8.5 C
Київ
29.03.2024
річка Дніпро

На Київщині стан річки Дніпро офіційно визнано катастрофічним

За результатами аудиту у поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, – повідомляє “Українська правда” з посиланням на пресслужбу Рахункової палати.

Зокрема, у поверхневих водах Дніпра виявили гербіцид атразин, метали кадмій і нікель.

у поверхневих водах Дніпра виявили

гербіцид атразин, метали кадмій і нікель

Дослідження виявили значні перевищення вмісту синтетичних речовин: сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів та речовин, які використовується у парфумерії, – синтетичного мускусу, важких металів: цинку та міді, а також ртуті.

Крім того, цвітіння Дніпра є однією з основних причин масового мору риби. Відзначається, що це загрожує здоров’ю населення України та може спричинити екологічну катастрофу, а екологічний стан басейну Дніпра фактично катастрофічний.

Показники якості води в річці погіршуються. Також ситуація погіршується обмілінням, яке відбувається через відсутність днопоглиблювальних робіт.

Аудит проводився
на період до 2021 року

Аудит проводився на період до 2021 року. Відповідальним за його проведення був член Рахункової палати Віктор Богун.На оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води протягом 4 років спрямували лише 4,2 млн грн. За ці кошти провели моніторинг стану навколишнього середовища та забезпечення розвитку інформаційних систем екологічного менеджменту.

використання басейну дніпра за 2017-20 роки принесло понад 100 млрд грн

до держбюджету україни

Водночас, використання басейну річки за 2017–2020 роки принесло понад 100 млрд грн до держбюджету.Щорічний обсяг водозабору з басейну річки складає 7,4 млрд куб. м, або 78,7% забору води з поверхневих водних об’єктів України.

Якщо екологічна ситуація в басейні річки не поліпшиться, виникне необхідність її повного очищення, а це – значні навантаження на держбюджет.Витрати можуть бути у понад 2 тис. разів більші за передбачені видатки з бюджету.

Загалом протягом 2013-2020 років на екологічне оздоровлення басейну річки Дніпро та поліпшення якості питної води коштом усіх джерел фінансування побудували та реконструювали каналізаційні мережі водовідведення протяжністю 16,2% планових обсягів; збудували протиерозійні гідротехнічні споруди та здійснили агротехнічні протиерозійні заходи на площі 0,1% планових обсягів; 14,3% споруд зливової каналізації, забезпечивши плановий рівень її протяжності лише на 0,2%; створені системи більш чистого виробництва тільки на 3 зі 162 підприємств – 1,9%.

Звіт та рішення за результатами аудиту опубліковані на офіційному вебсайті Рахункової палати.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон“ тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Раніше “Київський регіон“ вже повідомляв, що на сесії Київської облради перерозподілили чверть мільярда гривень, а за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Також, “Київському регіону“ стало відомо як саме будуть розподілені автомобілі швидкої допомоги по медзакладах Київщини.

#Київська_область #Київщина #Київський_регіон #Дніпро #екологія #кримінал

Фото “Київському регіону

За матеріалами “Української правди”

Схожі записи

У Вишгороді відкрито виставку «Затоплені села Київського Полісся»

Оприлюднено відео як промисловики нищать річку Дніпро

Вражаюча кількість учасників Маршу за Київ пройшли столицею. Відео

1 коментар

Ігор 03.07.2021 о 23:32

Саме такі новини потребують звернення уваги! Це важливіше навіть за політику і економіку!

Відповіcти

Напишіть коментар