3.9 C
Київ
18.03.2024
Аналітика Київська обласна рада КОДА Новини

Від нового губернатора Київщини в облраді очікують ефективної роботи

Новий рік Київщина почала ще без затвердженого бюджету на 2022 рік, але вже з новим губернатором. Чому так сталося і як новому очільнику Київської обласної державної адміністрації не повторити помилок попередника, – розбирався Київський регіон.  

Вже екс-голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін показав свою слабкість  в організаційній роботі і не зміг вирішити головне питання – своєчасного прийняття обласного бюджету на цей рік. Тому пропозиція Президента Володимира Зеленського піти йому у відставку, на наш погляд, абсолютно логічна.

Боротьба виконавчої влади

з місцевим самоврядуванням

на рівні Київської області потерпіла фіаско

Новим очільником Київщини Президент України Володимир Зеленський призначив Олексія Кулебу, який до цього працював у Кличка першим заступником з питань здійснення самоврядних повноважень у Київській міській державній адміністрації. Призначення Кулеби депутати обласної ради поки що коментують стримано, але вже нарікають на, можливі, втрачені півроку у роботі КОДА, які будуть необхідні новопризначеному чиновнику на те, щоб розібратися у поточних справах як обласної адміністрації, так і області в цілому.

Головним питанням, яке залишив Кулебі попередник і яке необхідно терміново вирішувати – це прийняття бюджету. І вже від позиції самого Олексія Кулеби до багатьох дивних статей бюджету, які подавав до облради Василь Володін, залежить чи отримає він підтримку депутатів у сесійній залі.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу Київський регіон тут: https://bit.ly/3a1JE4L

ЄС обов’язково буде голосувати за зарплати та соціальні виплати – Георгій цагареішвілі

Ми будемо обов’язково голосувати за захищені статті – за зарплати та за соціальні виплати. Якщо говорити про конкретні програми, то якщо вона позитивно впливає на розвиток Київщини чи допомагає вирішити соціальні питання – у ЄС однозначно готові їх підтримати, – заявив в ексклюзивному коментарі Київському регіону керівник Київської територіальної організації партії “Європейської Солідарності” Георгій Цагареішвілі.

Тут варто нагадати, що минулого тижня в обласній раді відбулося трьохденне публічне обговорення проєкту обласного бюджету та основних напрямків соціально-економічного та культурного розвитку Київської області. Голова Київської обласної ради Наталія Гунько вважає такий захід надзвичайно продуктивним, адже останні місяці рішення Василя Володіна відверто дивували, як депутатів. Особливо це стосувалося основного документу – бюджету, який неодноразово направлявся до облради, а потім відзивався.

Згідна з Наталією Гунько і її заступниця Тетяна Семенова, яка публічно заявила, що майже рік тому голова Київської обласної державної адміністрації оголосив холодну війну депутатам Київської обласної ради.

голова КОДА оголосив холодну війну депутатам

Київської обласної ради – тетяна семенова

“Ми не зважали, працювали в звичному режимі, скликали комісії та сесії, проводили заслуховування та наради. Та коли прийшов час розглядати проект бюджету Київщини на 2022 рік, очільник Київщини вирішив одноосібно визначити розподіл обласного бюджету, загальним кошторисом в 5,5 млрд гривень – нагадує Тетяна Семенова.

Людина, якій довірили цю відповідальну роботу як керувати Київською областю – не справився з покладеним на нього завданням. Тому звільнення Володіна – мудре рішення «зеленої команди” – впевнений керівник Київської обласної організації “ПП “ЗА Майбутнє” Ярослав Москаленко.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу Київський регіон тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Ми з вересня готували губернатора до того, що у жовтні вже треба почати бюджетний процес. Він міг сам визначити доповідача та співвідповідача по тій чи іншій програмі бюджету. І щоб ми працювали по кожній програмі, яка виноситься до бюджету. Тому що депутати до голосування хочуть знати чому потрібна саме така стаття і такі видатки. Саме це депутатський корпус запропонував Василю Володіну і коли він направив бюджет на розгляд облради. Ми запропонували його обговорити – він відкликав. В наших пропозиціях нічого ж нового не було, по суті. Ми пропонували це на протязі року. Навіть мені було не зрозуміло, що відбувалося, – розповів в ексклюзивному коментарі Київському регіону Ярослав Москаленко.

звільнення Володіна – мудре рішення

“зеленої команди” – Ярослав Москаленко

На думку і Георгія Цагареішвілі і Ярослава Москаленка апогеєм неконструктивної поведінки екс-губернатора став запис Василя Володіна на фоні жовтої стіни, в якому той оголосив вимогу депутатам проголосувати бюджет через три дні.

ЄС ніяк не могла підтримати такий незбалансований і недостатньо соціальний бюджет. І це була основна претензія від депутатів облради не лише нашої фракції, – розповів Георгій Цагареішвілі.

Після публічного звинувачення губернатором на адресу депутатів в тому, що вони щось там блокують, депутати “ЄС” ініціювали публічне обговорення бюджету. Нашу ідею підтримали і депутати інших фракцій. Були запрошені журналісти, в тому числи і з телеканалів. В результаті – вся країна змогла побачити якої низької якості був бюджет, який надіслав облраді вже екс-губернатор. Всі недоліки Василю Володіну доводилося коментувати особисто. Незважаючи на те, що публічне обговорення проводилося три дні – вже після першого дня Володіну довелося писати заяву про відставку, – пояснив помилки екс-губернатора Георгій Цагареішвілі.

Наприклад, на Програму розвитку міжнародного співробітництва Київської області запланували майже 16 мільйонів. Не менш дивними на момент, коли не всі співробітники комунальних підприємств обласної ради отримують належну заробітну плату, виглядають і 7,2 мільйони гривень по статті “Візити делегацій Київської обладміністрації до іноземних держав“, або 3,6 мільйони гривень на “Організацію та проведення турів для іноземних делегацій, виготовлення друкованої продукції, проведення семінарів та ін.“ чи 2,4 мільйони гривень на “Участь представників обладміністрації у засіданнях міжвідомчих комісіях для обговорення питанням міжрегіонального співробітництва“.

Я йому передзвонив і ще раз пояснив, що такий бюджет голосувати не можна. Там є такі речі, такі дивні витрати – якщо їх оприлюднити, то не зрозуміє ніхто. Люди не зрозуміють, що таке можна робити в теперішній час, – згадує Ярослав Москаленко.

Я дуже задоволений тим, як ми провели обговорення. А от чиновники з обласної адміністрації не були готові до такої публічності. Я бачив, як керівники департаментів готуються. У них тремтять руки. Так і має бути! І таку процедуру ми маємо ввести за практику. Тоді губернатор буде знати, що йому в жовтні доповідати по бюджету. Буде вся Київщина дивитися, будуть задавати питання. Це дуже гарний інструмент, – підсумував Ярослав Москаленко.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу Київський регіон тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Перший заступник голови Київської обласної ради Ярослав Добрянський впевнений, що схвалити бюджет Київської області можна вже на наступній сесії.

схвалити бюджет Київської області можна

вже на наступній сесії – Ярослав добрянський

Усі зауваження, пропозиції депутатів обласної ради та напрацювання, які сформульовані протягом трьох днів публічного обговорення бюджету області відповідним керівникам департаментів та управлінь КОДА направлені вже новому керівнику Київської обласної адміністрації у відповідному зверненні. Я сподіваюся, що новий керівник КОДА з розумінням та виважено підійде до тих об’єктивних пропозицій, які подали депутати обласної ради, – заявив Ярослав Добрянський.

Від редакції Київського регіону щиро сподіваємося, що новий керівник обласної адміністрації зможе оперативно навести лад в роботі підпорядкованих йому департаментів та направити до облради проєкт бюджету без дивних цифр, за які довелося червоніти на трибуні його попереднику.

Також важливо зазначити, що на думку багатьох депутатів Київської обласної ради під час керівництва обласною адміністрацією Василем Володіним, за рахунок бюджету Київщини, формувався своєрідний культ особистості голови КОДА.

В облраді звернули увагу на формування культу особи голови КОДА за бюджетні кошти

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу Київський регіон тут: https://bit.ly/3a1JE4L

#КиївськаОбласть #Київщина #КиївськийРегіон #КиївськаОбласнаРада #НовиниКиївщини #НовиниКиєва #Київ #КМДА #сесіяКОР #сесіяКиївськоїОбласноїРади #бюджетКиївщини #фінансування #ВолодимирЗеленський #ОлексійКулеба #Цагареішвілі #НаталіяГунько #ТетянаСеменова #ЯрославМоскаленко #ЯрославДобрянський #губернатор

Схожі записи

7 райсудів столиці шукають кандидатів у присяжні

ДТЕК попереджає про збільшення ризиків виникнення аварій

Скандал в облраді – депутат Бондарєв погрожував та матюкався. Відео

Напишіть коментар