11.5 C
Київ
25.04.2024
Здоров’я

Нові норми харчування в школах і садках – більше фруктів і м’яса, менше солі і цукру

Харчування дітей у навчальних закладах відтепер має змінитися. Нещодавно Кабмін ухвалив зміни до нормативів, згідно з якими дозволили додавати до страв спеції. До того ж, у раціоні школярів і вихованців садочків має з’явитися більше м’яса й овочів. Водночас стане менше хліба, а також солі та цукру. Про те, чому такі зміни важливі, на своїй сторінці у Фейсбуку розповів відомий український кулінарний експерт Євген Клопотенко, повідомляє видання “Трибуна Бровари”

Як зазначив Євген Клопотенко, до цього часу він «не міг нормально розгорнутися зі зміною шкільного харчування», адже діяли ще радянські норми харчування для дітей у навчальних закладах.

«Я просто шукав виходи та розробляв нові страви для шкіл, підлаштовуючись під радянські правила гри. Сюр, але треба було робити хоч щось, аби розкачати те болото», – зазначив кулінар.

Євген Клопотенко пояснює, що відтепер до їжі дозволили додавати спеції. Ідеться не про червоний перець, а про куркуму й ароматні трави. Окрім того, запроваджені такі зміни:

  • зменшили вміст солі та цукру;
  • збільшили кількість фруктів і м‘яса;
  • зменшили число хліба.

Через зменшення вмісту солі та цукру страви спочатку здаватимуться не такими насиченими, зазначає кухар. Але в перспективі українці навчаться відчувати природній смак продуктів. До того ж, зменшувати сіль та цукор будуть поступово, щоб діти встигли адаптуватися.

Євген Клопотенко вказує, що після затвердження раптового дива не станеться. Після цих норм буде ще багато роботи та врегулювань. Системі знадобиться десь 5 років, щоб збалансуватися та вийти на ідеальну форму. Але тепер це буде легше зробити, бо немає радянської протидії на рівні закону.

Фахівець прогнозує, що з часом їжа в школах буде настільки гідною, що діти не «запихуватимуться» булками і «незрозумілими» піцами, бутербродами та цукерками
Підписуйтеся на Telegram-канал “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L
Фото https://dity.in.ua/

Схожі записи

Лікарня у Броварах більше не лікуватиме хворих з інфарктом

У Витачеві відбудеться благодійний забіг з перешкодами

На Бориспільщині жінку вкусила скажена лисиця

Напишіть коментар