6.7 C
Київ
19.04.2024
Бровари

Броварські комунальники закуплять техніку в кредит на 43 млн грн

Під час сесії, що відбудеться 22.06.2021р., депутати мають схвалити дозвіл на укладення договорів фінансового лізінгу з АТ  “Укрексімбанк” двом комунальним підприємствам: КП “Броваритепловодоенергія” та КП “Бровари-Благоустрій”. Лізінг дозволить двом комунальним підприємствам придбати техніку для виконання робіт, яку вони вкарй потребують.

На яку саме техніку укладаються договори лізінгу (кредиту), скільки доведеться “переплатити” та хто погашатиме кредит – читайте у матеріалі Ангеліни Козлової з “БроМедіа”.

Безпрецедентне оновлення

техніки комунальних підприємств:

знову оформлюємо кредити

У разі схвалення на сесії міської ради, КП “Бровари-Благоустрій” планує укласти договір лізінгу з АТ “Укрексімбанком” на придбання наступної техніки:

  • машини МТЗ 920 (відвал, щітка) – 1 одиниця;
  • фронтального навантажувача L933 з челюсним ковшом призначеним для навантаження сипучих грунтів – 1 одиниця;
  • бічного мільтивача моделі ТДС -КМ 2.0 м. − 2 одиниці;
  • міні навантажувача ТДС -1201 (з відвалом для снігу, щіткою комунальною без бункера) – 1 одиниця;
  • міні навантажувача ТДС-901 (з відвалом для снігу, палетними вилами, шнековим буром) – 1 одиниця;
  • машини дорожньої комбінованої зі змінним устаткуванням МДКЗ – 17 на базі МАЗ-6501 (солерозкидач + відвал PRONAR) – 1 одиниця;
  • машини дорожньої комбінованої зі змінним устаткуванням МДКЗ – 17 на базі МАЗ- 6501 (піскорозкидач, повний комплект) − 2 одиниці;
  • автовишки АГП-30-А на базі МАЗ 5340 – 1 одиниця;
  • автовишки АР-18 на базі МАЗ 4371 (дует) – 1 одиниця.

Читайте також про те, що Вищий антикорупційний суд ув’язнив броварську суддю Ганну Білик на шість років з конфіскацією майна. На новини Telegram-каналу “Київський регіон” підписуйтеся тут: https://bit.ly/3a1JE4L.

  • Загальна вартість техніки – не більше 21,5 млн грн
  • Строк лізингу – 60 місяців від дати отримання техніки.
  • Авансовий платіж – не більше 20% від вартості техніки.
  • Відсоткова ставка – змінювана, визначається за розміром індикативної ставки UIRD (український індекс ставок за депозитами фізичних осіб у гривні строком на 12 (дванадцять) місяців), збільшеної на маржу Банку, але не більше 25% річних. Станом на 17.06.2021р. ставка UIRD встановлена на рівні 8,1% річних, але на ЖОДНІЙ з депутатських комісій не було озвучено, скільки відсоткових пунктів складає “маржа банку”.

При цьому вже є інформація про те, скільки же доведеться переплатити банку відсотків та комісій. Ця інформація відома з “Програми фінансовової підтримки комунальних підприємств”: всього протягом 6-х років банку доведеться сплатити 28 510,0 тис.грн, тобто, переплата складатиме 7 млн грн. А графік платежів за лізінгом викладений у таблиці. 
Таким чином, оновлення техніки відбудеться виключно за кошти бюджету громади.

КП «Броваритепловодоенергія» має намір укласти договір фінансового лізингу на автотранспорт та спецтехніку з правом викупу за цим переліком:

  • автомобіль вакуумний КО-503 на шасі автомобіля DAYUN (цистерна 6 куб.м., відкривна задня кришка цистерни, насос PN-58 продуктивність вакуумного насоса 390 м³/год) − 3 одиниці;
  • Hyundai EX8  ( Сандвіч-панельний безкаркасного типу, з двох відсіків (пасажирського та технологічного), ізотермічного виконання, з  двома технологічними нішами, панелі та дах фургону виконані з сандвіч панелей, товщиною 50мм, утеплювач – екструдований пінополістирол типу ППСБ-С-35, товщиною 40мм, зовнішнє покриття панелей – пластик, товщиною  2 мм, внутрішнє покриття панелей – пластик, товщиною 2 мм, додатково усі скриті порожнини знизу кузову оброблені захисними мастиками та пастами, наявність гумових герметичних ущільнень на всіх дверях (дверцятах) по периметру конструкції кузова) − 2 одиниці;
  • Hyundai EX8 ( Сандвіч-панельний безкаркасного типу, з двох відсіків (пасажирського та технологічного), ізотермічного виконання, з  двома технологічними нішами, панелі та дах фургону виконані з сандвіч панелей, товщиною 50мм, утеплювач – екструдований пінополістирол типу ППСБ-С-35, товщиною 40мм, зовнішнє покриття панелей – пластик, товщиною  2 мм, внутрішнє покриття панелей – пластик, товщиною 2 мм, додатково усі скриті порожнини знизу кузову оброблені захисними мастиками та пастами, наявність гумових герметичних ущільнень на всіх дверях (дверцятах) по периметру конструкції кузова) з зварювальним апаратом – Двох-постовий дизельний зварювальний агрегат DGW400DMK-D4CSV – призначений для ручного дугового зварювання штучним електродом ММА, різки, напівавтоматичного зварювання MIG/MAG, з використанням додаткового механізму подачі дроту а також використання в якості електростанції з живленням 220В/1Ф та 380В/3Ф − 1 одиниця;
  • МАЗ -5550СЗ-581-000 (ЕВРО-5) автомобіль – самоскид 4*2 вантажопідйомність 12000 кг, об’єм кузова 8,4 куб.м. призначений для перевезення сипучих матеріалів − 1 одиниця;
  • Автокран КС – 45729А-С-02 (ЕВРО-5) вантажопідйомність 16т. висота підняття 20,75м. кількість секцій стріли -3 призначений для виконання вантажно – розвантажувальних і будівельно – монтажних робіт − 1 одиниця;
  • Фронтальний навантажувач L956FH об’єм ковша 4,5 м³ призначений для навантаження сипучих ґрунтів − 1 одиниця;
  • RenaultDOKKER призначений для перевезення людей та лабораторії для виявлення витоків води – 1 одиниця;
  • колісний багатофункціональний екскаватор-навантажувач Terex TLB-850 з лінійкою гідромолота, фронтальний ковш 1,0м3, ковш рукояті 0,3м3 + гідролінія –  1 одиниця.

  • Загальна вартість техніки − не більше 22 млн гривень.
  • Строк лізингу − не більше 60 місяців від дати отримання техніки.
  • Авансовий платіж не більше 20%  від вартості техніки.
  • Відсоткова ставка –змінювана, визначається за розміром індикативної ставки UIRD (український індекс ставок за депозитами фізичних осіб у гривні строком на 12 (дванадцять) місяців), збільшеної на маржу Банку, але не більше 25% річних.

Читайте про те, що Суд надав доступ поліції до документації по реконструкції стадіону в УкраїнціНа новини Telegram-каналу “Київський регіон” підписуйтеся тут: https://bit.ly/3a1JE4L.

Зрозуміло, що і цей кредит теж буде погашатися коштами бюджету міської територіальної громади. Всього за техніку вартістю не більше 22,0 млн грн доведеться заплатити 30,0 млн грн протягом 6-х років, тобто, переплата сягне 8,0 млн грн. Таким чином, Програма фінансововї підтримки КП “Броваритепловодоенергія” триватиме протягом 6-х років та збільшується до рекордних 60,0 млн грн. Графік платежів можна побачити у таблиці.

Чи є варіант унікнути кредитування на придбання техніки? 

Відповідь однозначна: такої можливості немає. По-перше, підприємствам елементарно нічим надавати послуги: справної техніки просто немає. Та, що є в наявності, має походження з 70-90х років минулого сторіччя. Страшно уявити, скільки ця техніка споживає пального та в які суми обходится підприємствам її ремонт та утримання.
По-друге, комунальним підприємствам доводиться надто часто замовляти послуги на стороні у тих підприємств, що мають необхідну техніку. Таким чином, доводиться “переплачувати”, позаяк приватні підприємства не будуть працювати без рентабельності ринкового рівня.

Таким чином, оформлення лізінгу є безальтернативним.

А ось щодо рішення погашати його виключно коштами міського бюджету можна посперечатися. Щонаймеше, КП “Бровари-Благоустрій” за 2020 рік виявилось не надто, але прибутковим підприємством. А наявність нової техніки потенційо покращить можливості надання послуг не лише на замовлення міської ради, але й стороннім підприємствам, організаціям, приватним особам. Втім, говорити про це можна буде лише за підсумками фінансового аналізу роботи підприємств у 2021 році. Буде цікаво вивчити, наскільки наявність нової техніки покращить фінансові показники підприємств.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Матеріал підготовлено Ангеліною Козловою для “БроМедіа”. 

Схожі записи

У Броварах на макулатуру здали величезний ящик Біблії. Фото

Калитянські школярі інтерактивно обирали свою майбутню професію

17 рятувальників гасили масштабну пожежу на Київщині

Напишіть коментар