7.2 C
Київ
17.04.2024
Київський регіон КОДА Медицина

У КОДА визначилися з розподілом лікарень для наступного етапу медичної реформи

Київська обласна державна адміністрація підготувала для Міністерства охорони здоров’я України інформацію про основні обласні заклади охорони здоров’я комунальної форми власності.

Як вже повідомляв “Київський регіон”, з 1 січня 2024 року в Україні буде реалізовуватися наступний етап медичної реформи – мережі закладів охорони здоров’я у Київській області об’єднають у госпітальний округ, який своєю чергою буде поділений на кластери.

Згідно з нововведеннями, кожен заклад охорони здоров’я матиме визначені функції. Базові послуги надаватимуть у загальних лікарнях, якомога ближче до пацієнта, а високоспеціалізовані чи вузькопрофільні – у кластерних і надкластерних.

Для чого це відбувається?

У МОЗ кажуть, що так буде запезпечуватися більш якісна допомога для пацієнтів. Для того, щоб пацієнт, наприклад, з інсультом потрапив у потужну лікарню, де йому зможуть надати якісну допомогу та яка має обладнання і лікарів з досвідом лікування таких випадків.

Які зміни відбудуться у статі лікарень на Київщині?

Статус надкластерних отримають вісім вузькоспеціалізованих медичних закладів, серед яких:

  1. КНП КОР «Київська обласна клінічна лікарня»;
  2. КНП “Броварська багатопрофільна клінічна лікарня” територіальних громад Броварського району;
  3. КНП КОР “Київська обласна дитяча лікарня» до якої має приєднатися КНП КОР “Київська обласна дитяча лікарня №2»;
  4. КНП КОР «Київський обласний онкологічний диспансер»;
  5. КНП КОР «Київський обласний перинатальний центр»;
  6. КНП КОР «Київський обласний фтизіопульмонологічний центр» до якого має приєднатися КНП КОР «Київський обласний медичний центр небезпечених захворювань»;
  7. КНП КОР “Київський обласний центр ментального здоров’я» до якого має приєднатися КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання» для створення в подальшому єдиного Регіонального центру ментального здоров’я.
  8. КНП КОР «Київська обласна лікарня» на базі якої після реорганізації буде створений Регіональний реабілітаційний центр.

Що буде з районними БЛІЛ?

Найбільш незвичним і ментально болючим для жителів Київщини стане новий розподіл всім звичних районних БЛІЛ. Вже сьогодні Київська обласна державна адміністрація передає до МОЗ інформацію, згідно якої в рамках кожного з семи районів області (Білоцерківський, Бориспільський, Броварський, Бучанський, Вишгородський, Обухівський та Фастівський) лікарні поділятимуться на кластерні та загальні.

В обгрунтуванні визначення статусу тієї чи іншої районної лікарні приймалися до уваги такі чинники як:

  • чи задовольняє медичний заклад базові напрями медичної допомоги відповідно до вимог Постанови Кабміну;
  • територіальне розміщення;
  • кількість населення, що обслуговується;
  • ефективність менеджменту;
  • наявність програми розвитку лікарні.

Кластерні лікарні надаватимуть допомогу у більш складних випадках та матимуть більший спектр кваліфікованих медичних послуг. В таких лікарнях допомогу отримуватимуть не менше 120 тисяч пацієнтів. Також важливим та досить яскравим наглядним показником є середньомісячна кількість медичних оглядів по тим медичним закладам Київщини.

Білоцерківський район

  • КНП Білоцерківської міської ради “Білоцерківська міська лікарня №1” – 450 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Білоцерківської міської ради “Білоцерківська міська лікарня №2” – 230 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Володарської селищної ради “Володарська лікарня” – 70 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району “Рокитнянська багатопрофільна лікарня” – 110 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Сквирської міської ради “Сквирська центральна міська лікарня” – 215 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Ставищенська лікарня” Ставищенської селищної ради Білоцерківського району – 102 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Таращанської міської ради “Таращанська міська лікарня” – 142 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Тетіївська центральна лікарня” Тетіївської міської ради – 210 медичних оглядів у середньому за місяць.

У зв’язку з високою відвідуванністтю у Білій Церкві обох міських лікарень дуже вірогідним є те, що і Білоцерківська міська лікарня №1 і Білоцерківська міська лікарня №2 отримають статус кластерних.

Бориспільський район

  • КНП “Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування” – 520 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Переяславської міської ради, Студениківської сільської ради, Ташанської сільської ради, Дівичківської сільської ради та Циблівської сільської ради – 135 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Яготинської міської ради “Яготинська центральна міська лікарня” – 150 медичних оглядів у середньому за місяць.

У Бориспільському районі статус кластерної має отримати Бориспільська ББЛІК, а Переяславська ББДІК та Яготинська ЦМЛ – загальні.

Броварський район

  • КНП “Баришівська центральна районна лікарня” Баришівської селищної ради – 65 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Березанська міська лікарня Березанської міської ради” – 85 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Броварська багатопрофільна клінічна лікарня” територіальних громад Броварського району – 800 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Згурівська лікарня Згурівської селищної ради” – 80 медичних оглядів у середньому за місяць.

У Броварському районі статус кластерної має отримати Броварська ББКЛ.

Бучанський район

  • КНП Бородянської селищної ради ради “Бородянська центральна районна лікарня” – 146 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Вишнівська міська лікарня” Вишневої міської ради Бучанського району – 490 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Ірпінська центральна міська лікарня” Ірпінської міської ради  – 250 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП “Макарівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування” Макарівської селищної ради – 220 медичних оглядів у середньому за місяць.

У Бучанському районі статус кластерної має отримати Ірпінська БЛІЛ, а решта – загальні.

Вишгородський район

  • КНП “Вишгородська центральна районна лікарня” Вишгородської міської ради – 388 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Іванківської селищної ради “Іванківська центральна районна лікарня” – 116 медичних оглядів у середньому за місяць.

У Вишгородському районі статус кластерної має отримати Вишгородська ЦРЛ, а Іванківська ЦРЛ буде загальна.

Обухівський район

  • КНП Богуславської міської ради “Богуславська центральна лікарня” – 94 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП «Васильківська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Васильківської міської ради – 260 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Кагарлицької міської ради “Кагарлицька багатопрофільна лікарня” – 178 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Миронівської міської ради “Миронівська опорна багатопрофільна лікарня” – 140 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Обухівської міської ради «Обухівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» – 231 медичний огляд у середньому за місяць.

Стосовно Обухівського району ще тиждень тому інформація була однозначна і досить сумна для міст Обухів та Українка, адже статус кластерної вже “залізобетонно” був закріплений за Васильківською БЛІЛ.

Для жителів Обухова і Українки, на території яких розташовані дві частини Обухівської БЛІЛ цей факт був особливо прикрим, адже всі розуміли, що незначне відставання від Васильківської БЛІЛ виникло внаслідок неадекватних суперечок між керівництвом та депутатськими корпусами Обухова та Українки. І поки керівники двох міст сварилися, потенціал і частини лікарні в Обухові і, особливо, частини лікарні в Українці втрачався.

Це б додало мешканцям навколишніх громад чимало труднощів з отриманням медичних послуг, але на їх щастя у ситуацію втрутився депутат обласної ради Георгій Цагареішвілі, який особисто зміг пролобіювати питання надання кластерної лікарні і Обухівській БЛІЛ.

Також слід відзначити і конструктивну роль по врегулюванню цього питання і заступника голови КОДА Віталія Власюка. Тепер якщо ніщо не завадить, в Обухівському районі статус кластерної отримає і Васильківська і Обухівська БЛІЛ.

Фастівський район

  • КНП “Лікарня інтенсивного лікування” Боярської міської ради – 800 медичних оглядів у середньому за місяць;
  • КНП Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» – 718 медичних оглядів у середньому за місяць.

“Київський регіон” ретельно висвітлював ініціативи частини депутатів Фастівської міськради по збереженню статусу Фастівської БЛІЛ та, на диво, безініціативної позиції з цього питання мера міста Михайла Нетяжука.

Мер міста розповідав на сесії міськради про певні домовленності з керівництвом області що і Боярська і Фастівська районні лікарні отримають статус кластерної. Нажаль, як ми і попереджали, ці обіцянки меру Нетяжуку залишаться лише обіцянками. За інформацією яка є у нас на даний момент, кластерною лікарнею у Фастівському районі буде Боярська ЛІЛ.

Мінуси для жителів Київщини, які звикли отримувати медичні послуги у тих районних БЛІЛ, які отримали статус загальних в тому, що тепер частина відділень, наприклад, пологове, мають бути скорочені.

#КиївськаОбласть

Підписуйтеся на наші новини:

На відео один з проєктів відновлення Бородянки – реконструкція місцевого інклюзивно-ресурсного центру, який реалізується посольством Швейцарії в Україні спільно з проєктом DECIDE :

Сьогодні центр надає послуги для більш як 200 дітей з особливими освітніми потребами. Їхня кількість постійно зростає через війну. Щоб надавати якісні послуги в таких умовах, проєкт DECIDE організував для фахівців ІРЦ програму підвищення кваліфікації. Так, 21 фахівець (консультант) ІРЦ із Бородянської територіальної громади та сусідніх громад успішно пройшли програму «Відновлення спроможності інклюзивно-ресурсних центрів забезпечувати якісні послуги у територіальних громадах, що постраждали від війни».

Про роботу Київської обласної екстреної медичної допомоги у режимі 24/7, про важкі приклади спілкувалися працівники екстреної допомоги з окупантами  дивіться в інтерв’ю журналіста “Київського регіону” Євгена Цяпенка.

#КиївськаОбласть

Підписуйтеся на наші новини:

Екскерівника Держрибагентства Київщини Мухіна підозрюють у злочині

Жителів Фастова сколихнула інформація стосовно майбутнього місцевої районної лікарні. ВІДЕО

Схожі записи

У Києві поновлено запис на стерилізацію безпритульних тварин

У справі “Казкового яру” є порушення законодавства – Роман Титикало

В Ірпені немовля хворої на коронавірус віддали родичам

Напишіть коментар