18.7 C
Київ
25.04.2024
Бровари

У Броварах видадуть книгу Володимира Гузія про історію міста

Для видавництва книги про Бровари з бюджету міста заплановано витратити 100 тис.грн. Відповідне рішення мають ухвалити депутати на черговій сесії ради Броварської ОТГ 29 липня, – повідомляє “Трибуна Бровари”.

Фінансування мають виділити в рамках Програми розвитку культури Броварської міської територіальної громади.

Як зазначено в пояснювальній записці до проєкту рішення, видання книги краєзнавця Володимира Гузія має на меті виховувати патріотизм населення, повагу до історії та здобутків Броварської міської територіальної громади.

Володимир Миколайович Гузій – краєзнавець, дослідник Київщини та Чернігівщини, автор низки книг із історії сіл, містечок та міст цих областей.

«Місто, яке заснував Соловей Будимирович» –  так називатиметься книга про Броварі. Саме таке написання нашого міста буде у виданні. «Це буде класичне видання про історію Броварів. До цього часу такого Броварі не мали. Усі матеріали я збирав в архівах майже протягом чотирьох десятиліть», –розповів журналістам «Трибуни» Володимир Гузій.

Київський регіон“ раніше повідомляв Про початок перевірку Трипільської ТЕС – найбільшого забруднювача повітря на Київщині та, що СБУ затримала на хабарі у $20 тисяч посадовця Державної екологічної інспекції столичного регіону, а рибалки Поскаржилася поліції на факти видобування піску на Дніпрі під час нересту

Володимир Гузій
Володимир Гузій (праворуч) під час інтерв’ю на радіо “Голос Києва” з Володимиром  Щербиною

 

Це має бути 5-а книга з історії Броварщини і перша, яка фінансуватиметься з бюджету броварської громади.

Перша книга – науково- популярне дослідження на тему історії та краєзнавства Броварського району під назвою «Золота очеретина» вийшла за підтримки екс-голови Чернігівської ОДА Володимира Хоменка. У ній розповідається, що ж цікавого можна побачити в Броварському районі. А чи знаєте Ви, що недалечко від Броварів є справжня пустеля з піщаними дюнами? А те, що першого коня осідлали саме на Броварщині? Ви хочете побачити могилу Солов’я Розбійника чи більше дізнатися про богиню Дану, відкрити для себе Броварщину як колиску трипільської культури, батьківщину скіфів та аріїв? Саме в книзі Володимира Гузія «Золота очеретина» і знайдете історію кожного села нашого району. Кожного, навіть найменшого хутірця.

Видавництву другої книги – «Про золоту очеретину» – доповненому виданню «Золота очеретина», у 2012 р. посприяв екс-депутат Верховної Ради Павло Різаненко.

Володимир Гузій

Під час презентації книги у с. Бобрик

Третя книга має назву «Чому моє село так називається». У ній зібрано 26 казок із історії сіл. Видання автор надрукував власним коштом. Володимир Миколайович зізнався, що писати казки для дітей значно складніше, ніж історію.

Четверта книга про родовід Броварщини «Віра, любов, надія» вийшла накладом 500 екземплярів минулого року за фінансової підтримки Броварської райради. У виданні досліджено історію 1000 прізвищ Броварського району. Фактично з кожного села взято по 20-30 корінних прізвищ і прослідковано їх етимологію та значення.

У 5-ій книзі, присвяченій Броварам, – «Місто, яке заснував Соловей Будимирович», Володимир Миколайович  розповідає:

  • коли виникло наше місто;
  • чому виникло на цьому місці;
  • чому так називається – «Броварі».

Також у книзі будуть розділи під умовними назвами:

  • літописні Броварі;
  • міщанські Броварі;
  • козацькі Броварі;
  • зелені Броварі;
  • броварські шляхи-дороги;
  • броварська шевченкіада;
  • капіталістичні Броварі;
  • мілітарні Броварі часів війни;
  • незалежні Броварі;
  • броварський родовід.

У останньому розділі автор розповідає історію виникнення та значення 20 корінних броварських прізвищ. Яким буде наклад видання – поки що невідомо.

Загалом Володимир Гузій – автор понад 10 книг про історію Київщини та Чернігівщини. «Але я не задоволений жодною зі своїх книг, –  каже Володимир Миколайович. – Наступна буде точно ідеальна. Витяги з неї вже періодично публікую на своїй сторінці у Фейсбуці. І вже зараз бачу, що вона викликає у читачів неабияку цікавість».

За задумкою, це буде сімейна сага про Семиполки під назвою «Жити весело». У ній автор художньо розповість про життя свого 100-річного дідуся. За словами Володимира Гузія, книга вже готова до друку і має з’явитися восени. Видаватиме її автор власним коштом.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон” вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Фото – зі сторінки Володимира Гузія у Фейсбуці

Схожі записи

У Броварах з аукціону продали будівлю 1948 року

Комунальні служби Броварів будуть чіпувати дерева

Жителі Броварів вимагають від влади зупинити незаконну забудову

Напишіть коментар