8.2 C
Київ
23.04.2024
Аналітика Будівництво Збережемо ліс Обухів Українка

Незаконна схема будівельних кооперативів у розслідуванні громадської організації з Українки

Кожне комунальне підприємство, створене за часів радянського союзу, мало на балансі землю, яка використовувалася для потреб цього підприємства. Трипільська ТЕС, найпотужніша на Київщині, володіла землями, які сьогодні можна без перебільшення назвати елітними – вони складаються із соснового лісу, до того ж краси та привабливості їм додає річка Стугна, що протікає поруч.

Сьогодні за ці землі точиться справжня боротьба – будівельні компанії зводять тут будинки, отримати житло в яких працівники ТЕС не можуть. Чому – в розслідуванні співзасновниці ГО «Трипільський край» Ольги Нос.

Кооператив “Стугна”
Ще у 2006 році було зареєстровано Обслуговуючий Кооператив “ПО БУДІВНИЦТВУ ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ “СТУГНА”. Кооператив було створено для забезпечення житлом працівників Трипільської ТЕС.

Та, відповідно до містобудівної документації, забудовника знайшли і розпочали будівництво – лише з 2010 року, після того, як директором кооперативу стала начальниця відділу майнових відносин Трипільської ТЕС, Тетяна Ягодзинська.

Трипільська ТЕС мала для будівництва земельну ділянку 2 га, яка була надана в постійне користування ТЕС на території міста Українка в Обухівському районі Київської області.

Станом на 2017 рік, членів кооперативу налічується 244. За цей час будинків на землі Трипільсьої ТЕС вже збудували два – кооперативний (вул. Будівельників, 13, 16-ти поверховий будинок на 292 квартири) і не кооперативний(вул. Будівельників, 14, 15-16 поверховий будинок на 301 квартиру).

Експлікація будівель та споруд з колишнього сайту ЖК “Чисті сосни”, що зараз не працює та зберігся в архиві Інтернету
(треба відмітити, що дані на сайті про кількість квартир в будівлі, за адресою вул. Будівельників 13, відрізняються від вказаних на експлікації: 292 проти 265 квартир)

Зі слів працівників ТЕС-членів кооперативу, керівництво постійно наголошувало, що створення такого кооперативу – це можливість для працівників станції отримати житло за пільговими цінами. Цей аргумент був вирішальним, коли вони приймали рішення стати членами кооперативу.

Працівник Трипільської ТЕС і керівник кооперативу «Стугна», нині – депутат Української міської ради від партії «Самопоміч» Тетяна Ягодзинська, навіть зазначила це у своїй біографії.

Скрин з сайту політичної партії “Самопоміч”
У 2010 році обрали забудовника, ним стала вже відома в Українці компанія ТОВ «УІБК «Укржитлоінвест». Про діяльність цієї компанії ми вже розповідали в іншому розслідуванні Як замість дитячого садка збудувати житловий комплекс на 235 квартир.
Експертиза містобудівної документації «Містобудівне обґрунтування забудови мікрорайону в районі вулиці Будівельників в м. Українка Київської області» згідно договору від 2010 р. №2010-120
У 2011 році, коли тільки розпочалось будівництво, «Укржитлоінвест» одразу виставив квартири у кооперативному будинку на продаж на вільному ринку. Комплекс назвали «Stugna House».
Скрини з колишнього сайту ЖК “Чисті сосни”, де продавалися квартири ЖК Stugna House (зараз сайт не доступний, посилання на архів Інтернету)
Щоб заохотити працівників Трипільської ТЕС ставати членами кооперативу, їм обіцяли пільгові умови придбання квартир та пільгове кредитування.
Мешканець міста Українка, Олександр Середа, батьки якого були членами кооперативу, називає минулі події шахрайством і вважає, що працівників ТЕС ошукали, оскільки насправді пільгових умов рядові співробітники ТЕС не отримали.

МЕШКАНЕЦЬ М.УКРАЇНКА ПРО АФЕРИ З МІСЦЕВИМИ БУДІВЕЛЬНИМИ КООПЕР…

МЕШКАНЕЦЬ М.УКРАЇНКА ПРО АФЕРИ З МІСЦЕВИМИ БУДІВЕЛЬНИМИ КООПЕРАТИВАМИ Олександр Середа – один із небагатьох, хто був присутнім на "втаємниченій" презентації житлово-будівельного кооперативу. Ці збори організовувалися ГО "Самопоміч". Вони відзначалися обіцянками виступаючих зі сцени та їх дивною неготовністю відповісти на самі прості питання присутніх (відео від Трипільський край про цю подію тут: https://www.facebook.com/476581045874034/videos/497646920434113/)Олександр Середа, прогнозує, що мета і доля цього нового кооперативу схожа із кооперативом БЖБ "Стугна". Ті ж самі прізвища серед засновників кооперативів, такі ж обіцянки, які по факту виявляються нічим не підкріплені. В результаті, місцеві жителі не в змозі купувати квартири за такими розцінками, а саме місто безкоштовно втрачає землю… Ну, ми це вже проходили ((Адміністрація Президента України Київська обласна рада Київська обласна рада Моя Київщина Київ News Київ Інформ Влада Громада Обухівська районна державна адміністрація Обухівський РВ Головного управління ДСНС України у Київській області Обухівський ВП ГУ НП в Київській області Прес-служба Обухівського районного військового комісаріату Обухівський вісник Обухівський відділ поліції ГУНП в Київській області Maksym Melnychuk Максим Мельничук Лев Парцхаладзе Lev Partskhaladze Гройсман, Владимир Борисович Игорь Кононенко Volodymyr Groysman Березюк, Олег Романович Онлайн-приймальня народного депутата Ірини Сисоєнко Міністерство екології та природних ресурсів України Всеукраїнська екологічна ліга / All-Ukrainian Environmental League #гетьрукивідлісу #зубудівля #угіддя #луки #кадастр #кооператив #Самопоміч #Самусевіч #Ягодзинська #екологія #незаконно #бомба #Обухів #Українка #Київщина #Романюк #нардеп #Козирєв #мер #корупція #махінації #люстрація #зрада #порушення #громада

Опубліковано Трипільський край Четвер, 2 червня 2016 р.

Інтерв’ю з Олександром Середою.

Його слова підтверджує Евген Цяпенко, який купував квартиру для своєї мами – працівника ТЕС.
Копія договору, що надав Евген Цяпенко.
Він розповідає, що більшість його знайомих працівників ТЕС була змушена вийти з кооперативу після того, як дізнались про остаточні умови. А саме: про ціну квартир та про те, що потрібно зробити перший внесок у розмірі 72000 грн. (9 000 доларів по курсу НБУ на той момент).
Копія квитанції, що надав Евген Цяпенко.
Як доказ ринкової ціни – Євген Цяпенко надав документ про ціни на житло, який йому надали у банку «Аркада», який кредитував будівництво «Стугна Хаус». Також, йому там повідомили, що вартість квартир не відрізняється для працівників ТЕС та для покупців з відкритого ринку.
Копія інформаційного матеріалу банку “Аркада”, що надав Евген Цяпенко.
“Я придбав житло за середньою ціною, яка була на ринку на той момент. Єдиною «пільгою» була наявність у договорі пункту про те, що ціна у гривнях буде незмінною при коливаннях курсу гривня/долар.
Евген Цяпенко, мешканець м. Українка, що купив квартиру для своєї мати, робітниці Трипільскої ТЕС
Попри те, що кооператив був звільнений від сплати пайового внеску за будинок по вул. Будівельників 13, вартість квартир пільговою аж ніяк назвати не можна.
Пайовий внесок
ЗУ “Про регулбювання містобудівної діяльності”
Стаття 40. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту:
1. Порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту встановлюють органи місцевого самоврядування відповідно до цього Закону.
2. Замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов’язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.
3. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.
{Частина третя статті 40 набирає чинності з 1 січня 2013 року – див. підпункт 3 пункту 1 розділу V “Прикінцеві положення” цього Закону}.
4. До пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не залучаються замовники у разі будівництва: …..
3) будинків житлового фонду соціального призначення та доступного житла;

6) об’єктів будівництва за умови спорудження на цій земельній ділянці об’єктів соціальної інфраструктури.
Поступово люди, які працювали на Трипільській ТЕС, вийшли з кооперативу. А забудовник «Укржитлоінвест» виставив квартири на продаж на відкритому ринку і отримав більші прибутки, ніж за умови сплати пайової участі. А місто – недорахувалось кількох мільйонів гривень прибутку у вигляді пайового внеску.
Втім, директор компанії-забудовника, Сергій Рубан, стверджує, що за інші будинки його компанією було сплачено кілька мільйонів гривень пайового внеску.
“Мы оплатили в городской бюджет около 3 700 000 грн за Строителей, 11, а также 1 200 000 грн за Строителей, 12.
—Сергій Рубан, директор компанії “Укржитлоінвест”
Все ж окремі працівники ТЕС змогли придбати житло у кооперативі – про це свідчить виписка з реєстру прав власності про те, що директор кооперативу Тетяна Ягодзинська має квартиру у будинку за адресою вул. Будівельників, 13.
«Укржитлоінвест»
Забудовник «Укржитлоінвест» відкидає звинувачення у махінаціях з умовами придбання квартир для учасників кооперативу та заперечує недоотримання містом прибутку. Навпаки, він заявив, що за власний рахунок провів комунікації.
Рядом с нами находился соседний земельный участок, также площадью 2 га, принадлежавший Трипольской ТЭС – станция создала кооператив «Стугна» с целью обеспечения жильем своих работников. Когда они разработали все необходимые документы, то начали искать, кто построит для них дома. Были проведены тендеры. Компания «Укржитлоинвест» предложила лучшие условия и мы заключили с кооперативом «Стугна» соглашение на застройку этого земельного участка. С целью удешевления квартир и установления специальных цен руководство Трипольской ТЭС и кооператива «Стугна» обратилось в городской совет с просьбой уменьшить отчисления городу их земельного участка. И местная власть установила им на один будущий дом – 0%, на второй – 1%.

Мы построили здесь два дома – по ул. Строителей, 13 и 14 (закончили строительство в 2015 году) и оплатили городу все отчисления. Все желающие работники Трипольской ТЭС имели возможность по льготным ценам приобрести здесь квартиру, и приобрели. После этого кооператив «Стугна» предоставил нам официальное согласие на продажу остальных квартир – свободно на рынке – для всех желающих.При этом хотел бы отметить, что мы за собственные средства проложили большое количество коммуникаций для обеспечения этих домов теплом, электроэнергией, водой и построили новую канализационную станцию. Все это было бесплатно передано городу и эксплуатирующим организациям.

—Сергій Рубан, директор компанії “Укржитлоінвест”
Дійсно, Українська міська рада у 2010 році звільнила кооператив від сплати пайової участі.
Відповідь ВК Української міської ради на інформаційний запит щодо компенсації витрат на створення інфраструктурних мереж.

Схоже, рішення про звільнення від пайової участі стали постійною практикою Української міської ради. Так, у 2018 році, за результатами перевірки Державною Аудиторською службою, виявлено, що за три роки (з 2014 по 2017) місцевий бюджет втратив понад 2,1 млн грн. через ухилення замовників будівництва від участі у створенні й розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

Саме в ці роки й було завершено будівництво двох будинків по вулиці Будівників, 13 и 14, як сам відмітив Сергій Рубан в своєму інтерв’ю.

Інші кооперативи, та сама схема
В 2016 році Тетяна Ягодзинська стає одним із засновників та керівником житлово-будівельного кооперативу «Кальміус». Щоправда, після незручних запитань про кооператив «Стугна» , щоб не привертати до своєї особи зайвої уваги і не псувати імідж новоутвореному кооперативу, через 5 місяців після створення, кооператив «Кальміус» змінив керівника. Також Ягодзинська вийшла з засновників кооперативу.
Та, насправді, Тетяна Ягодзинська зі своїми колегами по “Самопомочі” Обухівського району, за останні роки вже встигла зареєструвати 5 житлово-будівельних кооперативів: “Обрій”, “Успіх плюс”, “Надійний дім”, “Паритет” і “Кальміус”, окрім ОКБЖБ “Стугна”, про який шла мова до цього!
Також в жовтні 2017 року була зареєстрована громадська спілка “СПІЛКА ОБСЛУГОВУЮЧИХ ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИХ КООПЕРАТИВІВ “БУДУЄМО РАЗОМ”, в якій Тетяна Ягодзинська є керівником, а засновником спілки є як раз 5 ЖБК разом із іншим ОК “Десна-3”.
Зв’язки між засновниками кооперативів, знайдені за допомогою аналітичної системи YouControl.
Керівники кооперативів Кальміус (Ягодзинська Тетяна), Обрій (Самусевич Костянтин) , Надійний дім (Гаркуша Анатолій) – депутати міської ради міста Українка від партії «Самопоміч».
Скрин з сайту ЦВК.
Засновник та директор кооперативу Парітет – Владислав Вергун також є членом партії «Самопоміч» і балотувався до Обухівської міської ради.
Скрин із сайту ЦВК.
Таким чином – всі ці кооперативи створені однією групою осіб.
Позиціонуються ці кооперативи як доступне житло для внутрішньо переміщених осіб та АТОвців, дуже цинічно граючи на найуразливіших верствах населення.
Чому цинічно? Тому що, дійсно, Земельний кодекс України передбачає безоплатну передачу землі для ЖБК.
Стаття 41 ЗКУ. Земельні ділянки житлово-будівельних (житлових) і гаражно-будівельних кооперативів
1. Житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.

Але на теперішній момент в Україні діє Житловий кодекс УРСР. І він чітко говорить про те, що члени ЖБК повинні постійно проживати і мати реєстрацію у місті, де буде зводитися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі на підприємстві або у міськраді. А ще – перебувати на обліку серед списків тих, хто бажає вступити до кооперативупри підприємстві, установі, організації або виконкомі ради.

Членів кооперативу має бути стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку!

Чи зможуть за таких умов переселенці отримати пільгові квартири у кооперативі і взагалі стати їх членами? Відповідь – ні.
АТОвці – зможуть, але чи захочуть? Бо вони – місцеві і знають історію «Стугни».При чому, у травні 2016 року, на презентації, представник Самопомочі, депутат міськради і засновник одного з кооперативів Костянтин Самусевич, стверджував, що житловий кодекс організатори ретельно вивчили. Тож, маніпулюють свідомо? Також проект підтримав голова Обухівської районної ради Шушаков Костянтин Олександрович.
Після невдалої презентації проекту та кількох публікацій у місцевих ЗМІ, «кооперативщики» вирішили спробувати попросити землю в Обухові. І вже у лютому 2017 року отримують ділянку площею 1,1489 га на мікрорайоні № 3 в м. Обухів, Київської області.
Звертаємо увагу, що на момент прийняття цього рішення, кооператив налічував 4 члени, а на час заснування – 3.

Земельну ділянку з 5 кооперативів отримав поки що лише один з них. Але створення такої великої кількості кооперативів свідчить про великі апетити «кооперативщиків». Чи зможуть вони побудувати таку кількість будинків і отримати ще ділянки під забудову – невідомо, але судячи з того, як легко їм це вдалося в Обухові – шанси є. При чому, для отримання земельної ділянки навіть не треба великої кількості членів кооперативу. 4-х достатньо.

Чи не прослідковується тут схема по безкоштовному виділенню земельних ділянок зі звільненням від сплати пайової участі під буцім-то забезпечення житлових потреб членів кооперативу покаже час. Але ситуація дуже схожа саме на таку.

Ольга Нос, співзасновниця ГО «Трипільський край».
#КиївськийРегіон #Київщина #Українка #Обухів

Схожі записи

Голова Обухівськоі райради Лариса Ільєнко нецензурно образила журналіста «1+1»

Патронат на Київщині: Найголовніше дати дитині відчуття сім’ї

23 земельні ділянки в елітному районі хотіли вкрасти на Обухівщині

Напишіть коментар