7.7 C
Київ
18.04.2024
Переяслав

У Переяславі реконструюють центральну площу, фонтан та набережну

У Переяславі готують проєкт реконструкції центральної площі, яка вже наступного місяця має прийти на експертизу. Центральна площа, сквер “Серце Переяслава”, набережна Альти. Що з ними буде, журналіст Інформатора Віталій Усик поспілкувався з головним архітектором міста Петром Пурденком.

Отже, відповіді архітектора на п’ять простих запитань, які міг би поставити кожен переяславець:

ЧОМУ НА ЦЕНТРАЛЬНІЙ ПЛОЩІ ДОСІ СТОЇТЬ ТЕРАСА ЖУКА?

Йдеться про прибудову колишнього закладу 3D-cinema, а зараз кафе “Старе місто”. Власник Артур Жук, за словами Петра Пурденка, обіцяв демонтувати терасу 19 квітня, але не зробив цього досі.

– Ми її не зносимо, тому що проєкт реконструкції центральної площі вже в липні має прийти на експертизу. Людям же десь треба пити каву, тому ми поки що пішли йому на поступки. Але, на мою думку, посеред площі не може стояти будка. Нехай мене вибачить підприємець: він як міг, так і зробив. Люди мають відпочивати й пити каву на площі, бо вона передусім для них. Однак має бути інакший вигляд. Подивіться на Тернопіль, Львів – стоять відкриті тераси, вони приставлені до архітектурних пам’яток, зверху накриті, але це не капітальні споруди. При цьому вони мають бути однотипними, дзеркальними, тобто і праворуч, і ліворуч однаковими. Оце ми будемо враховувати в проєкті реконструкції.

Ця тераса встановлена без дозволу головного архітектора

ЯКОЮ БУДЕ ЦЕНТРАЛЬНА ПЛОЩА?

– Її потрібно відновити в історичному вигляді 50-х років. Однак слід прив’язати до сучасних матеріалів та потреб людей. Ковані огорожі повинні бути такими, як раніше, ліхтарі слід робити красивими, кованими, ідентичними до тих часів. Пам’ятник на площі може комусь подобатися або ні, але він стоїть, це історія. Хоч ми зараз воюємо з Росією, а пам’ятник возз’єднання саме з нею, це все ж скульптура монументального мистецтва. Її не можна розібрати, бо є авторське право, живуть автори, з якими це треба узгоджувати. Перенести в інше місце – це великі кошти, бо пам’ятник набраний як матрьошка. Його потрібно реконструювати за відповідним проєктом і робити це мають зодчі.

Пам’ятник на центральній площі залишиться

Минула влада нічого не питала в архітекторів. Поставила пальми посеред площі – ми тепер в Африці живемо. А те, що в 1954 році пальм там не було, ніхто не враховував. А ще ж до чого вони додумалися: завели ілюмінацію, підключену до електрики без понижаючих трансформаторів. Не дай Бог, замкнуло б, то когось би вбило. Добре, що теперішній заступник міського голови вчасно кинувся, тому їх відключили.

“Пальми” встановили за каденції Тараса Костіна. Радилися з архітектором?

А ЩО ІЗ ДЗВІНИЦЕЮ ВОЗНЕСЕНСЬКОГО СОБОРУ?

– Це історична пам’ятка, на ремонт у міському бюджеті коштів немає. Тому вона має бути державною і ремонтуватися в комплексі із собором. Фонтан – біля дзвіниці та монастиря, в історичній зоні, православній. Символ серця ж пішов від святого Валентина, який дозволяв одностатеві шлюби (це одна із гіпотез, достеменних підтсерджень якій немає – авт.). Православні святині, серце, велосипед і фонтан… Конструкція фонтану потребує термінового обстеження, адже всі монастирі зв’язані підземними ходами. Я не можу гарантувати, що через рік-два там щось не протече і не почне наповнювати водою якісь ходи. Об’єкти можуть дати крен! Коли встановлювали хреста на дзвіниці, то його вирівнювали не “по отвєсу”, а щоб здавалося рівненько (тобто дзвіниця вже нахилена – авт.). А взагалі цю територію потрібно облагородити: велосипед прибрати, поставити нормальний вазон із клумбою, “серце” перенести, наприклад, у парк Шевченка.

“Сквер має бути інакшим”, – вважає головний архітектор

ЧИ ПІДТРИМУЄ АРХІТЕКТОР СТВОРЕННЯ КАНАТНОГО ПАРКУ?

– Підприємиця Кучма пояснила мені, що це буде навісна конструкція не вище 75 сантиметрів над землею, щоб дитина не могла травмуватися. Я у свою чергу розповів, що в нас у Переяславі є деякі дуже веселі люди. Припустимо, людина випила десь і йде тудою, кудою звикла, нехай і не доріжками. Говорю їй: “Ви зараз натягнете цей парк. Хтось нетверезий заплутається там. Або мотоцикліст залетить туди ввечері. Отже треба зробити освітлення”. Вона пообіцяла, що зробить освітлення у вигляді ілюмінації та антивандальні закріплення. І нехай діти відпочивають, я тільки за. Я вважаю, що до ландшафтного дизайну та благоустрою слід підходити, як в Америці та Німеччині. Вони збудували будинок і чекають два місяці – як люди стежину натоптали, так вони й розробляють план благоустрою та кладуть доріжки.

ЯКІ ЗМІНИ У МІСТІ ПОБАЧИМО НЕВДОВЗІ?

– Наразі в нас є кілька пріоритетних напрямків роботи. Ми почали розчищати Альту, бо якби далі відтягували, то вона б перетворилася у велике болото. Поки що розчистили береги, тепер потрібно зробити відповідний проєкт на благоустрій території, який передбачає пішохідну та, можливо, велосипедну доріжки, лавки, ліхтарі, урни та рекреаційні зони (для встановлення катамаранів чи чогось подібного).

Береги Альти розчистили, пора зайнятися набережною

– На наступну сесію ми подаватимемо затвердження детального плану реконструкції стадіону. Це – проєкт реконструкції діючого стадіону та спортивного комплексу, який, згідно з цим планом, можна побудувати. Тобто з цим ми можемо звернутися до держави: “У нас є проєкт, дайте нам кошти”. Не буде його, то й говорити немає про що. Третій пріоритетний напрямок – дороги. Треба передусім розширити вулицю Богдана Хмельницького. Вона має бути вся така, як біля Борисоглібської площі.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон“ тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Також, “Київському регіону“ стало відомо як саме будуть розподілені автомобілі швидкої допомоги по медзакладах Київщини.

#Київська_область #Київщина #Київський_регіон #Переяславська_міська_територіальна_громада #Переяслав

Фото з сайту “Інформатор”

Схожі записи

На Переяславщині протягом доби сталося дві ДТП

На Київщині звільнилася ще одна директорка міської лікарні

У Переяславі відновили культову локацію над Дніпром. ВІДЕО

Напишіть коментар