2.1 C
Київ
20.04.2024
Агресія росії Армія Гостомель

Помічник Залужного назвав ім’я хлопця, який торік врятував аеропорт у Гостомелі

Завдяки допомозі цивільного коригувальника на ім’я Руслан Силам оборони України вдалося відбити атаку російських окупантів на гостомельський аеродром “Антонов” у перші дні повномасштабного вторгнення, – повідомляє видання Reporters.

Через, зокрема, дуже високу інтенсивність бойових дій, Сили оборони зафіксували російських десантників надто пізно – буквально на підльоті до аеродрому “Антонов”. Їх завданням було швидке облаштування плацдарму для майбутньої окупації Київської області та самої столиці.

“Пізно ввечері 24 лютого російський десант зайшов на територію України зі сторони Білорусі на 35 вертольотах, штурмових Су-25 і бомбардувальнику Су-24. Щоб не помітила наша протиповітряна оборона, ворожі “пташки” йшли низько над водою – вздовж Київського водосховища. Так звані російські експерти назвуть операцію в Гостомелі найскладнішою зі своїх атак із повітря. Тим часом, українці дадуть тим подіям іншу назву – “гостомельський капкан”.

За даними Reporters, в цей час, у Генеральному штабі ЗСУ почали шукати серед мешканців Гостомеля людину, яка б змогла коригувати вогонь українських військовослужбовців.

Таку людину знайшов помічник Валерія Залужного полковник Олексій Носков.

– Терміново потрібен хтось свій у Гостомелі. Шукаю «очі», — таке повідомлення захищеним месенджером надіслав тоді Носков друзям у військових колах.

Тепер через йому вже і важко пригадати, хто саме підказав йому телефон надійної людини з Гостомеля. Але Олексій Носков гарно пам’ятає як легко погодитися на авантюру з коригувальником із народу Валерій Залужний.

– І це не тому, що в нього тоді просто не було вибору, – вже зараз каже Носков. А тому, що Головком дійсно вірить у своїх. Після першої ж пристрілки ми зрозуміли, що по той бік телефону дійсно наша людина.

Reporters пишуть: “Буремної ночі “очима” Гостомеля став чоловік на ім’я Руслан. Він наводив та коригував нашу артилерію голосовими повідомленнями у режимі реального часу в одному з онлайн-месенджерів. Все, що Руслан передавав військовим, на 100% виявлялося правдою. Зокрема, завдяки чоловіковим “метрів 50 лівіше” і “пацани, красавчіки, ви попали, бачу дим” аеродром “Антонов” вдалося втримати”.

Оригінальний текст у Reporters – Ольга Омельянчук
Ілюстрації для Reporters – Дарія Ковтун

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

Над Обуховом збили ворожу ракету

Сергій Наєв розповів про плани ворога на річницю війни

ХАБАД евакуює з Києва іудеїв похилого віку

Напишіть коментар