10.4 C
Київ
27.04.2024
Великодимерська селищна ОТГ

На Броварщині відкрилася перша станція сортування вторсировини

Віднині у Великодимерській ОТГ сортуватимуть відходи: у селищі відкрилася перша на Броварщині сортувальна станція. Змонтувало її ТОВ «Рада» з м. Буча в окремому приміщенні на території комунального підприємства «Великодимерське», – повідомляє “Трибуна Бровари”.

Підготовка до реалізації проєкту тривала майже рік. Виховувати правильне ставлення до сміття – потребу в його сортуванні  – розпочали з наймолодших – вихованців дитсадків та шкіл. У такий спосіб намагалися достукатися до  старшого покоління, адже на Броварщині реальна загроза потонути у власних відходах життєдіяльності, бо сміттєзвалище «Десна-2» заповнене на 90%.

Для цього 37 шкіл і дитсадків Великодимерської громади залучили до участі в конкурсі «Пластикові скарби». За місяць діти назбирали 700 кг пластику. Найбільше – 120 кг, зібрали учні Плосківського навчально-виховного об’єднання. 9-класниці НВО, які не лише збирали, а й сортували вторсировину, отримали від Всеукраїнської економічної ліги та компанії «Кока-Кола» подарунки. Загалом для плосківських школярів збирати вторсировину – не нове. Вже два роки вони сортують сміття, а виручені кошти спрямовують на розвиток спорту.

Сортувальна лінія в Димерці

Учениці 9 кл. Плосківського НВО зі своєю наставницею

Паралельно спеціалісти Всеукраїнської екологічної ліги та великодимерські комунальники закупили та встановили на території всієї громади 35 контейнерів для роздільного збору сміття. Мешканці приватних будинків отримали 10 000 спеціальних пакетів для роздільного збору відходів, які можна безкоштовно здати на переробку, таким чином зменшуючи обсяг сміття з оплатною утилізацією. Плата за вивезення стягується лише за невідсортовані відходи домогосподарств.

Сортувальна лінія в Димерці

А тепер запрацювала й нова сортувальна станція, де розділятимуть сировину на 8 фракцій та відправлятимуть на відповідні переробні підприємства. Добова потужність лінії становить 180 м3 вторинної сировини. Сортувальна лінія коштує 750 тис.грн.

Сортувальна лінія в Димерці

За словами директора КП «Велокидомирське» Миколи Драного, де працевлаштують 10 осіб для сортування вторсировини, на сьогодні в громаді 10 старостатів, 23 населених пункти, де налічується понад 48 тис. населення, тож послідовна робота з громадою у плані необхідності сортування відходів, дозволить повністю забезпечувати їхнє виробництво сировиною.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Власне, великодимерські комунальники в майбутньому планують встановити екструдер та запустити підприємство з виробництва бордюрів, плитки, каналізаційних люків тощо. Так, маленькими кроками можна змінити свідомість громадян сортувати відходи та змінювати довкілля для кращого життя людей.

Матеріал підготовлено для сайту “Трибуна Бровари”.

Фото – Юрій Дорошенко

Раніше “Київський регіон” вже повідомляв, що за інформацією заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової склалася критична ситуація з фінансуванням некомерційних медичних закладів області, яку терміново потрібно виправляти.

Схожі записи

У Великій Димерці чемпіони світу з боксу відкрили сучасний майданчик

Школі у селі Русанів передано нову мобільну котельню. ВІДЕО

У Великій Димерці вирішили долю Броварської лікарні

Напишіть коментар