15.4 C
Київ
23.04.2024
Баришівка

На Київщині знімали з посади голову ОТГ, якого спіймали на хабарі

У Броварському районі розгорівся гучний скандал навколо фігури Голови Баришівської ОТГ Олександра Вареніченка. Нагадаємо, нещодавно працівниками СБУ та УСР поліції було затримано голову ОТГ Олександра Вареніченка та його заступника Юрія Шовтя.

Затримали чиновників на хабарі*** у 25 тис. дол. США та 700 тис. грн. За  цю «винагороду» хабарники гарантували двом забудовникам перемогу в аукціоні та подальшу передачу в оренду 12 га земельних ділянок під будівництво та обслуговування багатоквартирних житлових будинків. Крім того, було обіцяно і максимальне сприяння у видачі містобудівних умов.

А ще нещодавно той же Вареніченко заявляв, що зневажає тих хто «приходячи на таку посаду, часто думає не про те, що зробити за 5 років, а що для себе зробити за цей термін». Жодного слова, що й сам збирається піти їхнім шляхом, він тоді не обмовився…

«Приходячи на таку посаду, часто думає не про те, що зробити за 5 років, а що для себе зробити за цей термін». Жодного слова, що й сам збирається піти їхнім шляхом, він тоді не обмовився…

Сам Вареніченко обмежився лише постом на своїй фейсбук-сторінці: “Хочу донести до розсудливих і внятних людей інформацію щодо останніх подій і можливі варіанти їх розвитку. Факти хабарництва, які озвучені з різних джерел, не мають відношення до мене особисто. Це політичне замовлення”

“Це політичне замовлення” – заявив Вареніченко

“Затримання Голови та його заступника – це резонансна подія для нашої громади. Більше того, про позитивний імідж громади на декілька років можна забути. Жителі громади вимагають від нас, як депутатів, пояснень та офіційної позиції. Хоч і є офіційні підтвердження від вже чотирьох підрозділів правоохоронної системи, які опубліковані на сайтах та в соціальній мережі, ми й досі не бачимо офіційного пояснення Баришівської селищної ради”, – таке звернення було опубліковано від групи депутатів Баришівської ОТГ. Також депутати подали офіційне звернення секретарю Баришівської ОТГ Слухай Н.М. та місцевому керівництву поліції з вимогою негайно дати відповідь стосовно спростування або підтвердження факту затримання Олександа Вареніченка.

“Затримання Голови та його заступника – це резонансна подія для нашої громади. Більше того, про позитивний імідж громади на декілька років можна забути”

На наступній сесії Баришівської ОТГ питання Олександра Вареніченка було головним. Так, Голова* Броварської районної адміністрації Гергій Біркадзе заявив, що правоохоронці розслідують діяльність трьох керівників районного рівня. Пан Біркадзе заявив, що впевнений в тому, що у Баришівці були порушення і буде особисто ініціювати розслідування дій протягом усіх п’яти років керування Олександра Вареніченка. Відео:

Далі з сесійної трибуни неодноразово звучали факти неоднозначного керування та перебування Вареніченка на керівній посаді. Згадувалися і його рішення по земельних питаннях, які раніше викликали обурення у Громади. Так, Вареніченко пропонував роздати 110 особам 120 га землі для ведення сільського господарства. Однак, ніхто так і не зрозумів, чому в переліку «щасливчиків» опинилися не пільгові категорії населення, а жителі столиці, місцеві кандидати в депутати, старости та їхні близькі. Відео:

Депутати з трибуни також не одноразово закликали поставити питання відсторонення Олександра Вареніченка від посади. Відео:

Питання було поставлено на сесію та проголосовано депутатів. Але результат вразив, оскільки більшість депутатів Баришівської ОТГ проголосували проти відсторонення хабарника від посади.

Це викликало різку негатину реакцію присутніх, які відразу почали скандувати “Ганьба!”. Голова* Броварського району Георгій Біркадзе прокоментував це наступним чином: “Ситуація, яку я тут сьогодні побачив, була спланована ще вчора на стадіоні у Баришівці. Пан Різаненко зібрав там усіх [депутатів] та поставив ультиматум. Я заявляю, що не буде нічого, якщо ми не доб’ємося, щоб ця справа була переведена та розглянута в Антикорупційному суді”.

“Не буде нічого, якщо ми не доб’ємося, щоб ця справа була переведена та розглянута в Антикорупційному суді” – Біркадзе

*29 березня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав наказ про звільнення Біркадзе Г.А. з посади голови Броварської державної адміністрації.

** Наразі Голова Баришівської селищної ОТГ Олександр Вареніченко, згідно повідомлення на сторінці Баришівської селищної об’єднаної територіальної громади, за ухвалою суду відсторонений від  посади на час досудового розслідування.

Підписуйтеся на Telegram-канал “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

***Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Схожі записи

Суд оприлюднив ухвалу зі справи голови Баришівської селищної ради

На сесії у Баришівці присутні вивели з зали голову ОТГ, якого підозрюють у хабарі

У Баришівській ОТГ проходили обшуки в агрофірмі

Напишіть коментар