9.8 C
Київ
25.04.2024
Бровари

У Броварах відкрилася мандрівна виставка про війну на Донбасі

У приміщенні культурно-інноваційної платформи «ТепЛиця» відкрилася мандрівна виставка «На зламі», присвячена порушенню прав цивільного населення під час війни на Сході України. Автори виставки намагалися дати відповідь на запитання: який він –  страх перед війною, як руйнуються родинні зв’язки та звичне життя, як відбувається адаптація внутрішньо переміщених осіб, – повідомляє “Трибуна Бровари”.

«Я потрапила під мінометний обстріл разом зі своїм сином. Йому було двадцять років на той момент. Коли я побачила страх у його очах – тоді для мене й розпочався конфлікт. Я зрозуміла, що не можу захистити свою дитину від того, що відбувається», – це фрагмент розповіді Аліни про її перший досвід обстрілів у 2014 році, який можуть прочитати відвідувачі виставки «На зламі».

На іншому стенді розповідь 25-річного Михайла про його полон: «Водили нас до туалету. Ми мали ходити навприсядки. На нас весь час надягали маски. Коли вони заходили – потрібно було ставати на коліна, ставити руки на стіну. Коли вони давали наказ – брати їжу».

На стендах розміщено 13 історій зламів життя – інтерв’ю з людьми, які свого часу покинули зону бойових дій. Там і страх перед війною, і особисті переживання постраждалих та економічні проблеми, і  руйнування родинних зв’язків та труднощі переселенців.

Виставка побудована в хронологічному порядку. Все розпочинається з міфу про те, що Донбас нібито годує Україну. Далі – розвиток війни, вибір: залишатися чи втікати, життя на окупованій території та якою має бути реінтеграція.виставка "На зламі"Глибше зрозуміти масштаби міграційних процесів, демографічних та соціальних змін у Донецькій та Луганській областях після початку конфлікту, допомагають особисті історії свідків поєднані з інфографікою, статистичними даними та відеозаписами, які можна прослухати одягнувши навушники.

виставка "На зламі"

Документування злочинів

Під час відкриття виставки одна з організаторів виставки – аналіткиня ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» Надія Нестеренко розповіла, що виставка створена громадськими організаціями, які входять у коаліцію «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки німецької організації KURVE WUSTROW. Члени ГО, які входять до коаліції, документують порушення прав людини в ході війни на Донбасі з 2015 р. З того часу члени ГО записали численні інтерв’ю, серед яких – і зі свідками грубих порушень: які перебували в полоні та пережили катування. Все це наклало потужний відбиток – глибокий злам на життя цих людей.

Штефан Халінг – проектний менеджер німецької організації KURVE WUSTROW, яка допомогла технічно організувати виставку, розповів, що  мета проєкту – задокументувати порушення прав людини на Донбасі та зробити їх доступними загалу.

виставка "На зламі"

Штефан Халінг, Надія Нестеренко, Олена Танчинець (ведуча, директорка ТепЛиці), Лариса Виноградова

Переселенці

Олег Трачук – один із тих, хто змушений був покинути місце постійного проживання – Луганськ – та терміново переїхати в Броварський район разом із сім’єю. Сім’я Трачуків – багатодітна: двоє із трьох дітей – із інвалідністю. За словами пана Олега, він не відчув на собі ніякого негативного ставлення з боку броварчан, соціальні служби максимально допомогли сім’ї адаптуватися. Наразі пан Олег очолює в Броварах Центр реабілітації дітей із інвалідністю і прагне максимально прислужитися місту – у такий спосіб подякувати за отриману свого часу підтримку. Переїзд на Броварщину сприймає як новий шанс зробити ще більше користі як для своєї сім’ї, так і громади.

виставка "На зламі"

Олег Трачук

За словами заступниці голови Броварської ОТГ Лариси Виноградової, у Броварах лише офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб – понад 8 000. Лариса Виноградова висловила сподівання, що після цього проєкту з’явивиться інший – про успішних внутрішньо переміщених осіб, які змогли адаптуватися та реалізуватися. Та зазначила, що в Броварах багато людей, які успішно працюють керівниками в багатьох сферах життєдіяльності міста.

Виставка вже побувала в 18 містах України. Зокрема, демонструвалася в Києві в музеї «Золоті Ворота», музеї АТО в Дніпрі, у холі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації в Сєвєродонецьку, міській раді Житомира, музеях та бібліотеках в Хмельницькому, Вінниці, Черкасах, Краматорську.

У Броварах виставка діятиме в приміщенні культурно-інноваційної платформи «ТепЛиця» до 9 липня. Вхід вільний.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Матеріал Ірини Ющенко спеціально для “Трибуна Бровари”.

Схожі записи

Французи розшифровували чорну скриньку гелікоптера, який розбився у Броварах

Зі школи у Броварах терміново евакуювали дітей

У Броварах відкрили лабораторію з контролю якості скрапленого газу

Напишіть коментар