18.7 C
Київ
25.04.2024
Верховна рада Кримінал

Фігурант резонансного ДТП на Київщині уклав угоду з прокурором

Народний депутат Олександр Трухін, який намагався дати поліцейському хабаря у справі про ДТП, уклав угоду з прокурором і визнав свою провину, – повідомляє Transparency International Ukraine.

Під час засідання Вищого антикорупційного суду стало відомо, що депутат підписав з прокурором САП угоду про визнання винуватості. Трухін також був присутнім на цьому засіданні.

Олександр Трухін складе

свої повноваження як народний депутат

Суд повідомив, що Олександр Трухін зобов’язався протягом 30 днів особисто перерахувати 6 мільйонів гривень на проєкт United24 “Армія дронів” на підтримку Збройних Сил України. Трухін узгодив з прокурором своє покарання – 4 тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 68 тисяч гривень. Також захисник Трухіна зазначив, що нардеп складе свої повноваження як народний депутат.

Волонтерка з Гостомеля Катерина Павленко відверто про жахливі дні окупації. ВІДЕО

Нагадаємо, йдеться про ДТП, яка сталася у Дарницькому районі Києва 23 серпня 2021 року. Автомобіль Audi A8, у якому нардеп Олександр Трухін повертався з Полтави після відкриття флагштока, зіткнувся з автомобілем Ford. Після цього Audi врізався у Daewoo. Внаслідок аварії шестеро осіб отримали тілесні ушкодження.

На Васильківщині люди вийшли захистити “Казковий яр” від асфальтного заводу

Через рік після скандальної ДТП за участі народного депутата від “Слуги народу” Олександра Трухіна суд оголосив вирок – 850 гривень штрафу отримав чоловік, який назвався водієм нардепа і взяв на себе провину за ДТП з багатьма потерпілими.

Раніше “Українська правда” опублікувала відео з камер патрульних поліцейських, які працювали на місці ДТП за участі Трухіна. Патрульний розповів, що в той день нардеп мав ознаки алкогольного сп’яніння. На відео Трухін просить інспектора дозволити йому “тихенько піти в ліс”, обіцяючи потім “віддячити”.

У річку Рось зливають нечистоти з приватних будинків

 

Трухін уклав угоду зі слідством та отримав умовний строк. Це зрада та “договорняк” із прокурором?
Насправді ні, – стверджують у Transparency International Ukraine.

Угода про визнання винуватості – законна процедура, можлива за певних умов. Це не виправдання та не поблажка, бо за обвинуваченим зберігається судимість та обов’язки, навіть якщо він не сідає за ґрати.

Як пояснюють у Transparency International Ukraine,такі угоди можливі у справах щодо кримінальних поступків, нетяжких і тяжких злочинів, зокрема корупційних. Наприклад, якщо людина запропонувала посадовцю хабар.

Угоду, а фактично компроміс, можуть укладати прокурор з обвинуваченим або підозрюваним. Для цього є чіткий термін – після оголошення про підозру та до того, як судді зайшли до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Суд перевіряє зміст угоди, яка має відповідати інтересам суспільства. Це залежить від тяжкості злочину та того, як співвідносяться публічні й приватні інтереси.

У процесі погоджується покарання й розмір збитків, які обвинувачений відшкодує. Недавно стали застосовувати донати на ЗСУ – Трухін переведе на армію 6 мільйонів грн особистих заощаджень.

Угода зі слідством не виправдовує дії злочинців та не знімає з них покарання. Тобто, все одно буде судимість та певні наслідки (наприклад, звільнення з посади чи втрата мандата нардепа). А вирок потім не можна оскаржити на загальних підставах. Суд завжди може відновити розгляд справи, якщо угода не виконується. Засуджений понесе кримінальну відповідальність, якщо зірве угоду навмисно.

#КиївськаОбласть

На Васильківщині люди протестують проти будівництва асфальтного заводу поруч з знаменитим “Казковим яром”. ВІДЕО

Схожі записи

У Бучі поліція вдруге за тиждень затримала злочинця, який побив індуса та втік з психлікарні

Обрано запобіжні заходи підпалювачам автомобіля у Борисполі

У маршрутці пасажир принижував українців

Напишіть коментар