12.6 C
Київ
26.04.2024
Баришівська ОТГ Екологія

У селі на Київщині люди бояться пити воду з криниць. ФОТО

Недалеко від помешкань місцевих жителів розташовані склад хімікатів і промислова свиноферма У селі Перемога Баришівської ОТГ, що на Київщині, майже скрізь у водоймах високий вміст амонію та фосфатів. Про “зраду” в Перемозі заявили екоактивісти з громадської організації “Екодія” на своїй сторінці у Facebook. Про це повідомляє Зоряна Бердник з сайту “Екополітика”.

Вони відвідали село в межах експедиції “У пошуках чистої води”. За словами активістів, було заплановано взяти проби води на 10 точках, але до деяких їм через очерет і густу рослинність навіть не вдалося дійти.

Як результат, перевірили якість води переважно у свердловинах і криницях. Майже скрізь зафіксували високий вміст амонію: на межі норм (0,1 мг/л), а в деяких криницях — у кілька разі більше за норму (0,6—1 мг/л). У двох точках (ставок та одна зі свердловин) був високий вміст фосфатів (>1,8 мг/л).

“У цьому виїзді ми вперше стикнулись із жорсткістю — вода з колонки зі шкільного подвір’я вичерпала наші запаси реагентів для вимірювання загальної жорсткості. Якщо зазвичай вистачає 15-25 крапель, то тут було використано понад 100 крапель реагенту, а реакції так і не відбулося”, — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що хоча в селі є криниці, селяни їх майже не використовують як джерела питної води, бо, як кажуть, сумніваються в якості. Надто після того, як кілька років тому в населеному пункті відкрили промислову свиноферму.

Ще одним фактором ризику став склад хімікатів, розташований недалеко від помешкань місцевих жителів. З огляду на це селяни розв’язують проблему з доступом до води індивідуально — бурять свердловини, сподіваючись, що принаймні на глибину 70 метрів забруднення не проникне так швидко.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон“ тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Також, “Київському регіону“ стало відомо як саме будуть розподілені автомобілі швидкої допомоги по медзакладах Київщини.

#Київська_область #Київщина #Київський_регіон #екологія #БаришівськаОТГ

За матеріалами сайту “Екополітика

Фото з фейсбук-сторінки “ЕкоДія

Схожі записи

Вперше з моменту аварії у Чорнобильській зоні встановили новорічну ялинку

“Білоцерківвода” знову злила нечистоти у річку Рось

У Баришівці спійманий на хабарі голова ОТГ повернувся до роботи

Напишіть коментар