11.5 C
Київ
24.04.2024
Збережемо ліс Обухів

Ухвалення нового зонування Обухова призведе до вирубки 18 га лісу

Про те що не так з проектом Плану зонування міста Обухова, який розглядатиме міська рада 30 вересня, “Київський регіон” поцікавився у депутата Обухівської міськради Богдана Яцуна.

Перш за все, відмітив Богдан Яцун, проєкт Плану зонування Обухова впроваджує зміни в функціональне зонування територій міста, які у разі ухвалення міською радою, призведуть до вирубки під забудову близько 18 гектар лісу на території міста.

А найбільш шкідливими для громади і такими, що порушують містобудівне законодавство, на думку пана Яцуна, є такі зміни в зонуванні:

№1

На зображенні може бути: карта, на відкритому повітрі та текст

  • Зонування як території багатоповерхової забудови (Ж-4) ділянки в лісі вище джерела біля Миру 16. Земельна ділянка в оренді забудовника – 30 сот, кадастровий номер: 3223110100:01:016:0014. Ця ділянка в незаконний спосіб була виведена з земель лісового фонду. Це стане початком знищення лісового масиву біля джерела, оскільки до цього будинку ще потрібно підвести дорогу, комунікації тощо.

№2

На зображенні може бути: карта

  • Зонування як території багатоповерхової забудови (Ж-4) залісненого схилу нижче 14-ти поверхових будинків по вулиці Миру, 1 та 2. Земельна ділянка в оренді забудовника – 1,08 га кадастровий номер: 3223110100:01:098:0036. Загальна площа залісненого масиву – більше як 2 га. Ділянка являє собою крутий піщаний схил, з перепадом висот в 24 метри, за матеріалами інженерно-геологічних та гідрогеологічних вишукувань відноситься до ІІІ категорії складності інженерно-геологічних умов, через можливість розвитку зсувних та ерозійних процесів – несе ризики зсуву ґрунту та руйнації будинків по вул. Миру, 1, 2, 5. У вересні 2019 року більше 200 жителів Обухова звернулися до Обухівської міської ради з петицією щодо заборони знищення на земельній ділянці зелених насаджень та будівництва житлових будинків, паркінгів, готелю https://petition.e-dem.ua/obukhiv/Petition/View/72. Тоді під тиском громадськості депутати міської ради не проголосували за детальний план території, розроблений забудовником, і заборонили вирубування дерев. Цікаво як буде зараз?

№3

На зображенні може бути: карта

  • Зонування як території садибної забудови – 3 поверховими індивідуальними будинками з мансардами (Ж-1) 16 га соснового лісу між с. Таценки і промисловою зоною Обухова («Інтерфом»), поряд з міським пляжем Обухова. 18 серпня 2021 року Київський апеляційний суд за позовом Бориспільської місцевої прокуратури Київської області ухвалив рішення визнати незаконними та скасувати розпорядження Обухівської районної державної адміністрації №1861 від 06.12.2007 року на №118 від 05.02.2008 року та витребувати на користь держави, в особі Обухівської міської ради та Державного підприємства «Київське лісове господарство», з чужого незаконного володіння названі земельні ділянки. Справа № 372/4155/18. Рішення знаходиться за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/99202352. Отже, на даний час, в депутатів міської ради є усі юридичні можливості захистити І зберегти ліс – для цього треба надати цій зоні статус рекреаційної (Р-3).

№4

На зображенні може бути: карта та на відкритому повітрі

  • Зонування як території транспортної інфраструктури (ТР-1-3) частини лісу – бл. 0,5 га вздовж дороги, що з’єднує гаражний кооператив «Промбудівець» з вул. Каштанова. На даний час ліс підходить до обох сторін дороги, але у разі ухвалення зміни – він буде вирубаний під гаражі та СТО.

№5

На зображенні може бути: карта

Зонування як території громадської забудови (Г) комунальної автостоянки біля ринку “Ранковий” по вул.Каштанова. Це створює ризик забудови автостоянки торгівельними та житловими приміщеннями, замість реконструкції автостоянки та побудови на її місці паркінгу кілька рівнів .

Чому вищезазначені рішення в проекті Плану зонування порушують містобудівне законодавство?

Бо вони не узгоджуються з чинним генеральним планом Обухова, а це вимога ч. 1 статті 18 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та п. 4.2 ДБН Б 1.1-22:2017 «Склад і зміст плану зонування території» де визначено, що «зонінг розробляється на основі генерального плану населеного пункту та з урахуванням детальних планів території».

Встановлено інші порушення норм містобудівного, земельного, лісового та екологічного законодавства, допущені представниками місцевої влади при виділенні названих вище ділянок. Зокрема, представниками влади в ряді випадків не проведено коригування генерального плану Обухова, хоча це вказується як безумовна передумова до виділення земельних ділянок в лісі вище джерела (біля Миру 16) та біля Миру 1.

Богдан Яцун нагадав, що чинний Генеральний план міста Обухів було ухвалено в 1981 році та безстроково пролонговано рішенням Обухівської міської ради в 2013 році. І за весь цей період до генплану міська рада не вносила жодних коригувань. З чинним генпланом можна ознайомитися за лінком: https://cutt.ly/xEhbxVt.

Богдан Яцун повідомив “Київський регіон”, що з цих підстав ним було скеровано звернення до органів прокуратури. Наскільки належно та оперативно відреагують правоохоронці, наразі не зрозуміло.

На думку депутата, є більш надійний спосіб – це якщо жителі міста, не погоджуються з названими вище змінами в функціональне зонування територій міста, потрібно довести свою позицію до міського голови і депутатів, які будуть ухвалювати рішення.

Отже! Обухівці, це ваше місто, і ніхто його не захистить від розбазарювання і обезліснення забудовниками , якщо ви самі його не захистите.

Раніше “Київський регіон” повідомляв, що в Обухові підготували та презентували надзвичайно важливий проєкт, який зможе рятувати життя школярів, завдяки якому 270 обухівських вчителів можуть бути навчені ефективно надавати першу долікарську допомогу.

В Обухові презентували проєкт, який зможе рятувати життя школярів

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #НовиниКиївщини #НовиниКиєва #ОбухівськийРайон #ОбухівськаміськаРада #ОбухівськаОТГ #Обухів #Генеральний планмістаОбухів #зонінг #планзонування #БогданЯцун

Схожі записи

У селі під Києвом зняли серіал “Кайдашева сім’я”

На місці потенційної забудови в Обухові вночі різали дерева

Свято української автентичної музики в Обухові. Відео

Напишіть коментар