12.6 C
Київ
26.04.2024
Українська міська територіальна громада

На Обухівщині встановили пам’ятник визначному діячу Гетьманщини

У селі Щербанівка Обухівського району урочисто відкрили пам’ятник визначному українському релігійному діячеві XVIII століття, митрополиту Тимофію Щербацькому, – повідомляють “Хроніки Обухова”.

Ініціативу жителів Обухівського району встановити пам’ятник митрополитові, який засвідчив би повагу нащадків до цієї особистості, підтримала Київська православна богословська академія (УПЦ КП/ПЦУ).

Статую роботи скульптора Михайла Горлового презентували на свято Маковія 14 серпня

 

Подію в Щербанівці відвідали численні гості, серед яких архієпископ Вишгородський ПЦУ Агапіт. Співав народний артист України Тарас Компаніченко.

Митрополит Тимофій (у миру Тихон Іванович Щербацький, або Щербак; 1698-1767) – народився у Трипіллі, митрополит Київський і Галицький у 1748-1757 рр., митрополит Московський і Калузький у 1757-1767 рр. Відомий як учасник обрання 22 лютого 1750 року в Глухові гетьманом Лівобережної України Кирила Розумовського. По закінченні Київської академії працював в адміністрації Київського архієпископства. Згодом був ігуменом Мгарського, Видубицького, Києво-Михайлівського та архімандритом Києво-Печерського монастирів.

Митрополит, якого ненавиділа Москва – історик Ростислав Мартинюк

Як митрополит київський намагався підпорядкувати собі Київську академію, впровадив статут із новою системою навчання і визначив дисципліни навчання. Продовжив і завершив будівельні справи Рафаїла Заборовського: перебудову Софійської дзвіниці, добудову Будинку митрополита, при якому завів сади, створення іконостаса з розкішними царськими вратами. Було зведено величезний будинок чернечих келій, в якому пізніше розмістилася бурса. Збагатив кафедральну ризницю начинням, прикрасив намісні ікони Софії срібними позолоченими окладами, переважно за власний кошт. Бажаючи заснувати окрему друкарню Київської митрополії, увійшов у конфлікт із Печерською лаврою.

Громадський діяч, історик Ростислав Мартинюк, який був присутній на відкритті пам’ятника, так написав про Щербаківського: “Митрополит, якого ненавиділа Москва за реабілітацію вже підупалої в імперському стійлі Київської митрополії та його зв’язки з самостійницькими колами молодого гетьмана Кирила Розумовського.

Фото скульптури на етапі підготовки. с.Щербанівка, 2019 рік.

Щербацький перезаснував Києво-Могилянську академію та реформував Мгарський, Видубицький та Михайлівський монастирі

Митрополит, який фактично перезаснував Києво-Могилянську академію та реформував Мгарський, Видубицький та Михайлівський Золотоверхий монастирі акурат напередодні злобної московської “секуляризації” чернечих республік Гетьманщини. Митрополит, який став обличчям мутного й непоживного для сучасної концепції України періоду “Малоросійської духовної імперії” – явища наскільки містичного, настільки й вражаючого своїми плодами поширення християнства на Сибір, у країни Ідель Уралу і навіть Китай”.

“Власне, дистанція української нації з такими постатями XVIII століття справді океанічна… Через це, нещасні, досі не мають СВОГО XVIII століття, а відтак і століття ХІХ, в якому “прокисала” екзотична ідея Самостійної України… Шанси здобути своє власне XVIII, а потім і ХІХ століття є. Якщо чин освячення пам’ятника в Щербанівці стане початком дискусії про Український Спадок. Цього, мабуть, хотіли шаленці, які утнули цей вражаючий перфоманс на околицях Києва”, – зазначив Мартинюк.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #Щербанівка #УкраїнськаОТГ #МитрополитЩербацький #МихайлоГорловий #ПравославнаЦеркваУкраїни #ОбухівськийРайон

 

Схожі записи

Стало відомо, де Зеленський записував звернення на честь Покрови

У Витачеві інтегрували бізнес з автентикою культурної спадщини. ФОТО

Помер засновник музею трипільської культури Олександр Поліщук

Напишіть коментар