26.5 C
Київ
27.07.2024
Біла Церква ВПО Обухів

Ради з питань ВПО як майданчик для взаємодії: де вони працюють на Київщині

Від перших днів повномасштабного вторгнення Київська область опинилася під вогнем окупантів та у 2022 році стала одним із найбільш постраждалих від російської агресії регіонів України. Утім, після звільнення Київщина розпочала активно приймати переселенців. 

На сьогодні тут зареєстровані 335 тисяч внутрішньо переміщених осіб із Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Є й ті, хто змінив місце проживання у межах Київської області. Київ очолює рейтинг міст, де переселенців найбільше – майже 400 тисяч зареєстрованих ВПО. 

Як допомогти цим сотням тисяч людей відбудувати своє життя, інтегруватися у нові громади та як цьому сприяють Ради ВПО – розповіла Олеся Ляшук, регіональна координаторка програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX в Україні разом з благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Київ очолює рейтинг міст,

де найбільше переселенців

– Якої підтримки зараз потребують переселенці у Києві та області? З якими проблемами звертаються найчастіше? 

– Для початку подивімось на статистику. Приблизно половина ВПО, які живуть на Київщині — це діти, пенсіонери та люди з інвалідністю. Серед переселенців, що мешкають у столиці їх більше ніж 20%. Отже, йдеться про вразливі категорії людей, які, до того ж переїхали з територій, де ведуться бойові дії.  

Найбільше їм потрібна фахова психологічна підтримка, допомога з житлом, роботою, соціальні послуги та юридичні консультації. 

Але окрім базових потреб, переселенців також непокоять питання інтеграції у нові громади. На Київщині є багато ВПО з активною позицією. Вони хочуть брати участь у громадському та суспільному житті. Як наслідок, є запит на налагодження комунікації між ВПО та усіма органами влади та місцевого самоврядування.

– Яким чином у цьому допомагає програма «Єднання заради дії»?

– Ми організовуємо інтеграційні заходи, щоби об’єднати ВПО, членів приймаючих громад, представників влади, медійників. Проводимо тренінги, вистави форум-театрів. Це такий унікальний формат, що не просто розкриває актуальні проблеми, а й передбачає активну взаємодію акторів із глядачами, щоб спільно знайти рішення.

А ще аналізуємо місцеві політики та програми, що стосуються переселенців. Даємо рекомендації місцевій владі, як їх покращити, щоби уникнути дискримінації. Ми ініціюємо зміни, направлені на урівняння прав ВПО та інших жителів громад.

Також ми допомагаємо створити Ради ВПО, об’єднуємо активних переселенців, організовуємо та підтримуємо їхню діяльність. Тоді як наші юристи безоплатно консультують, допомагають з документами, оформленням виплат тощо. 

об’єднуємо активних переселенців,

організовуємо та підтримуємо їхню діяльність

– А по яку правову допомогу звертаються люди найчастіше?

– Багато звернень стосуються зруйнованого житла або власності, що знаходиться в окупації, спадщини, втрачених документів. Останнім часом багато питають про зміни в законодавстві щодо соціальних виплат. 21 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги. Є певні нюанси, тому чуємо чимало запитів.

Цікавляться наданням статусу дитини, яка постраждала від війни. У постанові уряду вказано, що отримати цей статус може дитина, яка зазнала поранення чи каліцтва, фізичного чи психологічного насильства. І якщо говорити про психологічний стан, то у нас всі діти тією чи іншою мірою травмовані. Вони бачать війну, відчувають її на собі, живуть у стресі. Бойові дії тривають, ракетних ударів  завдають по всій Україні, всі спускаються в укриття. 

Але факт психологічної травми треба підтвердити документально. Наприклад, надати висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, зокрема у психологічній допомозі, підготовлений центром соціальних служб. Якщо дитина зазнала психологічної травми через загибель родича, потрібно надати документи, що це підтверджують. Тому юридично не всі можуть претендувати на цей статус.

Щоб подати заявку на консультацію юриста, не обов’язково звертатися особисто. Достатньо заповнити форму онлайн. А саму консультацію можна отримати будь-яким зручним способом: телефоном, у месенджері, через відеозв’язок або email.

– Ви казали про Ради ВПО, розкажіть детальніше, що це таке і для чого вони потрібні Київщині

– Ради з питань ВПО — це майданчик для взаємодії, який об’єднує внутрішньо переміщених осіб, посадовців та громадський сектор. Це такий консультативно-дорадчий орган, що працює при місцевій або обласній адміністрації. Це – інструмент співпраці, розробки довгострокових і дієвих рішень, розвитку громади та турботи про всіх її жителів.  

це майданчик для взаємодії, який об’єднує

внутрішньо переміщених осіб, посадовців

та громадський сектор

Ради ВПО потрібні кожному регіону, кожній громаді, де живуть переселенці, не лише – Київщині. Вони збирають людей з проактивною громадянською позицією, досвідом і знаннями, які готові на волонтерських засадах захищати права та інтереси переселенців у регіоні. 

Адже ніхто, окрім самих переселенців, не знає краще, що їм потрібно. Ці люди мають унікальний досвід і можуть допомогти місцевій владі в пошуку дієвих рішень. Увійти до Ради можуть не лише ВПО. Як правило, у складі є і представники громадських організацій, і представники органів місцевого самоврядування, і активні місцеві жителі.

– Де на Київщині вже створені Ради ВПО? 

– На сьогодні у Києві та області є п’ять Рад ВПО. У столиці працює Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при Київській міській військовій адміністрації, свої Ради є у Дарницькому та Оболонському районах Києва, адже там оселилися найбільше ВПО. 

У Київській області Ради з питань внутрішньо переміщених осіб працюють при Обухівській районній державній (військовій) адміністрації та при Білоцерківській міській раді.

– Хто ці люди, котрі об’єдналися для захисту прав переселенців?

– У Білій Церкві потужна ініціативна група працювала ще з 2015 року, після першої хвилі переміщення всередині України. До створення Ради там були готові давно. Реалізувавши базові потреби, люди зрозуміли, що для інтеграції їм потрібні зміни на локальному рівні. Вони повинні брати участь у місцевому самоврядуванні, наприклад, голосувати за бюджет або обирати місцеву владу. Значить їм потрібно якимось чином спілкуватися з органами державної влади на місцях, з органами місцевого самоврядування. Для цього треба об’єднатися і вони у цьому плані дуже активні.

А от в Обухові ситуація – інша. Активних внутрішньо переміщених осіб мало. Більшість з них переїхали у 2022-2023 роках. Вони зосередились на забезпеченні своїх базових потреб. Тобто зараз проходять той період, який інші ВПО пережили раніше. І це зрозуміло: людина може активно брати участь у соціальних і політичних рухах тільки тоді, коли забезпечені її основні потреби. 

Але Рада все одно є, одна з цілей — долучити більше людей і почати щось змінювати на місцевому рівні. Тому робота в Обухові впродовж 2024 року буде направлена на пошук активістів і згодом розробку програми підтримки внутрішньо переміщених осіб у регіоні.

– Як ви допомагали Радам ВПО останнім часом, адже новоствореним об’єднанням потрібна підтримка? 

– Експерти програми «Єднання заради дії» провели стратегічні сесії, завдяки яким Ради з питань ВПО змогли визначити основні цілі роботи на найближчі 2 роки, щоб надалі сформувати план дій, проаналізувати наявні ресурси громад, зрозуміти – куди і як рухатися далі.

Також відбулися комунікаційні тренінги, завдяки яким Ради з питань ВПО отримують знання щодо правил і підходів ведення зовнішніх комунікацій Ради, висвітлення її діяльності тощо. 

– А чому саме комунікаційні тренінги?

– Комунікаційна функція Рад ВПО – дуже важлива, адже вони повинні об’єднувати активістів та розповідати про можливості, які є в громаді. 

Наведу приклад. Коли ми досліджували локальні програми соціальної підтримки, то дізналися, що дві з них — у Білій Церкві та Обухові — передбачають оздоровлення дітей. Але переселенці не скористалися цією можливістю, було нуль заяв, бо ВПО про це просто не знали. Тому Ради мають взяти на себе ще й цю роль — комунікувати про проблеми та потенційні рішення. Наприклад, які програми соцзахисту працюють у громаді, можливості працевлаштування, отримання гранту, психологічної підтримки. Так, щоби все можна було дізнатися в одному місці. 

Комунікація повинна йти від самих внутрішньо переміщених осіб. Знаєте, як заклик: нумо об’єднуватись і щось змінювати. Нас, наприклад, 20 тисяч у громаді. Якщо ми нічого не робитимемо, то нічого не зміниться!

Ознайомитися з корисними матеріалами для ВПО можна на сайті програми «Єднання заради дії».

*Єднання заради дії — це програма, яка має на меті об’єднання ВПО, членів приймаючих громад, представників органів державної влади та представників ЗМІ, щоб вирішувати конфлікти на місцевому рівні, інтегрувати ВПО, створювати інклюзивне, демократичне та згуртоване суспільство.

Ця стаття стала можливою в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом з українським Благодійним Фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

#КиївськаОбласть #РадаВПО

Підписуйтеся на наші новини:

Схожі записи

Обухівському тербату терміново потрібна автівка на фронт

На місці потенційної забудови в Обухові вночі різали дерева

У Білій Церкві збудують сучасні велотрек та зал для важкоатлетів

Напишіть коментар