12.6 C
Київ
26.04.2024
Переяслав

На Переяславщині ентузіасти відроджують спортивне конярство

Цього року на Київському іподромі своїх коней уперше виставило приватне підприємство «Земля Переяславщини» Олександра Яреми. І вже стали там відомими. Їхня кобила Колібрі 25 липня перемогла у перегонах серед рисистих порід орловських коней 2-річного віку на приз Улана, – повідомляє на сайті Переяслав.City головна редакторка цього видання Валентина Батрак.

З початку сезону для Колібрі це були тільки четверті вагомі перегони. У травні у двох випробувальних заїздах, усі на дистанцію 1600 м, ця орловська рисачка починала з п’ятого, потім вийшла на третє місце. На приз Вітру, що розігрувався 4 липня, Колібрі прийшла вже другою, тоді відстала від лідера всього на голову.

Кобила Колібрі

Колібрі – сіра дворічна кобила, народжена від Лідера і Канади. У племінному конярстві завжди має значення походження тварини, чим знатніші батьки в коня, тим він вище ціниться. Колібрі народилася в ПП «Комишанське», де її торік придбав Олександр Ярема.

– Звичайно, що дуже радіємо першим успіхам, зізнається власник тварин. Мене насамперед тішить, що відтепер серед знавців конярства, любителів кінських змагань, з’явилася на вустах кличка нашої кобили Колібрі і її пов’язують з Переяславщиною.

Плани про іподром

– Загалом же підтримати розвиток українського конярства, і зокрема, збудувати біля Виповзок, поряд з нашої конефермою, невеликий іподром – моя давня мрія, яку я потроху почав реалізовувати, – розповідає Олександр Григорович. – Цих тварин я люблю з дитинства, виріс на конюшні і з малих літ вправно їжджу верхи.

Молоде лоша Авангард – майбутній чемпіон України, упевнений Олександр ЯремаМолоде лоша Авангард – майбутній чемпіон України, упевнений Олександр Ярема

Хочу, щоб і нинішнім дітям та підліткам, молоді й загалом усім охочим були доступні такі спортивні заняття. Поки в нас складно знайти фахівців, які би цим професійно займалися. Тож для початку виставили двох кобил на київський іподром. Там у нас свій наїзник, який доглядає коней, тренує в перегонах. Крім того, на іподром ми поставляємо корми, підстилку – допомагаємо їм благодійно.

Будемо серед фаворитів

– Думаю, за кілька років ми будемо серед фаворитів, – переконаний Олександр Ярема. – На нашій конефермі вже є кілька відомих жеребців, яких також знають у професійних колах.

Це жеребець Калафат. На Київському іподромі чотири роки він стояв від колись знаного заводу «Авангард». Відколи конезавод збанкрутував, тварини голодували, з ними не займалися. Калафат там застоявся, то я його викупив, відгодували. Буде в нас для племінної справи – в нього гарні породисті дані. Це один із двох потомків по лінії Вітру, які є в Україні. Наш особливий тим, що є точною копією свого знаменитого батька.

Алушта – одна з улюблениць на ферміАлушта – одна з улюблениць на фермі

Також на іподромі виставляли у забігах на випробування коней рисистих порід старшого віку орловського жеребця 2015 року Любича (потомок Чарівного і Лаванди) з того ж горезвісного заводу «Авангард».

Українське конярство «в загоні»

Київський іподром – це один з останніх в Україні іподромів, завдяки існуванню якого в Україні збереглась та розвивається галузь рисистого конярства.

Навесні 2014 тодішній голова КМДА Бондаренко В. Д. збирався віддати територію Київського іподрому під будівництво торгово-розважального центру фірмі «Ікея». Громадськість Києва виступила проти цієї ідеї.

Кінь Фантаст – перший породистий жеребець на конефермі "Земля Переяславщини"Кінь Фантаст – перший породистий жеребець на конефермі “Земля Переяславщини”

Наразі іподром працює, там кожен день відбуваються тренування, а щотижнево проводяться змагання. У них беруть участь коні різних порід та віку, яких представляють окремі власники та вітчизняні конезаводи. На жаль, таких одиниці. Навіть найвідоміші донедавна підприємства з розведення племінних тварин нині збанкрутували.

Тож співтовариство коне власників, яке поки нечисленне, колектив іподрому оголосили акцію.

«Ця акція з вимогою до Міністерства аграрної політики та продовольства України взяти під своє підпорядкування ДП “Конярство України” з метою зміни некваліфікованого та корумпованого керівництва та більшості кадрового складу ДП.

Критична ситуація, що зараз складається на філії “Дібрівський кінний завод №62” та інших заводах філіях ДП “Конярство України” не залишає байдужими кінну спільноту, яка вимагає нарешті зупинити руйнування кінних заводів та нищення галузі конярства в країні», йдеться в заяві на сторінці іподрому у фейсбуці.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон” вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #Переяслав  #конярство #ОлександрЯрема #ЗемляПереяславщини #ВалентинаБатрак #іподром

Матеріал Валентини Батрак спеціально для видання Переяслав.City 

Фото Олена Ярош, Оксани Гомонець та Валентини Батрак

Схожі записи

У лікарні Переяслава 9 людей померли від коронавірусу за вихідні

У Переяславі депутати придумали як обмежити рух вантажівок

У Переяславі отара овець бореться з бур’янами у місті. Фото

Напишіть коментар