2.2 C
Київ
27.03.2024
Збережемо ліс Кримінал Міська рада Обухів

В Обухові СБУ викрила незаконну схему з земельними ділянками АТОвців

Ні для кого не є секретом, що проблема із забезпеченням житла в Україні після початку анексії Криму та початку військових дій на сході України стала першочерговим питанням для вирішення з боку державної влади та органів місцевого самоврядування. Проте останні не тільки не поспішають вирішувати дану проблему, а ще й намагаються на ній непогано підзаробити.

Так, на Київщині, посадовців Обухівської міської ради підозрюють у незаконному відчуженні земельної ділянки загальною площею понад один гектар. Оперативники столичного СБУ встановили, що протиправний механізм організували міський голова О.Левченко разом із керівниками земельного і юридичного відділів та членами виконкому міськради.

Але про все по порядку. Квітень 2016 року, Обухівська міська рада (далі ОМР) приймає рішення про виділення земельних ділянок під будівництво доступного житла для осіб, що постраждали від ЧАЄС, ВПО, ветеранів АТО. Вже через місяць, створюється кооператив під назвою «Кальміус» (код ЄДР 40502589). І тут відразу постають проблеми.

По-перше, новостворений кооператив суперечить ст.134 ЖК, щодо вступу до житлово-будівельного кооперативу (далі ЖБК) громадян, які постійно проживають у даному населеному пункті і потребують поліпшення житлових умов. По-друге, до Обухівської міської ради не подано жодного документу щодо наявності пільгових категорій членів/засновників «Кальміус». По-третє, відповідно до статуту, ЖБК «Кальміус» не має на меті забезпечити доступним житлом внутрішньо-переміщених осіб (далі ВПО), ветеранів АТО та інших пільгових категорій громадян України. Статут жодним чином не виділяє пільгові категорії як першочергові при отриманні житла,що суперечить цільовому використанню земельної ділянки. Взимку 2017 виконком надає відповідь, щодо можливості виділення земельної ділянки, а ОМР виноситься рішення про резервування земельної ділянки в рамках будівництва доступного житла для відповідних пільгових категорій осіб. І вже у квітні 2017 ОМР приймає рішення щодо затвердження землеустрою «Кальміус» та передання безоплатно земельної ділянки.

І проблема не лише в тому, що посадові особи виконкому та Обухівської міської ради не звернули увагу на багаточисельні порушення законодавства при створенні, оформленні документації кооперативу, не повернули документи на доопрацювання, а й в тому, що як тільки кооператив отримав позитивне рішення міськради про виділення землі, зразу розмістив інформацію на власному сайті про зведення елітного комерційного житла та продаж квартир по ціні 16200 грн./кв.м. Увесь прибуток від продажу, повинен бути осісти в кишенях організаторів протиправної схеми.

Через дії зловмисників понад півтисячі громадян так і не дочекаються  соціального житла. Крім того, за оцінками експертів, оборудка завдала державі збитків на суму понад 4 мільйони гривень.

Наразі на земельну ділянку громади накладено арешт, шістьом фігурантам повідомлено про підозру за ч.5 ст. 191(привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України та обрано запобіжні заходи.

Викриття протиправної діяльності проводилось ГУ СБУ у м.Києві та Київській області під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області

#КиївськийРегіон #Обухів

Схожі записи

В Українці двох поліцейських підозрюють у незаконному вилученні автівки на єврономерах

Обухівський район має чудові перспективи для розвитку – Алла Шкуро

У Переяславі депутати намагалися восьмий раз протягнути на сесії сумнівний проект на освітлення

2 коментарі

Юрий. 18.01.2020 о 13:04

Ви провирте Веремську сильради там голова забрала у пайовикив с ихнёго паю по 27 сим соток де вони длились и кому нихто не знае зато 3 квартири в мисти Украинки купила дитям и каже що вони сами заробили брехня. Повна. И атовцям нема земли а своим дитям дала нашла и в хорошо у мисци.. КУДИ ДИВИТЬЦЯ ПРОКУРАТУРА ИЛЬ НАБУ. КИЕВСКАЯ ОБЛ. ОБУХОВСКИЙ РАЙОН. С. ВЕРЕМЯ.

Відповіcти
k1 20.01.2020 о 05:42

Везде земельные махинации. И в столице, которая казалось бы должна показывать пример соблюдения законности, ничуть не лучше (а может и хуже). Для простого народа местная киевская «власть» — это глубоко враждебная, чужеродная раковая опухоль на теле города. ЗЛОбудовныки правят бал. Стараются выжать как можно больше денег здесь и сейчас, уничтожая город и притесняя народ. Городом управляют алчные, ненасытные и аморальные типы, которые в нормальной стране давно бы сидели. Вдумайтесь в механизм приватизации земли Киеврадой (на их сайте есть все документы о порядке сего действа). Человек подаёт документы — а «депутаты» решают, кому давать, а кому нет. По чисто субъективным, коррупционным критериям. Выдают «своим», зачастую в сговоре. Всё это больше напоминает бандитские сходки и рейдерство, причём более-менее узаконенное! Если у вас нет «мохнатой лапы» в земельной комиссии Киеврады, то вам ничего не светит, в подавляющем большинстве случаев. Не дадут ничего, а при случае и отобрать могут. Почитайте — в Интернете полно статей о земельных махинациях в Киеве. И всё это прекрасно «гармонирует» с образом «великого мэра-боксёра», всё это покрывающего! Жуть. Почитайте, сколько было возбуждено дел и хоть одно доведено до конца?! И это столица. Что говорить про регионы.

Відповіcти

Напишіть коментар