FM Logistic: як підприємства на Київщині продовжують працювати із росією

7 років війни так і не навчили деякі української бізнеси ділити ринок на “свій – чужий”. Щонайменше 273 українські компанії зберегли зв’язки із росією – підрахувало видання Mind. Як це працює – редакція з’ясувала на прикладі кількох бізнесів.

Перша частина нашого розслідування – про “Черкаське хімволокно“ та дельфінарій “НЕМО”. Друга частина – про закордонні компанії, які працюють за принципом “і нашим, і вашим”. Це зокрема французська логістична компанія FM Logistic, компанія Mars та інші.

підконтрольна підприємству компанія

купувала вугілля в росії

Із 2017-ого по 2021-й рік НАБУ, Нацполіція та СБУ розслідували 12 кримінальних справ, фігурантом яких було «Черкаське хімволокно». З’ясували: підконтрольна підприємству компанія купувала вугілля в росії та співпрацювала із терористичними “ЛДНР”.

 

Пов’язують цю компанію із народним депутатом України V скликання Анатолієм Шкрібляком, який й досі не міститься у списках Інтерполу. А тому переховується від українських правоохоронних органів на своїй віллі в Іспанії.

Співпрацюють з окупантами й власники мережі дельфінаріїв “Немо”. Її пов’язують із родиною депутата Одеської міської ради Андрія Кисловського. Бізнес записаний на маму депутата Раїсу.

дельфінарії працюють на території

окупованого Криму та у Росії

Їхні дельфінарії наразі працюють в Одесі, на території окупованого Криму та у росії. Водночас інший бізнес Кисловських – “Біопарк”, збирає донати в українців, бо зазнав складнощів у зв’язку “із вторгненням країни – агресора”.

Безпринципними виявилися й деякі іноземні компанії, які ведуть бізнес і в Україні, і в росії. І навіть попри те, що напевно усвідомлюють усі можливі наслідки. Так, у кількох хвилинах ходу від офісу французької логістичної компанії FM Logistic у Дніпрі зупинку розгатила російська ракета.

FM Logistic попри все возить

товари для російського ринку

А склади під Києвом були дуже близько від небезпеки на початку повномасштабного вторгнення. Але компанія попри все возить товари для російського ринку, ще й вітає у соцмережах росіян із днем захисника.

Минулого року до бюджету країни-окупанта перерахували понад 340 млн рублів ($3,7 млн) податку на прибуток. На ці гроші, з’ясували журналісти, можна купити 2500 дронів. Якими росіяни цілять по Україні. Згідно даних, які містяться у розслідуванні з початку повномасштабного вторгнення із російського ринку вийшли одиниці. 41 % іноземних компаній – і досі там.

#КиївськаОбласть #Черкаське хімволокно #дельфінарійНЕМО #FMLogistic

Підписуйтеся на наші новини:

Реформа управління відходами. Що чекає на громади Київщини

Схожі записи

Київоблгаз викрито на розкраданні державного майна

Посольство США навчає мінній безпеці учнів Київщини

На потреби фронту: У Києві розіграють картину української художниці

Напишіть коментар