2.6 C
Київ
20.04.2024
Аналітика Бровари Школа

У броварських школах та садочках здорожчає харчування

Щороку рішенням  виконкому встановлюється гранична вартість харчування дітей в школах та садочках. Зазвичай щороку харчування дещо дорожчає через підвищення вартості продуктів. Але наразі батьків хвилює не стільки вартість харчування в закладах освіти, скільки якість та організація. Позаяк школи та садки вже отримали автономію, підходи до організації харчування також будуть різними, повідомляється у матеріалі Ангеліни Козлової, який було опубліковано на сайті “Трибуна – Бровари”.

Відповідно до рішення виконкому від 14.01.2020 р., батьки як і раніше оплачуватимуть 60% від вартості харчування дітей у дошкільних закладах освіти (у санаторних групах різних профілів – 40%). Перелік груп осіб, які мають пільги на харчування, порівняно з минулим роком не змінився.

Вартість харчування в садочках зросла та становитиме:

  • У ясельній групі – 30,06 грн ( минулого року – 24,87 грн)
  • У садовій групі – 44,57 грн (минулого року – 36,95 грн)
  • У санаторних групах – 36,96 грн (минулого року – 30,58 грн)

Таким чином харчування здорожчало в середньому на 20%, і це повністю пов’язано із збільшенням вартості харчів, пояснила присутнім під час засідання виконкому доповідачка з цього питання начальниця управління освіти та науки Оксана Мельник.

Нагадаємо, що за рахунок коштів міського бюджету безкоштовно харчуються учні 1-4 класів та учні, які належать до пільгових категорій. Рішенням виконкому на цей рік гранична сума на одноразове харчування складатиме:

  • для дітей віком від 6 до 10 років – до 24,43 грн (минулого року – 20,30грн) Для учнів гімназії ім. Олійника – до 46,65 грн. (минулого року – 38,3 грн.)
  • Для дітей віком від 10 років і старше – до 28,93 грн (минулого року – 23,95 грн.). Для учнів гімназії ім. Олійника – до 51,15 грн (минулого року – 44,46 грн).

Ці суми закладено на додаткове гаряче харчування для груп продовженого дня.

Оксана Мельник пояснила, що ця вартість щоденного харчування є середньою: тобто, може щоденно коливатися в більший або  менший бік, залежно від конкретного денного меню.

Цим рішенням виконкому також затверджено норми споживання окремих найменувань продуктів: хліба, овочів, фруктів, м’яса, риби, тощо – усього 17 позицій для шкіл та 33 позиції для садочків.

Нагадаємо, що під час цьогорічних бюджетних слухань управління освіти наводило такі цифри:

  • витрати міського бюджету на харчування в 2019 році складали 25,0 млн грн, у 2020-му заплановано 40 млн грн.
  • Близько 900 дітей в місті мають пільгу на безкоштовне харчування.
  • Середня вартість денного харчування в школі – 23-24 грн (якщо є власний харчоблок), та 43-44 грн – якщо його немає.
  • У минулому році середня відвідуваність садка дитиною складала 9 днів, зараз – 12 днів.
  • Порівняно з 2019 роком, вартість продуктів харчування в 2020 році зросла на 33,4%.

При обговоренні питання міський голова Ігор Сапожко, який головував на виконкомі, зазначив, що під час нещодавньої наради з керівниками шкіл останні висловили зауваження щодо норм харчування. Наприклад, керівники закладів освіти стурбовані, що діти неохоче споживають рибу та деякі інші продукти, але норми зобов’язують включати їх в меню. Оксана Мельник пояснила, що норми харчування регламентовані, і ми не можемо їх ігнорувати. Також будь-яка зміна компонентів меню призведе до здорожчання харчування.

Міський голова нагадав про автономію закладів освіти та можливіть організовувати харчування в будь-який спосіб. Наприклад, через подання батьками заяв, у яких ті зазначать, як саме варто організувати харчування дітей у закладі освіти. Єдина умова – вартість харчування має бути в межах затверджених норм для вікових груп. Саме для цього в рішення виконкому додано пункт 3.3, який дозволяє організовувати за бажанням батьків та за батьківські кошти гаряче харчування для учнів 5-11 класів у межах вартості, затвердженої для відповідних вікових груп.

Нагадаємо, що на початку цього навчального року батьки учнів СШ № 5 наполягали  на зміні в підходах до харчування, позаяк їжа в школі «не смачна, жорстка, обвітрена та холодна». Під час обговорення виявилося, що на якість харчування впливає не лише склад меню, а й багато інших факторів. Одним із таких є нестача персоналу харчоблоків (норми штатного розкладу не могли передбачити, що школи можуть бути переповнені в рази). Доплачувати персоналу неможливо, позаяк треба вводити платні послуги з харчування: у вартість харчування, затверджену виконкомом, входить лише вартість продуктів, а не зарплати персоналу. Також деяким закладам освіти бракує обладнання – електроплит. 

Але і до меню є багато зауважень. В Україні до цього часу чинні збірники рецептів, затверджені в 1957 році зі змінами в 1991 році. Багато батьків чули про новий збірник рецептів реформатора шкільного харчування Євгена Клопотенка. Рік тому збірник із 110 рецептів отримав позитивний висновок від головного контролера харчування в закладах освіти – Держслужби з питань безпечності харчових продуктів. Цього року під час бюджетних слухань Оксана Мельник у відповідь на запитання щодо застосування  цього збірника рецептів у броварських закладах освіти зауважила, що рецепти Клопотенка не затверджені Кабміном, тому і не впроваджені.

Відповідно до інструкції з організації харчування дітей в навчальних закладах, організація харчування передбачає складання двотижневого меню з урахуванням забезпечення сезонними продуктами. Склад та кількість продуктів затверджуються органом місцевого самоврядування, меню погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби.  Саме органи місцевого самоврядування та Держпродспоживслужби здійснюють контроль за організацією харчування.

Але батьки дітей також мають право долучатися до такого контролю. Зокрема, сайт Міністерства освіти та науки надає поради щодо прав батьків на організацію контролю харчування та вчать, на що, в першу чергу,  звертати увагу.

Головне – зрозуміти, що чинне законодавство надає багато прав як закладам освіти, так і органам самоорганізації при закладах освіти, впливати на харчування дітей в садочках та школах. Щонайменше, заклади освіти мають змогу самі проводити торги та визначати постачальників, складати меню та організовувати харчування: готувати в самому закладі чи замовляти доставку харчування від іншого виробника. Більшість із цих питань вирішується на рівні самого закладу. І мер дав зрозуміти, що влада підтримує зміни, запропоновані закладами освіти.

У рамках допомоги освітянам в організації харчування, сьогодні в Броварах відбувся масштабний семінар для керівників закладів освіти. Мета семінару – покращення організації харчування та впровадження системи НАССР. Зрозуміло, що автономія дає не лише права, а й збільшує відповідальність закладів, але все – заради нових можливостей.

Матеріал Ангеліни Козлової опубліковано на сайті “Трибуна – Бровари”

Фото –  з сайту www.zt.20minut.ua

Схожі записи

За стрілецький комплекс “Сапсан” конфліктують дві асоціації ветеранів

На прохання жителів у Броварах хочуть списати дитячий майданчик

Стартував відбір громад для участі в експериментальному проєкті проти паління сухостою

Напишіть коментар