8.5 C
Київ
17.04.2024
Медицина Обухів

Час до травня: В Обухові намагаються врятувати статус лікарні

В Обухівській міській раді розглядають виділення коштів на стимулювання працівників Обухівської лікарні, – повідомляють “Хроніки Обухова”.

Нагадаємо, цьому передував скандал, котрий виник через те, що працівники медичного закладу отримали заробітну плану значно нижчу мінімального рівня, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Вихід з ситуації керівництво міста шукало спільно з працівниками лікарні.

Вихід керівництво міста шукає

спільно з працівниками лікарні

Скандал в Обухівській лікарні: Міськраду звуть на допомогу

Як розповіла директорка «Обухівської БЛІЛ» Надія Якубишина, у рамках подальшого розвитку реформи охорони здоров’я кожна область стане окремим госпітальним округом, який поділятиметься на кластери.

В рамках одного округу лікарні поділятимуться на:

  • надкластерні,
  • кластерні
  • та загальні.

Плюс лишається “первинка” та екстрена допомога.

В “загальних” закладах пацієнти отримуватимуть базові медичні послуги: терапія, хірургія, травматологія, ортопедія, неврологія, інфекційні хвороби, анестезіологія та невідкладна допомога.

Кластерні лікарні надаватимуть допомогу у більш складних випадках та матимуть більший спектр кваліфікованих медичних послуг. В таких лікарнях допомогу отримуватимуть не менше 120 тисяч пацієнтів. Наприклад, в Обухівському районі майже 230 тисяч населення.

Крім того будуть однопрофільні надкластерні — це найпотужніші заклади, в рамках яких будуть об’єднані всі вузькоспеціалізовані заклади регіону, на кшталт кардіологічних диспансерів.

Щоб отримати статус кластерної, лікарня повинна відповідати декільком критеріям:

  • територіальна доступність;
  • фінансова стійкість;
  • спроможність лікарні по наданню медичних послуг.

Доступність до лікарні має бути протягом 60 хвилин і зона обслуговування в радіусі 60 кілометрів. В Обухові все це є, територіально лікарня розміщена дуже вдало. Також, як запевняє Надія Якубишина, Обухівська БЛІЛ має висококваліфікований кадровий потенціал. Яких спеціалістів не вистачає – шукають.

Наприклад, зараз для відділення реабілітації лікарні потрібні: медичні реабілітологи, ерготерапевт, фізіотерапевт, психологи, логопеди.

на заробітну плату повинно витрачатися

не більше 85% поточних надходжень

Що стосується фінансової стійкості. Згідно договору з НСЗУ, на заробітну плату повинно витрачатися не більше 85% поточних надходжень, ще 15% йдуть на закупівлю медикаментів і харчування. В лютому склалась така ситуація, що у лікарні змогли виплатити працівникам тільки тарифікаційні оклади. Зараз міська рада надає фінансову підтримку для виплати стимулювання працівникам.

ЯКІ КРОКИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ СТАТУСУ ПОТРІБНО ЗРОБИТИ ОБУХОВУ?
Потрібно, щоб повноцінно працювали всі пакети медичних послуг. На останній сесії депутати підтримали виділення коштів на придбання обладнання та ремонти приміщень, що дасть можливість збільшити кількість платних послуг.

Наприклад, відкривається окремий кабінет в лабораторії. Там будуть проводитись дослідження виключно на платній основі пацієнтам без направлення по самозверненню. Також, у лікарні працюють над покращенням мобільної паліативної допомоги. Виділені кошти на придбання автотранспорту, щоб збільшити кількість виїздів до пацієнтів.

На майбутнє планують відкрити пакети “інтервенційна кардіологія” та “нейрохірургія”. Це складні напрямки, які раніше були доступні на третьому рівні надання медичної допомоги, типу інститути та обласні лікарні. Для цього виділені кошти на проведення ремонту шостого поверху поліклініки та придбання необхідного обладнання.

ОБУХІВСЬКА ЛІКАРНЯ МАЄ ШАНСИ?
До 1 травня Київська обласна військова адміністрація має подати пропозицію Міністерству охорони здоров’я України щодо того, яка саме лікарня отримає статус кластерної, тобто, центральної в Обухівському районі.

час є до 1 травня

Від цього залежить чи жителі нашої громади отримуватимуть всі необхідні медичні послуги в Обухівській лікарні, чи будуть змушені їхати в інші заклади в інших містах.

На рішення, яке буде прийняте КОВА і МОЗ, впливатиме реальний стан медичних закладів та ефективність їх управління. Зі слів секретаря Обухівської міської ради Сергія Клочка, – зараз в цьому напрямку проводяться активні консультації з департаментом охорони здоров’я КОВА.

За матеріалами публікації “Хроніки Обухова”

Працівники екстреної допомоги у Бучі в умовах окупації рятувати людей. ВІДЕО:

#КиївськаОбласть

Підписуйтеся на наші новини:

В Українці острів на Дніпрі хочуть з’єднати з дамбою намивом піску

Як вижити на війні. Волонтерка з Гостомеля Катерина Павленко відверто про жахи окупації. ВІДЕО

Схожі записи

МОЗ розвиває амбулаторну реабілітацію на Київщині

В Обухові міськрада на 30% підвищила зарплату педагогам

Опубліковані фото надзвичайно гарного водяного млина на Обухівщині

Напишіть коментар