7.7 C
Київ
18.04.2024
Київ Суспільство

У Києві відкрили найбільший в країні Музей агітації та політичного трешу

Сьогодні, до другої річниці президентських виборів, Рух ЧЕСНО запустив найбільший Музей агітації та політичного трешу. Це перший в Україні онлайн-музей на тему політагітації, – повідомляється на сайті організації.

Проєкт створено задля збереження політичної пам’яті серед громадян та можливості прослідкувати еволюцію політичної культури. Ви можете відвідати тематичні онлайн-виставки та побачити, які меседжі політики використовують для спілкування з виборцями.

Відкриття музею також відбулося в онлайн-форматі, у прямому ефірі на сторінках Руху ЧЕСНО у Facebook та YouTube.

Презентацію перших трьох виставок провели:

Команда Руху ЧЕСНО дякує своєму медіа-партнеру “Суспільному” за допомогу у зборі зразків агітації в регіонах у 2020 році, коли відкрилися 8 музеїв агітації по всій Україні.

“Це дійсно найбільша колекція агітації та передвиборчого трешу в Україні. Тут можна простежити весь шлях еволюції агітації — від перших газет до телесеріалів. Дуже важливо не просто зберегти політичну пам’ять, а сформувати якісно нову політичну культуру в агітаційних процесах. Під час виборчих кампаній політики мають забути про трешову агітацію і гречкосійство. Виборці мають від них очікувати нових підходів — формування стратегії розвитку громад, програмних обіцянок та їх виконання. Наразі ж виглядає так, що більшість програм політиків, які є у нас в колекції, — це кладовище передвиборчих обіцянок”, — зазначає лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Базою музею став Архів політичної агітації, який охоплює різні за змістом та формою матеріали, від 90-х з листівками Чорновола та Кравчука до сьогодення з шоперами та ковідними масками. Колекція налічує близько 3000 експонатів.

Базою музею став Архів політичної агітації, який охоплює різні за змістом та формою матеріали, від 90-х до сьогодення

Онлайн-музей є продовженням офлайн-виставок Музею виборчого трешу. У 2019 році масштабна виставка проходила в Національному музеї історії України, а у 2020-му проєкт вирушив регіонами. Сьогодні онлайн-формат продиктований новою реальністю.

“Плакат “Ти готовий до громадянської війни” — це яскравий поділ дискурсу в політиці, який спрямований на розкол країни на східну і західну. З 2004 року це активно просувається на виборах. Усі пам’ятають відомий плакат про поділ України на три сорти. У результаті це призводить до окупації частини Донеччини, Луганщини і Криму. І ця відповідальність не лише на політиках, а й на технологах, які це робили”, — наголошує Севгіль Мусаєва, головна редакторка “Української правди”.

Запрошуємо відвідувачів переглянути тематичні експозиції та долучитись до формування політичної пам’яті разом із ЧЕСНО! Поповнити колекцію агітації може кожен громадянин, в один клік.

Поповнити колекцію агітації може кожен громадянин, в один клік

“Збирайте, колекціонуйте. Дуже прикольно на це все подивитися через 10–20 років. Посміятися всім разом і згадати. Особливо просимо ділитися своїми агітками тих, хто має їх з часів 90-х, коли Радянський Союз розвалювався. Ці експонати зараз уже є особливо рідкісні і цінні. Тоді формувалася українська незалежна демократична політика. Зараз, на жаль, вибори і треш стали синонімами. 90-ті — це час, коли українці цікавилися політикою і прагнули до створення української незалежної держави”, — каже Дарина Рогачук, комунікаційниця Архіву національної пам’яті.

Проєкт Руху Чесно створено за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні (MATRA).

Підписуйтеся на Telegram-канал “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

По 20 грн точно не буде: Кличко про подорожчання проїзду в Києві

Київрада не наважилася розглядати питання забудови Осокорків

У Києві школярі йдуть на зимові канікули до 27 січня

Напишіть коментар