11.5 C
Київ
27.04.2024
Бровари

У Броварах планують вдвічі збільшити ставки оренди землі

На сайті Броварської міської ради опубліковані два проєкти регуляторних актів: один стосується запровадження ставок орендної плати, інший – визначення місцевих податків на нерухоме майно та земельні ділянки.  Які ставки оренди є чинними наразі, які пропонують запровадити із наступного року і що стоїть за цими рішеннями, розбирались у матеріалі, – повідомляє Ангеліна Козлова з видання “БроМедіа”. 

Ставки орендної плати чинні та запропоновані: наскільки вони зміняться.

Відповідно до законодавства нормативна грошова оцінка землі переглядається один раз на 5 років. В місті Бровари нова грошова оцінка діє з 01.01.2021 р, в інших населених пунктах громади теж є чинна наразі грошова оцінка. Чинні ставки орендної плати в м. Бровари встановлені рішенням міської ради від 11.03.2016р.

Запропоновані ставки орендної плати можна переглянути за цим посиланням.

Порівняти ставки орендної плати по всім позиціям не вийде, позаяк за 5 років змінилась класифікація і позицій ставок орендної плати стало більше. Тому ми порівняємо ті позиції, що є найбільш поширеними  у практичному застосуванні і по яким запропоновано змінити  ставки оренди.

Види цільового призначення земельних ділянок Відсоткова ставка орендної плати відповідно до рішення 2016 року Відсоткова ставка орендної плати відповідно до регуляторного акту
Землі сільськогосподарського призначення
Для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції 3% 5%
Землі житлової забудови 
Для будівництва і обслуговування
багатоквартирного житлового будинку
12% 12%
Для колективного гаражного будівництва 3% 5%
Для будівництва і обслуговування паркінгів  та автостоянок на землях житлової та громадської забудови Не було такої категорії 7%
Для будівництва і обслуговування будівель тимчасового проживання Не було такої категорії 10%
Землі громадської забудови
Для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги Не було такої категорії. Для аптек була ставка – 5% 7%
Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі 7% 12%
Для будівництва та обслуговування обєктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування 7% 12%
Для будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ 7% 12%
Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку) 3% 12%
Для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування 4% 10%
Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови 7% 10%
Для розміщення та експлуатації закладів з обслуговування відвідувачів об’єктів рекреаційного призначення 3% 5%
Землі промисловості
Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та
іншої промисловості
3% 7%
Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств 3% 7%
Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води) 3% 7%
Землі транспорту
Для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства 3% 10%
Для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій 3% 12%
Для розміщення та експлуатації об’єктів дорожнього сервісу 5% 12%
Землі зв’язку
Для розміщення та експлуатації об’єктів і споруд телекомунікацій 3% 5%
Для розміщення та експлуатації будівель та споруд об’єктів поштового зв’язку 3% 5%
Для розміщення та експлуатації інших технічних засобів зв’язку 3% 5%
Землі енергетики
Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів передачі електричної та теплової енергії 3% 5%
Інші землі
Інші земельні ділянки, що не ввійшли до цього переліку 5% 12%

Таким чином, ставки орендної плати за землю зростають в 2-4 рази. При цьому найбільше постраждають підприємства промисловості, торгівлі , громадського харчування, побутового обслуговування та зв’язку. Але всі рекорди побили ставки на земельні ділянки під адміністративними та офісними приміщеннями, де ставка змінилась з 3 до 12%.

Ставка оренди на ділянки під адмін будівлями зросте радикально

Чому ставки запропоновані на такому рівні – думка чиновників та бізнесу

Статистика надходжень по сплаті за оренду земельних ділянок та сплаті земельного податку свідчить про те, що у минулому році надходження були трохи менше запланованого: 96% від плану по сплаті земельного податку і 92% по сплаті оренди. Але це пов’язано виключно із запровадженням пільг через локдаун у березні 2020 року. Ситуація вирівнялась у першому кварталі 2021 року, коли планові надходження по оренді були виконані на 99,2%, по земельному податку – на 103%. Тобто, ситуація з надходженнями плати за землю не є критичною.

Нормативно-грошова оцінка, що діє з 01.01.2021р. номінально збільшила вартість оцінки земельних ділянок. Але вартість кожної окремої ділянки залежить від комплексу факторів. Коли почалась масова компанія по переукладенню угод на оренду за новою грошовою оцінкою, чиновники зрозуміли, що в багатьох випадках орендна плата навіть зменшилась. Був проведений ретельний аналіз і з метою запобігання зменшення надходжень до бюджету, ставки вирішили збільшити.

Для підприємств, що мають в оренді ділянки по кілька гектарів, збільшення сплати буде відчутним

Чиновники визнають, що прорахувати комплексний ефект від запровадження нових ставок складно: хтось сплачуватиме більше, ніж раніше, але будуть і такі підприємства, що сплачуватимуть менше. Крім того, практично неможливо встановити, наскільки призначення земельної ділянки відповідає її фактичному використанню. У Броварах масовою є ситуація, коли землі промисловості вже давно фактично надаються в оренду разом з об’єктами нерухомості, виробничими приміщеннями. Тобто, це вже не промислове виробництво, а надавання майна в оренду. Але процедура оцінки земельної для цих видів діяльності зовсім різна, і бюджет міста втрачає надходження.

Також чиновники не приховують, що давно пора встановити адекватні ставки оренди для тимчасових споруд (МАФів, павільйонів), орендна ставка для яких є символічною.

А ось МАФи мають сплачувати реальну, а не символічну орендну плату

Але головна думка чиновників, яку довелось почути в різних кабінетах, полягає у тому, що мова йде про «запропонований регуляторний акт, що підлягає обговоренню». Тобто, «пропозиція» не є «остаточною». Така процедура в місті відбувається не вперше, і, зазвичай, за умови «відчайдушного торгу» між підприємцями, депутатами та чиновниками ставки вдається зменшити.

Під час підготовки матеріалу також опитали кількох підприємців про їх думку з приводу зміни ставок оренди. Переважна більшість опитаних не чула про запровадження нових ставок, але вважає такий крок «недружнім до бізнесу». А ті, хто в курсі запропонованих змін, вважають збільшення ставок та необхідність «торгуватися» «тиском на бізнес». Варто розуміти, що при різкому збільшенні ставок бізнес може ухвалити рішення про оренду ділянок в інших громадах, більш лояльних до підприємців. Тому у гонитві за збільшенням надходжень від сплат за землю, можна втратити надходження від сплати ПДФО – а це вже є критичним для бюджету громади.

Такий бізнес, як ринки, може взагалі не вижити у Броварах – через збільшення орендних ставок

Тому для бізнесу саме зараз є час долучитися до обговорення. Рішення буде ухвалюватись під час сесії 22.06.2021р. Комісії розпочнуться вже за тиждень.

Для підприємств, що мають землі у постійному користуванні, ставка податку зростає в кілька разів

Крім тих, хто орендує земельні ділянки, в місті є група підприємств, що мають земельні ділянки у постійному користуванні – зазвичай, мова йде про «старий бізнес», що користується ділянками ще з радянських часів. Такі підприємства замість орендної плати сплачують «податок на земельні ділянки».

При нарахуванні та сплаті податку також враховується призначення земельної ділянки. Але більшість ставок податку коливається в межах 1-2% від нормативної грошової оцінки ділянки. Але є «виключення», яке збентежило: «Земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання(крім державної та комунальної форми власності) оподатковуються за ставкою 12%».  Тобто, фактично весь бізнес, що має ділянки у постійному користуванні, одразу потрапляє у категорію податку у 12% (наразі є чинною ставка у 2-3%).

Як пояснили чиновники, примусити підприємства відмовлятися від постійного користування земельними ділянками та переходити на договори оренди можливо лише за рішенням суду. Але є інший шлях – «економічний», тобто, через збільшення місцевого податку на землю. Продиктовано це на думку чиновників, звісно же, турботою про наповнення бюджету громади. Тому що ставка в 1-3% за постійне користування є меншою за орендну ставку, яка починається з 3%, а це, зі слів чиновників, «несправедливо». Тобто, підприємцям «надають сигнал» відмовитись від постійного користування та укласти договір оренди на ті самі ділянки, на яких, зазвичай, є об’єкти нерухомого майна.

Втім, не все так однозначно.

 Закладам торгівлі та громадського харчування теж доведеться сплачувати більше

Протягом останнього року відбулось кілька прецедентів, коли юридичним особам рішенням міської ради відмовили у відновленні меж земельних ділянок БЕЗ ПОЯСНЕННЯ причин. Наприклад, протягом останніх 4-х сесій поспіль таку відмову отримала Держпродспоживслужба, яка намагалась відновити межі ділянок під нерухомим майном державної форми власності по вул. Шевченка, 4-А та вул. Київська, 2.

Раніше відмову отримала Адміністрація Держспецзв’язку, яка намагалась відновити межі 3-х ділянок під 14-ма об’єктами нерухомості по вул. Онікієнка. Аналогічну відмову отримало ДОСААФ на ділянку по вул. Київська, 1-В. Таким чином, ніхто не гарантує бізнесу, що відмова від постійного користування і перехід на договори оренди відбуватиметься без «війни нервів».

Таким чином, підприємці, що мають земельні ділянки у постійному користуванні, мають особливо уважно поставитись до проєкту регуляторного акту про місцеві податки і збори. Сам проєкт регуляторного акту можна вивчити за цим посиланням.

Матеріал підготовила Ангеліна Козлова для видання “БроМедіа” 

Раніше “Київський регіон” вже повідомляв, що за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

У Броварах завтра відбудеться Різдвяний Вертеп

У Броварах розбився гвинтокрил. Оновлено

На Київщині через вибух твердопаливного котла загинули люди

Напишіть коментар