8.5 C
Київ
29.03.2024
Медицина Фастів

У Фастові очікують епідепію грипу

Фастівський міжрайонний відділ лабораторних досліджень інформує, що за прогнозами МОЗ України епідемію грипу слід очікувати наприкінці січня та у лютому 2020 року. Станом на 15.01.2020 р. захворюваність на грип серед населення Фастівського району та на Київщині не зареєстровано.

З початку епідсезону 2019-2020 років  на Фастівщині відмічено підвищена захворюваність на ГРВІ. В епідсезон грипу в Україні зареєстровано та лабораторно підтверджено віруси грипу типів вірусів А та В у Житомирській,  Тернопільській, Вінницькій, Харківській, Одеській областях та м. Запоріжжя.

Штами вірусу грипу А:

А/Brisbane/02/2018 (H1N1) pdm09; A /Kansas/14/2017 (H3N2) є новими для України;

штами вірусу грипу В : В/Colorado/06/2017(лініяB/Victoria/2/87),B/Phuket/3073/2013(лініяB/Yamagata/16/88) циркулювали в минулому році.

Найагресивнішим сьогодні є вірус грипу типу  А (H1N1), його ще називають «Свинячим грипом» від ускладнень якого вже померло 5 осіб в Житомирській та Тернопільській областях та м. Запоріжжя. Подібний тип вірусу був у Фастівському районі в 2009 році з летальними випадками. Захворювання починалося з тяжкої вірусної пневмонії.

Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший своїми ускладненнями. За перших симптомів звертайтеся до лікаря! Самолікування може бути  шкідливим для вашого здоров’я та закінчитися трагічно.

Клінічні ознаки грипу :

  • раптовий початок;
  • головний біль ;
  • ломота у м’язах та суглобах;
  • біль у горлі ;
  • підвищення температури тіла від 38 *С і більше (при грипі Н1N1 і більше);
  • кашель;
  • в окремих випадках блювота та пронос;

Грип – це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Вірус грипу передається повітряно-краплинним, повітряно–пиловим шляхом (вірусні частки переноситься повітряно від хворої людини  під час розмови, кашлю, чхання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м). Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів – це в середньому сім  днів. Ускладнення грипу – найчастіше це пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

До основних груп ризику відносяться медичні працівники, вагітні, літні люди (за 65 років), люди з хронічними захворюваннями.

Щорічне щеплення від грипу – це найкращий спосіб зменшити ризик захворіти на грип та уберегтися від серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті . Цього року в Україні доступні дві вакцини проти грипу : ВАКСІГРИП ТЕТРА (виробник Франція), ДжіСі Флю – вакцина виробництва Кореї. Протипоказаннями до вакцинації є: гіперчутливість до будь-якого компоненту вакцини, насамперед наявність алергії до курячого білка; будь-які хвороби в стадії загострення та  період одужання після хвороби, імунодефіцитні захворювання.

Якщо не було можливості вакцинуватися до початку епідсезону, то вакцинуватися можна протягом усього періоду, адже імунітет після щеплення від грипу виробляється у людини впродовж 2 тижнів. Завдяки вакцинації ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%, а частота госпіталізації зменшується приблизно на 50%.

Щоб попередити зараження грипом:

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
  • частіше провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання, яке рекомендується здійснювати із застосуванням дезінфікуючих засобів;
  • дотримуйтеся правил особистої гігієни, часто мийте руки з милом;
  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;
  • уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше 2 метрів;
  • хворі мають залишатися вдома!
  • не перевтомлюйтеся і повноцінно харчуйтеся.

Здоровий спосіб життя та збалансоване харчування допоможуть вам залишатися здоровими.

 

Завідувач Фастівського міжрайонного відділу

лабораторних досліджень ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України»,

лікар-епідеміолог, Заслужений лікар України

В. І Ткаченко

Схожі записи

У Київській ОДА хочуть зупинити ремонт онкодиспансеру. Відео

У Фастові облаштували новий сучасний спортивно-ігровий майданчик

Лікарню у Фастові добудували завдяки коштам платників податків

Напишіть коментар