17.6 C
Київ
27.04.2024
Екологія Ірпінь

У Бучі запровадили роздільне збирання побутових відходів

У Бучанській міській громаді запроваджено роздільне збирання відходів упаковки з використанням європейських принципів розширеної відповідальності виробника.

Відтепер крім звичних баків, у які містяни викидають змішані побутові відходи, встановлено окремі контейнери для роздільного збирання відходів упаковки, які складають значну частку усіх відходів, що утворюються у місті. Роздільне збирання відходів упаковки є стандартною європейською практикою, яка дозволяє відправляти на рециклінг, цінні матеріали, з яких виготовляють упаковку.

Ми хочемо генерувати якомога менше відходів, щоб знати, що наші люди не забруднюють країну, не забруднюють планету. Вже зараз у місті створено усі можливості для роздільного збирання відходів упаковки – величезна частина відходів поїде тепер не на полігони, а на переробку», – зазначив Бучанський міський голова Анатолій Федорук.

Організація роздільного збирання відходів упаковки стала можливою завдяки партнерству міста з Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УКРПЕК), яка представляє інвесторів проекту – відомих виробників упаковки та продукції в упаковці компаній-членів УКРПЕК (“Абінбев Ефес Україна”, “Данон Дніпро”, “Eлопак-Фастів”, Карлсберг Україна, “Кенпак Україна“, “Кока-Колa Беверіджиз Україна Лтд.”, “Нестле Україна”, “Сандора” (PepsiCo Україна), “Тетра Пак“, “Проктер Енд Гембл Україна“).

Інвестиції значних коштів у роздільне збирання побутових відходів в місті Буча це ініціатива зазначених компаній і демонстрація ними соціально відповідальної поведінки, але не тільки. Цим кроком інвестори показують на практиці, що модель розширеної відповідальності виробника, яка закладена у основу системи роздільного збирання відходів упаковки, ефективно працює.

Впровадження в Україні розширеної відповідальності виробників щодо упаковки, в якій вони ввели в обіг свою продукцію, стане в майбутньому обов’язковою для України нормою – вона була передбачена Угодою Про асоціацію України з ЄС, вже закладена в Законі «Про управління відходами» і в проекті Закону «Про упаковку та відходи упаковки», який знаходиться на розгляді Верховної Ради України.

Підписуйтеся на наші новини:

 

Схожі записи

У селі Бобрик пожежу торфяників гасили більше доби

Стартував відбір громад для участі в експериментальному проєкті проти паління сухостою

В Ірпені будинок у приватному секторі без фундаменту та документів продають як висотку

Напишіть коментар