9.9 C
Київ
29.03.2024
Бориспіль Децентралізація ОТГ

Бориспіль може об’єднатися з найбіднішими селами

Наразі на Київщині обговорюється варіант ущільнення вже сформованих громад, нібито через економічну необґрунтованість. Насправді проблема криється в політичній складовій, повідомляється на інтернет-ресурсі i-visti.com..

У грудні 2019 року в Київській ОДА було схвалено «Проект змін до перспективного плану формування територій громад Київської області».

У проекті враховані добровільні процеси об’єднання, які пройшли в деяких сільських радах. Наприклад, враховано думки Золочівської, Гірської та Пристоличної громад.

Проте певні сільради без згоди та відома внесли до ОТГ, про які раніше і мови не було. Зокрема, Сошниківську, Старівську та Мирненську сільські ради (які планувалися до Мирненської ОТГ) внесено до Вороньківської.

Мирненську громаду, яка існувала з 2015 року, — ліквідовано. Дударківську сільраду, незважаючи на рішення розвиватися самостійно, внесено до Пристоличної ОТГ.

У проекті КОДА представлено п’ять ОТГ Бориспільщини:
  • Бориспільська ОТГ (Рогозівська, Любарецька, Сеньківська, Глибоцька, Кучаківська, Іванківська сільські ради та Бориспільська міська рада);
  • Вороньківська ОТГ (Сошниківська, Старівська, Головурівська, Вороньківська та Процівська сільські ради);
  • Золочівська ОТГ (Гнідинська та Вишеньківська сільради);
  • Гірська (Гірська, Мартусівська, Ревненська сільради);
  • Пристолична (Великоолександрівська, Щасливська та Дударківська сільські ради).
Альтернатива від міністерства: ущільнити

Існуючий план формування ОТГ на Бориспільщині, затверджений КОДА, має альтернативу від Міністерства регіонального розвитку,  будівництва та ЖКГ України.

У Мінрегіонбуді запропонували свій варіант розвитку громад Київської області, яким наполягають на ущільненні створених ОТГ.

Наприклад, пропонується ущільнити Золочівську, Пристоличну та Гірську ОТГ в єдину Пристоличну громаду. Натомість до міста планують приєднати бідні сільради.

«Борисполю пропонують дотаційні сільські ради, з якими місто пропаде. Я виступав і виступаю за єдину велику та спроможну громаду в складі Бориспільського району та міста Бориспіль», — прокоментував ініціативу зверху під час засідання 67 сесії Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук.

За його словами, деякі активісти, які себе називають представниками громад, шантажують губернатора Київської області, вимагаючи створення ОТГ, які були б вигідні їм (які ОТГ мав на увазі міський голова, він не уточнив).

«Такі дії самопризначених представників громад призведуть до розпаду району! Їхні економічні розрахунки не відповідають дійсності, ці активісти стали на бік політичної боротьби», — наголосив Федорчук.

Також міський голова повідомив, що він із головою Бориспільської районної ради Владиславом Байчасом були на прийомі у керівника Київської ОДА і озвучували свої наміри щодо єдиної ОТГ на Бориспільщині.

Прохання втрутитися Депутати Бориспільської міської ради направили звернення до Президента України та Прем’єр-міністра з проханням втрутитися в процес формування ОТГ на Бориспільщині та наполягли на створенні єдиної громади, в склад якої увійдуть всі села району із центром у Борисполі.

Член робочої групи з питань ОТГ та депутат Київської обласної ради Олександр Мефодій повідомив «Вістям», що формування єдиної Бориспільської громади на часі, але без гарантії на таке рішення.

«У окремих селах досі є протиріччя щодо входження в ту чи іншу громаду. Пропозиції робочої групи взято за основу, вони подані до Мінрегіонбуду. Маю надію, що здоровий глузд спрямує відповідальних осіб на вірний шлях, адже на місцях має бути користь від ОТГ. Якою буде відповідь міністерства – невідомо», — прокоментував Олександр Мефодій.

Схожі записи

У Борисполі зустрічають свого земляка з полону

Причини сходження з рейок вантажного потягу у Борисполі наразі з’ясовуються

У Тетіїві запрацював перший міжрайонний ЦНАП

Напишіть коментар