2.1 C
Київ
20.04.2024
Бровари Екологія Збережемо ліс

Сотні не реалізованих новорічних ялинок залишилися на вулицях Броварів

До пізнього вечора 31 грудня ялинки та сосни на майданчиках, облаштованих для реалізації новорічних дерев, були «святинею»: їх бережно виставляли в ряд, деякі – наряджали, щоб привабити покупців. А вже ранком 1 січня фактично в усіх частинах міста сотні сосен та ялинок валялися непотребом на землі. Підприємці нарікають на нелегалів, які  нечесною конкуренцією «перебили» їм торгівлю, та скаржаться на бездіяльність контролюючих органів. Останні, в свою чергу, вказують на зависокі ціни на новорічний товар, та не відповідність пропозиції  попиту. Хто ж винен і що робити надалі?

Такий вигляд мали сосни та ялинки ще 31 грудня.

ялинки

Біля ринку «Господар»

ялинки

Біля Біля «Форума» на вул. Короленка. Фото – Володимир Пахульський

ялинки

Біля стадіону на вул. Гагаріна

А ось такий  вигляд мали 1 січня: сотнями лежали непотребом на місцях торгівлі фактично в кожній частині міста.

ялинки

Біля стадіону на вул. Гагаріна

ялинки

Біля ринку «Господар»

ялинки

Біля «Форума» на вул. Короленка

ялинки

Фото Ірини Ігнатенко

Підприємці, які цього року взяли участь у першому конкурсі на реалізацію  новорічних дерев на 30 визначених місцях та виграли його, скаржаться, що повністю реалізувати свій товар не вдалося, відтак частина бізнесменів  залишилася у «мінусі».

За право продавати ялинки в Броварах розгорнулася справжня боротьба

І нарікають на нелегалів, які «перебили» їм торгівлю, адже продавали новорічні дерева де хотіли та скільки хотіли без належних документів і сплати податків у місто. При цьому кожному з підприємців-переможців конкурсу довелося викласти чималеньку суму: від 6 до майже 11 тис. грн за 15 днів реалізації. Нагадаємо, минулого року на «прохідному» місці  – біля ринку «Господар» – вартість місця оренди для торгівлі ялинками за 15 днів складала  3237,9 грн.

Ялинкові баталії або «Офіційники» проти нелегалів

Нелегальні «точки» продажу сосен та ялинок можна було помітити фактично по всьому місту. Особливо активізувалися торговці в останні дні перед Новим роком.

ялинки

Біля ринку «Господар» торгували ялинками без дозволів

«Офіційники», які майже два тижні тримали ціну на свій товар у межах 400-500 грн за 1, 5-2-хметрову сосну, в  передостанній день перед Новим роком навіть провели акцію: будь-яка сосна – за 250 грн. Однак це ситуацію не врятувало: усі дерева реалізувати так і не вдалося.

У причині «ялинкового провалу» «кивають» на поліцію та спецвідділ із контролю за станом благоустрою, які й мають контролювати законність продажу та карати нелегалів.

У Броварському відділі поліції зазначають, що проводили рейди з виявлення нелегальної торгівлі новорічними деревами. Як результат – складено  3 протоколи: один за ст.152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів), два – за ст. 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях).

Начальник відділу контролю за станом благоустрою міста Михайло Черняк називає іншу причину «ялинкового провалу»: пропозиція  значно перевищила попит, та наголошує, що реагували на всі повідомлення щодо нелегалів, які надходили від містян: виходили до порушників та «розганяли» їх  або ж «переконували».

Саме в такі способи, за словами начальника спецвідділу, вдалося припинити незаконну торгівлю ялинками та соснами на вул. С. Петлюри біля магазину «Віта», навпроти Терміналу біля магазину «Рибалка»; на Торгмаші –  вул. С. Москаленка біля церкви та біля «Золотої рибки», Київській , 1-В,  перехресті вулиць Чорновола та  Симоненка.

Однак частину нелегалів вдавалося «розігнати» лише на деякий час: вони знову поверталися на «рибні» місця. Михайло Черняк зізнається: у місті відсутня системна робота задля боротьби з несанкціонованою торгівлею, зокрема, новорічними деревами. Так, немає відповідного розпорядження та не створено робочої групи, які б скоординовували дії поліції, представників спецвідділу та інших контролюючих органів.Тому ніхто не контролює і підприємців, які мають дозволи на реалізацію лише баштанних культур, але торгували  і новорічними деревами.

Цьогорічну роботу спецвідділу  Михайло Черняк оцінює на «четвірку» і називає 2019-ий – найефективнішим роком серед усіх щодо виявлення  нелегалів, адже підприємці самі вказували на «точки», де здійснювалася несанкціонована торгівля.

«Офіційники» ж почуваються обдуреними і готують листа на ім’я міського голови з вимогою не проводити подібних конкурсів, адже вважають, що вони в Броварах лише для «галочки», бо насправді в мерії не зацікавлені в чесному веденні бізнесу.

Нагадаємо, 17 грудня 2019 р. підприємці вже зверталися з листом до мера з вимогою  вжити необхідних заходів задля припинення діяльності нелегальних точок продажу ялинок та сосен.

Як повідомив директор КП «Бровари-Благоустрій» Олександр Галицький, усі залишені на майданчиках ялинки та сосни комунальники забрали для утилізації. Новорічні дерева стануть паливом для твердопаливного котла, який обігріває комунальне підприємство. У такий спосіб утилізовуватимуть у Броварах і новорічні дерева, які мешканці винесуть на сміттєві майданчики.

#КиївськийРегіон #Бровари

Схожі записи

Двох соколів врятували в аеропорту Бориспіль – Нефьодов

Керівника Броварської поліції підозрюють у побитті підлеглих

КОДА оголошує збір проєктних ідей

1 коментар

new-year 14.01.2020 о 06:03

В Киеве есть пункты приёма новогодних ёлок (на сайте КМДА было, https://kievcity.gov.ua).

Відповіcти

Напишіть коментар