17.6 C
Київ
27.04.2024
ЖКХ Київський регіон Країна без сміття Технології

Реформа управління відходами. Що чекає на громади Київщини

Важливою проблемою сучасної України є утворення відходів, які потрібно збирати, транспортувати, переробляти і знешкоджувати з метою збереження і покращення якості навколишнього середовища і економії природних ресурсів.

Несвоєчасне вилучення відходів погіршує санітарний стан населених пунктів, що може призвести до виникнення хвороб та епідемій. Крім того, відходи можуть бути джерелом вторинних ресурсів, що зумовлює необхідність наукового підходу до вибору засобів їх знешкодження і утилізації стосовно до конкретних умов міст України.

Влітку цього року набрали чинності норми Закону України «Про управління відходами», який запускає реформу управління відходами та встановлює нові правила для органів місцевого самоврядування щодо управління побутовими відходами в громадах.

Влітку цього року набрали чинності норми

Закону України «Про управління відходами»

У громадах фіксують збільшення обсягів відходів, що породжує не лише екологічні проблеми, але й вимагає впровадження ефективних методів управління відходами. Одним із таких ключових елементів є сортувальна лінія відходів, яка дозволяє оптимізувати процеси вторинної переробки матеріалів.

Сортувальні комплекси відходів відіграють важливу роль у створенні сталого циклу використання ресурсів та зменшення впливу людської діяльності на навколишнє середовище. Їх ефективна експлуатація вимагає не лише новітніх технологій, але й спільних зусиль суспільства, промисловості та уряду для забезпечення сталого розвитку та збереження природних ресурсів, – впевнений Армен Полатьян, засновник ПП “Обухівміськвторресурси”.

засновник ПП “Обухівміськвторресурси” Армен Полатьян

Схожої думки і Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, який заявив: «Ми не повинні допустити того, щоб подальше відновлення відбувалось за старими застарілими технологіями, які багато десятиліть були “раковими пухлинами” на тілі нашої економіки і на тілі нашого довкілля. Я вірю, що ми встигнемо імплементувати всі ці найкращі доступні технології і вже по них буде будуватися нова сучасна і безпечна Україна».

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець

Я вірю, що ми встигнемо імплементувати

всі найкращі технології – руслан Стрілець

Які ж основні принципи сортувальних ліній?

Розділення на фракції:
Сортувальні лінії розрізняють відходи за типами і матеріалами. Це дозволяє відокремлювати папір, пластик, скло, метали та інші матеріали, щоб спростити їх подальшу переробку.

Наприклад, фахівці ПП “Обухівміськвторресурси” на сортувальних лініях розрізняють більше 40 видів матеріалів, та якісно відділяють їх. Для цього щомісячно працівники здають фаховий екзамен. Також, на стенді завжди розміщені зразки, якщо у когось виникають сумніви.

Сортувальна лінія: ключовий елемент

ефективного управління відходами

Завдяки кропіткій праці наших сортувальників – можна бути впевненим, що вся сировина розподілена коректно, – запевняють у ПП “Обухівміськвторресурси”.

Автоматизація:
Сучасні сортувальні комплекси використовують технології автоматизації, такі як сенсори, конвеєри та оптичні системи, для швидкого та точного розпізнавання відходів. Це допомагає знижувати витрати часу.

Переваги сортувальних ліній:
Підвищення вторинної переробки: Шляхом ефективного сортування, сортувальні лінії забезпечують оптимальні умови для вторинної переробки матеріалів, зменшуючи необхідність в нових сировинах.

Зменшення викидів:
Ізоляція та правильна обробка найбільш забруднених фракцій відходів дозволяє знижувати ризик забруднення природи та повітря.

Сьогодні в Україні до 80% побутових відходів знешкоджуються способом складування на полігонах, незважаючи на тривалий час (50-100 років) знешкодження, відсутність надійної охорони навколишнього середовища і утилізації цінних компонентів.

80% побутових відходів знешкоджуються

способом складування на полігонах

“На жаль, дійсно проблема будівельного сміття або відходів руйнації… набуває більшого і більшого масштабу… У будь-якому випадку ці відходи залишаються на територіях міст або об’єднаних територіальних громад. Органи місцевого самоврядування повинні з цими відходами щось зробити, але вони чекають від нас, від уряду, саме дороговказу, що робити і як зробити. Якщо казати концептуально, то фактично ми повинні сьогодні унормувати території для тимчасового розміщення цих відходів на територіях міст”, – підкреслив міністр Руслан Стрілець.

Відповідаючи на потреби суспільства, що переходить до ринкових методів управління з врахуванням екологічних вимог, відповідні спеціалісти у громадах Київщини повинні глибоко вивчати і вміти застосувати сучасні знання при вирішенні комплексних задач, пов’язаних з поліпшенням екологічного стану довкілля.

#КиївськаОбласть #ПереробкаВідходів

Фото – мерпежа Інтернет та ПП “Обухівміськвторресурси”

Підписуйтеся на наші новини:

Підписуйтеся на наші новини:

Схожі записи

Коцюбинське може залишитися без води із-за боргу Київодоканалу

У Мироцькому встановили нову мобільну котельню. ВІДЕО

У Броварах велика пожежа поблизу міського кладовища

Напишіть коментар