12.7 C
Київ
26.04.2024
Кабінет міністрів

Громади Київщини можуть додатково отримати 600 млн гривень

600 МЛН ГРН ДОДАТКОВОГО РЕСУРСУ ОТРИМАЮТЬ ГРОМАДИ КИЇВЩИНИ У РАЗІ ЗБІЛЬШЕННЯ ПДФО ДО 65%

Громади Київської області у разі збільшення частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування ПДФО до 65% отримають додатковий ресурс в сумі 565 млн грн. Це дозволить частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме: на утримання закладів профтехосвіти; фінансування державних соціальних гарантій; виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу; фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я.

громади матимуть можливість покращувати систему охорону здоров’я, соціальні послуги, інфраструктуру та благоустрій

Також громади матимуть можливість покращувати систему охорону здоров’я, соціальні послуги, інфраструктуру, благоустрій тощо.

На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків (законопроєкти №5066 та №5066-1).

Збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5% – це додатковий фінансовий ресурс обсягом 11,1 млрд грн, який посилить фінансову спроможність громад та зміцнить матеріально-фінансову базу місцевого самоврядування.

Як зазначають в АМУ, реальна потреба збільшення частки ПДФО складає не менше 80%, оскільки суттєво посилено видаткове навантаження на місцеве самоврядування, недофінансовані делеговані державою повноваження, скасовано окремі джерела доходів ОМС. Це все в першу чергу відображається на якості життя громадян. Тому 65% – це компроміс.

«+5% ПДФО для бюджетів громад це важливий та необхідний крок на шляху подальшого зміцнення фінансової спроможності місцевого самоврядування, адже на разі 75% громад все ще залишаються дотаційними. Місцеве самоврядування сподівається, що більшість народних депутатів підтримають такі законодавчі ініціативи і приймуть рішення збільшити частку ПДФО до 65%», – зазначає Олександр Дехтярчук, виконавчий директор Київського РВ АМУ, Народний депутат України 8-го скликання.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Фото з мережі інтеренет та АМУ

Схожі записи

Реабілітаційний центр у Бородянці відбудують до кінця року

Компанії власнику Трипільської ТЕС Кабмін погодив нові кадрові призначення

У Міненерго розповіли про резерви на енергоблоках ТЕС

Напишіть коментар