9.9 C
Київ
29.03.2024
Аналітика Верховна рада

У Верховній раді хочуть підвищити поріг закупівель для громад

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді України законопроект №7624, який передбачає спрощення закупівель для громад, – повідомляє Київський регіон з посиланням на допис народного депутата Віталія Безгіна.

За словами народного депутата, законопроект пропонує:

  • підвищення порогу для товарів/послуг до 500 тис. (замість 200 тис.), а для робіт – до 3 млн (замість 1,5 млн) – для загальної процедури закупівель;
  • підвищення порогу до 200 тис. (замість 50 тис.) – для спрощених закупівель;
  • щорічний перегляд вартості закупівель.

У коментарях до повідомлення народного депутату – необхідність прийняття даного законопроєкту викликала жваву підтримку представниками місцевого самоврядування та критику громадських активістів, які роками боролися за прозору підзвітність закупівель владою на місцях.

Так, голова Голова правління у “Громадський Контроль” Денис Селін заявив Віталію Безгіну, що вважає даний законопроєкт розвитком в Україні:

Наразі ДАСУ взагалі не може до будь-якої відповідальності притягати на роботах до 1,5 млн. Тобто корупціонери роблять 2-3 закупівля на лікарню по 1,499 (загалом 4,5 млн) і всім пофігу, що це розбиття. Реальної відповідальності немає. Ви вивчали реальні кейсі скільки на рік притягнули людей до відповідальності за порушення? ДАСУ біля 50 людям штрафи тільки виписало та стягнуло.
Може, ви перед тим як подавати таці пропозиції вивчили би ці моменти. З міністерством економіки поговорили, та з ДП Prozorro. Або ціль щоб керівники могли вільно дерибанити? Де комплексний підхід? – ставить, скоріш за все, риторичне питання Денис Селін.

Стосовно нових можливостей для корупції погоджується і голова ГО “Трипільський край” Євген Цяпенко, який впевнений, що прийняття даного законопроєкту збільшить можливості фірмам, які підконтрольні владі на місцях.

Одесит Володимир Трухін, натомість, вважає, що завдяки законопроєкту закуповувати туалетний папір для шкіл стане простіше і у співробітників органів місцевого самоврядування з’явиться більше вільного часу. Цю тезу ставить під сумнів обухівчанин Олександр Устименко, який цілком впевнений у можливостях Prozorro.Маркету.

Досвід, який здобули громадські активісти у 2016-2018 роках, відстоюючи необхідність зменшення вартості порогових закупівель, підсумував дніпрянин Василь Підлужний, який згадав, як “колись дуже давно… ми досягли першого добровільного застосування органом ОМС (районною у місті радою) системи Прозорро… результат економія на простому папері… Я пам’ятаю реакцію бізнесу, який тоді просто не вірив своїм очам, що їм акцентували перемогу… а потім сотні витрачених годин на впровадження в інших містах та населених пунктах… тренінги для закупівельників… суди за відстоювання системи… А тепер система стала погана… десь я це вже чув…”

У своїй публікації народний депутат Віталій Безгін дякує за розробку законопроєкту Асоціації міст України. Але от Юлія Ткачук вважає, що тепер “міські ради зовсім втратять береги”.

Вони і при поточних умовах примудряються тендери під своїх протягувати, а тепер взагалі звітувати не будуть. Знайшли кого слухати – асоціацію міст, де мери засідають. Звісно їм такі умови кращі, ніж поточні. Більші суми без тендерів – менше прозорості, – пише Ткачук.

Олександр Лигін теж сумнівається в необхідності змін у законопроєкті:

Пане депутат [Віталій Безгін], дуже хибне рішення. Ці зміни зменшать розуміння та контроль громадян (платників податків) як розпоряджаються керманичі міст їх грошима, вважає Олександр Лигін.

Київський регіон і надалі спостерігатиме за процесом лобіювання даного законопроєкту та іншими київськими новинами.

Обухівському тербату терміново потрібна автівка на фронт

 

 

Схожі записи

Партії Гройсмана, Притули, Тягнибока і Шарія не проходять до парламенту – опитування

На Європейському фінансовому конгресі Порошенко презентував програму відновлення України

Порошенко на BBC розповів про ефективну зброю проти путіна

Напишіть коментар