2.7 C
Київ
19.04.2024
Кримінал Міська рада Обухів

Мер Обухова Левченко на підписці про невиїзд – рішення суду

Слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва Плахотнюк К.Г. за участі секретаря судового засідання Веременко Т.В., за участі прокурора відділу прокуратури Київської області Калюс О.В., підозрюваного ОСОБА_1 , захисників Трофімова С.С., Гавриленка Я.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області Печатнікова С.В. погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області Семеньком П.М. про обрання запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України, в межах кримінального провадження № 22019101110000061 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року, подане в порядку глави 18 Кримінального процесуального кодексу України, –

ВСТАНОВИВ:

слідчий в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області Печатніков С.В. за погодженням прокурора відділу прокуратури Київської області Семенька П.М. звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України, в межах кримінального провадження № 22019101110000061 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 22019101110000061, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17.04.2019, за ознаками злочинів , передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку 2017 року, більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, Обухівський міський голова ОСОБА_1 вступив в злочину змову з членом виконавчого комітету Обухівської міської ради Київської області ОСОБА_2 , начальником земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_3 та начальником юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_4 з метою розтрати земельної ділянки на території м. Обухова, шляхом прийняття незаконного рішення про виділення такої земельної ділянки обслуговуючому кооперативу у власність безоплатно.

Так, 23 січня 2017 року ОСОБА_1 перебуваючи на посаді Обухівського міського голови, усвідомлюючи про невідповідність статуту ОК ЖБК Кальміус чинним законодавчим нормам, підписав відповідь за вих. № 145 на вищевказане звернення, що адресоване керівнику ОК ЖБК Кальміус ОСОБА_5 , у якому зазначив, що відповідно до ч. 5 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності на даний час вільні земельні ділянки, що можуть бути використані під забудову на території Обухівської міської ради – відсутні. Однак, це питання можливо вирішити за рахунок земель мікрорайону № 3 та мікрорайону № 4. Вільних територій для містобудівних потреб (будівництва житла) на цих мікрорайонах майже не залишилось. Звільнити територію можливо тільки після ущільнення існуючої забудови та внесення змін до затвердженої містобудівної документації. Пріоритетна перевага в наданні земельних ділянок буде надана тим житлово-будівельним кооперативам, які надають допомогу при вступі в житловий кооператив вимушеним переселенцям, чорнобильцям, учасникам бойових дій та особам, які перебувають на квартирному обліку Обухівської міської ради Київської області.

Крім того, ОСОБА_1 , усвідомлюючи, що ОК ЖБК Кальміус не є суб`єктом земельних правовідносин, що має право в спеціальному порядку, визначеному приписами ст. 41 Земельного кодексу України, на отримання земельної ділянки, у невстановлений досудовим розслідуванням час та за невстановлених досудовим слідством обставин, вступив у попередню змову з ОСОБА_2 та домовився з останнім про сприяння службових осіб Обухівської міської ради у незаконному погодженні проектів рішень Обухівської міської ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та подальше затвердження зазначеного проекту землеустрою для незаконної безоплатної передачі у власність ОК ЖБК Кальміус земельної ділянки комунальної власності.

Після чого, ОСОБА_1 , зловживаючи своєю владою, усвідомлюючи, що для прийняття рішень про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, його затвердження та передачу ОК ЖБК Кальміус земельної ділянки, необхідні погодження відповідних структурних підрозділів виконавчого органу Обухівської міської ради, у невстановлений досудовим розслідуванням час та за невстановлених досудовим слідством обставин, вступив у попередню змову з начальником юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_4 та начальником земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_6 , які як співвиконавці злочину повинні були сприяти у розтраті земельної ділянки комунальної власності, шляхом погодження проектів відповідних рішень.

В подальшому, за сприянням начальника юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_4 та начальника земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_6 , 28 лютого 2017 року рішенням 27-ї сесії Обухівської міської ради 7-го скликання № 418/31-19-VII, за результатом розгляду вищезазначеного клопотання ОК ЖБК Кальміус про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки, вирішено:

-зарезервувати земельну ділянку площею 1,1489 га на мікрорайоні № 3 в м. Обухів, Київської області, під будівництво багатоквартирного житлового будинку задля забезпечення доступним житлом громадян України, які потребують поліпшення житлових умов і постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, є учасниками антитерористичної операції на Сході України, членами сімей загиблих учасників антитерористичної операції на Сході України, малозабезпечених сімей, працівниками бюджетної сфери;

-після затвердження Обухівською міською радою відкоригованого детального плану території мікрорайону № 3 м. Обухів, надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 1,1489 га на мікрорайоні № 3 в м. Обухів, Київської області для будівництва, обслуговування та експлуатації багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями;

-остаточну площу та конфігурацію земельної ділянки встановити проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

-рекомендувати ОК ЖБК Кальміус розроблений та погоджений в установленому порядку проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подати на розгляд до Обухівської міської ради Київської області до 31.12.2017, проте не раніше затвердження відповідного детального плану території;

-контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань регулювання земельних відносин, екології та охорони навколишнього природного середовища.

Вказане рішення підписано Обухівським міським головою ОСОБА_1

Однак, 15 червня 2017 року, в порушення рішення Обухівської міської ради Київської області № 418/31-19-VII від 28 лютого 2017 року, до затвердження Обухівською міською радою відкоригованого детального плану території мікрорайону № 3 м. Обухів, на виконання спільного злочинного плану, керівник ОК ЖБК Кальміус ОСОБА_5 звернувся до ТОВ Земельний кадастр (код ЄДРПОУ 32514940) з заявою на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОК ЖБК Кальміус для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м. Обухів, мікрорайон № 3 на території Обухівської міської ради Київської області (далі – Проект).

В подальшому, 22 лютого 2018 року детальний план території для будівництва в м. Обухів Київської області, мікрорайон № 3, розроблений ТОВ А2 Проект , затверджено рішенням 32-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання № 750/1-32-VII, яке підписано Обухівським міським головою ОСОБА_1

Таким чином, Проект виготовлений до затвердження Обухівською міською радою Київської області детального плану території для будівництва в м. Обухів Київської області, мікрорайон № 3, тобто не у відповідності до ч. 7 ст. 118, ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу України, ч.ч. 3,4 ст. 24 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності та п. 2 рішення 19-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання від 28.02.2017 № 418/31-19-VII.

Окрім того, 24 квітня 2018 року на виконання спільного злочинного задуму, з метою позитивного розгляду питання про виділення земельної ділянки, усвідомлюючи, що кооператив на той час складається з чотирьох членів, ОСОБА_5 , як керівник ОК ЖБК Кальміус , звернувся до Обухівської міської ради Київської області з листом за вх. № 1018, у якому зазначив, що станом на 17 лютого 2018 численність кооперативу становить нібито 937 осіб, з них учасників бойових дій – 18,99%, вимушено переселених осіб – 49,23 %, інші категорії населення – 31,78 %. Хоча насправді зміни до статуту ОК ЖБК Кальміус не вносились, та також не вносились вступні внески і паї, що передбачено самим статутом.

Цього ж дня, для досягнення попередньої злочинної домовленості, на виконання вказівки начальника земельного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_6 , за попередньою домовленістю з ОСОБА_1 , спеціалістом земельного відділу ОСОБА_7 , який не був обізнаний про протиправний задум останніх, розроблено проект рішення про затвердження проекту землеустрою та безоплатної передачі у власність ОК ЖБК Кальміус земельної ділянки площею 1,1489 га за кадастровим номером 3231101100:01:015:0064, який, для досягнення спільного злочинного умислу, також погодила начальник юридичного відділу виконавчого комітету Обухівської міської ради ОСОБА_4

27 квітня 2018 року під головуванням ОСОБА_1 відбулась 34-ї сесія Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання, до порядку денного якої було включено питання про затвердження ОК ЖБК Кальміус проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1489 га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3231101100:01:015:0064 за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, 27 квітня 2018 року рішенням 34-ї сесії Обухівської міської ради Київської області 7-го скликання № 804/9-34-VII, вирішено:

-затвердити ОК ЖБК Кальміус проект землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки площею 1,1489 га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3231101100:01:015:0064 за адресою: АДРЕСА_1 .

-передати ОК ЖБК Кальміус безоплатно у власність земельну ділянку площею 1,1489 га, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, кадастровий номер 3231101100:01:015:0064 за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі підписаного ОСОБА_1 рішення Обухівської міської ради Київської області № 804/9-34-VII від 27 квітня 2018 року, рішенням про державну реєстрацію за індексовим номером 40988791 від 08.05.2018, з комунальної власності вибула земельна ділянка площею 1,1489 га за кадастровим номером 3231101100:01:015:0064, право власності за якою перереєстровано на ОК ЖБК Кальміус , чим заподіяно шкоду територіальній громаді м. Обухова.

У відповідності до висновку експертів КНДІСЕ МЮ України за результатами проведення комплексної судової оціночно-земельної експертизи та експертизи з питань землеустрою № 28652/19-41/29626/29627/19-41 від 13.11.2019, ринкова (експертна) вартість земельної ділянки площею 1,1489 га (кадастровий номер 3223110100:01:015:0064), яка на підставі рішення Обухівської міської ради № 804/9-34-VII від 27.04.2018 передана у власність ОК ЖБК Кальміус (код ЄДРПОУ 40502589) станом на 27.04.2018 року визначена в розмірі 4 128 583, 64 грн. (чотири мільйони сто двадцять вісім тисяч п`ятсот вісімдесят три грн. 64 коп.), без ПДВ.

Так, 18 грудня 2019 року прокурором Київській області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українцю, громадянину України, уродженцю с. Красне Перше Обухівського району Київської області, проживаючому за адресою: АДРЕСА_2 , що працює на посаді Обухівського міського голови, раніше не судимому, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Відносно ОСОБА_1 необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді застави, існують ризики, передбачені п.п. 1,2,3,4 ч.1 ст. 177 КПК України, які вказують на те, що підозрюваний буде: переховуватись від органів досудового розслідування та суду, знищити сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків та інших підозрюваних у кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191 КК України, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити зазначені ризики. Запобігання вказаним ризикам, можливе лише при обранні відносно ОСОБА_1 запобіжного заходу у вигляді застави. У зв”язку з зазначеним вище просив застосувати запобіжний захід у вигляді застави відносно підозрюваного ОСОБА_1 у розмірі 4 128 583, 64 грн.

У судовому засіданні прокурор відділу прокуратури Київської області Калюс О.В клопотання підтримала та просив задовольнити з викладених у ньому підстав. Зазначила, що на підтвердження майнового стану підозрюваного, органом досудового розслідування до клопотання додано декларацію ОСОБА_1 , як особи уповноваженої на виконаня функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік.

Захисники Трофімов С.С., Гавриленко Я.С., у судовому засіданні заперечували проти задоволення даного клопотання, з тих підстав, що підозрюваний необгрунтовано підозрюється у вчиненнні кримінального правопорушення, яке йому інкриміновано, а зазначені ризики нічим не підтверджені.

Підозрюваний ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав своїх захисників.

Заслухавши прокурора, захисників, пояснення підозрюваного, дослідивши клопотання та докази, якими воно ґрунтується, слідчий суддя приходить до висновку про відсітність підстав для задоволеення заявленого клопотання виходячи з наступного.

Слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 22019101110000061, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17.04.2019, за ознаками злочинів , передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

У рамках вказаного кримінального провадження, 18 грудня 2019 року прокурором Київській області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українцю, громадянину України, уродженцю с. Красне Перше Обухівського району Київської області, проживаючому за адресою: АДРЕСА_2 , що працює на посаді Обухівського міського голови, раніше не судимому, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

23.12.2019 року до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва звернувся слідчий в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області Печатніков С.В. за погодженням прокурора відділу прокуратури Київської області Семенька П.М. з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України, в межах кримінального провадження № 22019101110000061 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року, мотивуючи його тим, що останній обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років, а також посилаючись на наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, з урахуванням даних про його особу.

У відповідності до ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Стаття 176 КПК України визначає, що запобіжними заходами є: 1) особисте зобов`язання; 2) особиста порука; 3)застава; 4) домашній арешт; 5) тримання під вартою.

Запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування – слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора, а під час судового провадження – судом за клопотанням прокурора.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 4 ст. 182 КПК України, розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Разом з тим, слідчим суддею, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1 , підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, слідчим суддею приймається до уваги те, що підозрюваний раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, має міцні соціальні зв”язки.

Крім того, докази та обставини, на які послався в своєму клопотанні слідчий та підтримав в судовому засіданні прокурор, не доводять недостатність застосування більш м`якого запобіжного заходу для запобігання ризикам, зазначеним у клопотанні.

Розглянувши клопотання слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області Печатнікова С.В. погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області Семеньком П.М. про застосування відносно підозрюваного ОСОБА_1 запобіжного заходу у вигляді застави, дослідивши додані до клопотання документи, приходжу до висновку, що зазначене клопотання не підлягає задоволенню, оскільки підозрюваний ОСОБА_1 має міцні соціальні зв”язки, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, має зареєстроване місце проживання, приходжу до висновку, що застосування до останнього запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання забезпечить виконання останнім покладених на нього обов`язків.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. ст.177, 178, 182, 183, 184 КПК України, слідчий суддя, –

УХВАЛИВ:

клопотання слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області Печатнікова С.В. погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області Семеньком П.М. про обрання запобіжного заходу у вигляді застави ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України, в межах кримінального провадження № 22019101110000061 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.04.2019 року, залишити без задоволення.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, уродженця с.Красне Перше Обухівського району, Київської обаласті, громадянина України, українця, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , що працює на посаді Обухівського міського голови запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 такі обов`язки:

– – прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду по кримінальному провадженні № 22019101110000061;

-не відлучатись із населеного пункту (міста Обухова), в якому він зареєстрований без дозволу слідчого, прокурора та суду;

-повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи;

здати на зберігання до відповідних органів державної влади(за місцем реєстрації) свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну

Визначити строк дії ухвали слідчого судді на два місяці, тобто до 18 лютого 2020 року включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на уповноваженого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області у межах кримінального провадження №22019101110000061.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя К.Г.Плахотнюк

Схожі записи

У Боярці сьогодні відкрили ЦНАП

Операція «Анти-попутка». В Обухові поліція заважає водіям авто підвозити людей до Києва

На Бориспільщині браконьєри вбили самця плямистого оленя

Напишіть коментар