13.3 C
Київ
26.04.2024
Славутич Чорнобиль

Вперше у Чорнобильській зоні пройшла етнографічна експедиція

До Чорнобильської зони вперше за останні роки було відправлено етнографічну експедицію з метою вивчення традицій, що зникають, звичок, обрядів, ремесел та побуту регіону, – повідомляє “Kyiinfo“.

Ініціатором та організатором дослідження виступив Вишгородський історико-культурний заповідник. Славутич, як мала культурна столиця України-2021 та спадкоємця культурної спадщини Чорнобильського регіону долучився до організації та прийому унікальної наукової події, – повідомляють організатори.

Наразі наукові експедиції в Україні організуються зрідка. Тому отримані результати є особливо важливими для збереження культурно-етнографічної спадщини як Полісся, так і України загалом.

Серед значного обсягу антропогенних, економічних, екологічних втрат після аварії на Чорнобильській АЕС в тіні залишилось те, що поволі руйнується й етнокультурний пласт, притаманний цій місцевості – народні звичаї й традиції, повір’я, архаїстично-побутові культурні реалії, автентичні особливості ремесел, ігри й забави, особливості народних святкувань тощо. А також і елементи матеріальної культури: старовинні обрядові, побутові речі, що збереглися у носіїв регіональної етнічної культури. Через природне руйнування житла в сільській місцевості, звідки відселено людей, втрачаються й автентичні елементи традиційної для Чорнобильського ареалу Полісся архітектури.

Те, що залишилось, потребує невідкладних заходів з фіксації, дослідження, систематизації й оприлюднення для прийдешніх поколінь – як істориків, етнографів, краєзнавців, педагогів, бібліотекарів, так і широкого загалу зацікавлених осіб.


Етнографічна дослідницька експедиція «Чорнобиль: перервана традиція» під керівництвом директорки Вишгородського історико-культурного заповідника Влади Литовченко має на меті збір автентичного етнографічного матеріалу, вивчення сучасного стану побутування традицій та інших етно-елементів Чорнобильського ареалу, фіксування етнічної спадщини методами аудіо-, фото-, відеозйомки, систематизацію зібраного матеріалу з метою подальших досліджень. А також оприлюднення перебігу та результатів дослідження.

Під час експедиції були відвідані населені пункти, що знаходяться в зоні відчуження, яких з часом, як і самоселів, що у них живуть, стає все менше: якщо у 2002 році їх нараховувалось майже 300, то у 2021-му –тільки 99, а також проводилася робота в наукових та музейних фондах міста Славутич.

Значна кількість культурно-етнологічних матеріалів даного ареалу була зібрана і в Славутичі, де також живуть носії автентичних традицій регіону, свого часу переселені з Прип’яті. Місцеві жителі радо поділились своїми спогадами і розповіли про традиції, які зберігають. Багато дійсно унікальних етнографічних матеріалів з Полісся зібрано і у Краєзнавчому музеї м. Славутича та Чорнобильської АЕС. Вони заслуговують на увагу як неоціненні зразки регіональної культури – зокрема, тут представлена колекція поліського та білоруського одягу, яка показує відмінності цього ареалу (ті ж шарафани, елемент місцевого одягу, або рушники, що перегукуються з вишгородськими рушниками). Все це потребує подальшого вивчення та дбайливого збереження.

Загалом місто, і як спадкоємець культурної спадщини Полісся, і як мала культурна столиця України-2021, багато робить для дослідження й збереження культурно-етнографічної спадщини регіону.

Подальша співпраця науковців Славутича та Вишгородського історико-культурного заповідника на теренах збереження культури Чорнобильського ареалу триватиме надалі. Адже Славутич – одне з тих небагатьох малих міст, що опікується культурою – збереженням та розвитком та зацікавлений в привабленні туристів, в тому числі тих, хто захоплений традиціями та етнографією.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #КОДА #Славутич #Чорнобиль

 

Схожі записи

Перших лошат коней Пржевальського помітили у Чорнобилі

Громадам поруч з Чорнобильською зоною можуть скоротити фінансування соцоб’єктів

У Чорнобильському заповіднику радіють весінньому підтопленню

Напишіть коментар