5.4 C
Київ
27.03.2024
Обухів Чисті водойми

В Обухові без дозволу риють кар’єр на популярному у місті озері

У ТОВ «ОПБМ», котре риє котлован в кар’єрі обіруч озера Фейхоа в Обухові відсутній дозвіл на виконання відкритих гірничих робіт, – повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на Головне управління Держпраці у Київській області.

Як стало відомо “Київському регіону”, головні державні інспектори відділу гірничого нагляду, відділу нагляду за об’єктами котлонагляду, підйомними спорудами та на транспорті Головного управління Держпраці у Київській області провели планову перевірку в ТОВ «Обухівське підприємство будівельних матеріалів», яке має кар’єр, займається виробництвом цегли, черепиці і розташоване в місті Обухів Київської області. Посадові особи перевіряли дотримання на підприємстві вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, йдеться у повідомленні.

Під час перевірки

було виявлено 50 порушень

Під час перевірки було виявлено 50 порушень. Серед них:

  • відсутній дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки (роботи по утворенню та експлуатації відвалів гірничих робіт, уступів кар’єрів та геолого-маркшедерські роботи),
  • відсутній дозвіл на виконання відкритих гірничих робіт,
  • на підприємстві не проводяться спостереження за зруйнованим гірничим масивом та іншими проявами, що виникають при розробці родовищ,
  • відсутній дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (устаткування напругою понад 1000 В), відсутній дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки (у діючих електроустановках і на кабельних лініях напругою понад 1000 В),
  • відсутня декларація на виконання зварювальних робіт, на підприємстві відсутня служба з питань охорони праці та інші.

По завершені перевірки головні державні інспектори склали акт, вручили припис. Підприємству надано місяць на усунення виявлених порушень.

До речі, остання сесія Обухівської міської ради підтримала петицію щодо створення зони відпочинку на озері Фейхоа. “ЗА” проголосували 23 депутати повідомляють Хроніки Обухова.

Передумовою цього рішення стала петиція, яку сформували місцеві активісти. У петиції, співавтори якої були М. Чайковський, М. Горогоцький і депутат ОМР Б. Яцун, вимагалося:

  1. Створити на прилеглій до озера території громадську зону відпочинку.
  2. Провести благоустрій цієї території: облаштувати під’їзд та підхід до озера, упорядкувати піщаний пляж та береги озера, встановити кабінки для передягання та мобільні біотуалети, розмістити контейнери для побутових відходів.
  3. Забезпечити функціонування на озері постійного рятувального посту.

Отже, Обухівська міська рада вирішила:

  • Електронну петицію щодо створення зони відпочинку на озері в районі Автошколи задовільнити.
  • Відділу охорони навколишнього середовища виконавчого комітету Обухівської міської ради розробити план заходів щодо можливості реалізації даної петиції.

Довідково про озеро Фейхоа:

  • На території Обухова, на мікрорайоні Автошкола, поряд з горою Педина та ландшафтним заказником місцевого значення «Гора Педина» знаходиться мальовниче глибоководне озеро, утворене з місцевих джерел на місці непрацюючого кар’єру з видобутку глини. Площа озера бл. 1 га.
  • Вода в озері на місці глиняного кар’єру має унікальні властивості та зелений колір (звідси назва озера – Фейхоа), який у поєднанні з прилеглим зеленим схилом гори Педина надає цій території значного рекреаційного і туристичного потенціалу.
  • В літній період це озеро є місцем щоденного відпочинку багатьох обухівчан. Жителі мікрорайону Автошкола вже неодноразово зверталися до місцевої влади із проханням облаштувати тут громадську зону відпочинку.
  • Станом на зараз ця комунальна територія знаходиться в оренді ТОВ «Обухівське підприємство будівельних матеріалів» з цільовими призначеннями: 1)для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств під існуючі об’єкти товариства та 2) пов’язані з користуванням надрами під розробку кар’єра для видобування цегельної сировини (кадастрові номери: 3223110100:01:087:0096 та 3223110100:01:087:0097).
  • Протягом останніх років на території безпосередньо навколо озера підприємством не проводяться роботи з розробки кар’єру, тому обухівчани мають можливість тут безперешкодно відпочивати.
  • Фактично громадська зона відпочинку тут існує вже роками, тому вимагаємо від місцевої влади вжити заходів для її правового оформлення та забезпечення її благоустрою.
  • Для цього в тому числі пропонуємо провести переговори з орендарем території озера для прийняття рішень, які дозволять забезпечити запит обухівчан на створення біля озера громадської зони відпочинку.
  • Відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування» до відання виконавчих органів міських рад належить здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #НовиниКиївщини #НовиниКиєва #Київ #Обухів #озеро #Фейхоа #озероФейхоа #заказник #заповідник #бездозволу #петиція #МирославЧайковський #Горогоцький #БогданЯцун #ОбухівськаМіськаРада #ОПБМ ГоловнеУправлінняДержпраціУКиївськійОбласті #котлован #зеленавода #мінерали #туристичниймаршрутКиївщини

Читайте також у публікації “Київського регіону” про те, що у Вишгороді відкрилася виставка про затоплені села Київського моря.

У Вишгороді відкрито виставку «Затоплені села Київського Полісся»

Схожі записи

В Обухові виробляють біопаливо, яке не забруднює атмосферу

На Обухівщині СБУ ліквідувала потужну нарколабораторію

У селі під Києвом зняли серіал “Кайдашева сім’я”

Напишіть коментар