3.7 C
Київ
15.03.2024
Бориспіль

У Борисполі продали землю разом із будинком та людьми

ЖК «Престиж» у Борисполі був проблемним від самого початку будівництва. І коли, здавалося, пристрасті вщухли, а проблемні питання почали вирішуватися, вибухнуло нове загострення. Землю під одним із багатоповерхових багатоквартирних будинків продали як вільну ділянку. А в квартирах вже живуть люди, – розповідає Ірина Костенко з бориспільського порталу “Вісті”.

Проблемний будинок

Мешканці багатоповерхівки на вулиці Київський Шлях, 1-д (житловий комплекс «Престиж» — там, де балкони падали) вже не вперше звертаються до «Вістей» за допомогою. Публікацій про це на сторінках газети не було, але ситуацію ми відслідковували.
Цього разу журналіста привів на місце події дзвінок мешканців про те, що невідомі люди встановлюють огорожу навколо будинку та його прибудинкової території. Інформацію відразу передали до поліції та міської влади.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Багатоповерхівка за адресою Київський Шлях, 1-д — чотири зблокованих корпуси. Мешканці розповіли, що три корпуси збудовані раніше, у них давно проживають люди. Четвертий корпус зводився найпізніше, вже іншим забудовником. Люди, які придбали у ньому квартири, і потрапили «під роздачу». Вони ніяк не могли знайти спільної мови із забудовником, домовитися щодо створення ОСББ та безперебійного отримання комунальних послуг. ОСББ мешканці новобудови створили, але через карантин, який розпочався у 2020 році, не встигли провести збори, після яких ОСББ можна було б зареєструвати як юридичну особу.

Саме в цей період і відбулися події, які всі попередні негаразди відсунули на задній план. До будинку приїхали невідомі люди і почали ставити тимчасову огорожу навколо саме цього четвертого корпусу. Один із них повідомив, що він купив земельну ділянку, на якій зведено четверту чергу будинку та де знаходиться її прибудинкова територія. І купив землю, вважаючи її вільною від забудови. За такою логікою речей він може вимагати знесення будівлі?

Продали землю разом із багатоповерхівкою та її мешканцями

Продали землю разом із багатоповерхівкою та її мешканцями

Винен нотаріус?

Власником землі на сьогодні є Микола Попович, який придбав її 12 квітня 2021 року.
Поліції та представнику місцевої влади, які прибули на місце події, адвокати власника показали документи, які, за їх словами, підтверджують право власності на 15 соток землі навколо будинку і під ним. Реальні межі ділянки на місцевості ніхто показати не зміг.

Бориспільську міську владу представляв начальник відділу землеустрою та кадастру Бориспільської міської ради Юрій Терещенко. На його прохання показати інші документи, щоб спробувати зрозуміти, яким чином була продана земля разом із будинком та людьми у ньому, адвокати повідомили, що в поліції є кримінальне провадження із пакетом документів до нього, і запропонували звернутися за документами до поліції.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Юрій Терещенко так прокоментував ситуацію: «Перед тим, як вчиняти цивільно-правову угоду, нотаріус повинен був перевірити, чи не знаходиться якесь майно на земельній ділянці. Іноді нотаріуси нехтують такою перевіркою, хоча зараз наявність майна на ділянці можна перевірити за допомогою кадастрової карти, яка є публічним документом. Ця земельна ділянка знаходиться у приватній власності, є державний акт. Це вже не землі міської ради. Вирішувати доведеться в судовому порядку».

Продали землю разом із багатоповерхівкою та її мешканцями

• Під цією частиною будинку продано землю.

Схеми «рулять»?

Відслідкувати хронологію подій, які відбувалися зі сумнозвісним «Престижем», допомогла мешканка цієї багатоповерхівки Лариса Дігтяренко. Вона проживає у квартирі №90, на вул. Київський Шлях, 1-д, корпус 4. «27 грудня 2019 року було видано сертифікат про введення багатоповерхівки у експлуатацію, — зазначила жінка. — Через 2-3 місяці, у 2020 році земельну ділянку вже було один раз переоформлено, перепродано. Через рік у квітні її продали знову. 12.04.2021 року земля стала власністю нинішнього господаря Миколи Поповича».
Люди шоковані такими кульбітами із землею. Вони вже написали заяви до поліції. Юрій Терещенко запевнив, що міська влада не залишиться осторонь, вивчатиме ситуацію.
Коли перші пристрасті залишилися позаду, Микола Попович та мешканці будинку перейшли до обговорення проблеми без підвищених тонів. Але на запитання кореспондента, який йому інтерес від землі, де стоїть багатоповерхівка, господар відповідати відмовився.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон” вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Матеріал підготовлено Іриною Костенко для порталу “Вісті”.

Схожі записи

У Борисполі на Різдво людей розважатимуть патрулем поліції

У Борисполі член виконкому склав з себе повноваження через незгоду з діями влади міста

Підпали сухої трави під Борисполем вже розслідуються поліцією

1 коментар

Максим 14.06.2021 о 17:38

А на підставі яких документів будівля була введена в експуатацію? Коли на той момент земля була в іпотеці?

Відповіcти

Напишіть коментар