14.8 C
Київ
28.03.2024
Бровари ЖКХ Міська рада

Депутати у Броварах терміново рятували комунальне підприємство «Броваритепловодоенергія»

На проведення сесії вплинуло те, що система для електронного голосування цього разу не працювала, тому процес ішов досить повільно і майже вся сесія складалася не із запитань депутатів, а з підписання протоколів голосування.

Багатостраждальний стадіон передано спортсменам 

 

Нарешті можемо підвести риску під будівництвом багатостраждального об’єкту: загальна вартість новозбудованого стадіону в парку «Перемога» склала 21 693,02 тис.грн, із них вартість проєктування – 534,1 тис.грн, будівельно-монтажні роботи – 20 882,8 тис.грн. На уточнюючі запитання депутатів, міський голова повідомив, що за будівництво стадіону місто розрахувалося повністю і жодних додаткових робіт на стадіоні не планується. Кількість місць для глядачів – близько 200.

Бюджет-2019: цікаві тенденції надходжень та витрат

Під час розгляду другого питання депутати затвердили звіту про хід виконання бюджету міста Бровари за 2019 рік. Питання з початку готувалося на чергову сесію, але терміновість його перенесення на позачергову пояснювалася тим, що зміни в бюджет 2020 року не можуть вноситися без затвердження бюджету минулого року, а КП «БТВЕ» потрібна негайна підтримка.

позачергова сесія

Через терміновість скликання сесії робота комісій також була в «турбо-режимі»

Зі звіту про виконання бюджету на 20-ти сторінках з’ясувалося, що з бюджетом не так усе погано, як про це говорили на профільних слуханнях, але не так і райдужно, як у минулі роки.

Загальні доходи бюджету за 2020 рік склали 1 414 810,1 тис.грн проти 1 328 393,9 тис.грн у 2018 році. Тобто, доходи бюджету в 2019 році збільшилися щонайменше на 86 млн грн.

Якщо розглядати доходи бюджету в розрізі надходжень, то практично по усіх податках доходи перевищили планові показники, за виключенням одного податку – акцизу на пальне, який виконаний на 82,4% від плану. Аале впливу на ставки цього податку місто не має.

Міський голова зауважив, що бюджет міста стає більш збалансованим за рахунок того, що податок із доходів фізичних осіб все ще є найбільшою статтею доходів, але вже не має домінуючої позиції. Фактично, бюджет формують наступні податки:

  • податок на доходи фізичних осіб – 53,8%;
  • єдиний податок – 19,6%;
  • податок на майно – 15,3%;
  • акцизний податок із продажу пального – 4,7%;
  • акцизний податок із продажу тютюну та алкоголю – 4,8%.

Цікаво, що податком, який показав найбільший приріст протягом 2019 року – + 27,3% від плану, був єдиний податок із фізичних осіб та підприємств. Другим податком, який показав найбільший ріст, є акцизний податок із роздрібної реалізації підакцизних товарів (в основному, алкоголю та тютюну). І це підводить риску під багаторічною дискусією про те, що «лише кілька десятків підприємств формують міський бюджет», на чому багато разів наголошував міський голова. Насправді роль малого бізнесу в структурі доходів міста зростає, і на це варто звертати увагу.

Суттєво зросли доходи бюджету від надання адміністративних послуг – до 6 830,7 тис.грн за 2019 рік.

Уперше за останні роки доходи по спеціальному фонду перевиконали планові показники: від продажу землі надійшло 12 373,5 тис.грн, надходження коштів пайової участі в розвитку інфраструктури – 8 594 ,3 тис.грн.

Видатки бюджету в звіті розписано детально, але наведемо кілька цифр.

  • Видатки на утримання закладів освіти в загальному фонді бюджету складають 40% або 440 837,7 тис.грн.
  • Видатки на органи місцевого самоврядування обійшлися платникам податків у 105 432,2 тис.грн.
  • Витрати на первинну медицину – 25 523,0 тис. грн (включно із програмою по ліках), витрати на КНП «Броварська БКЛ» – 69 204 тис.грн.
  • Фінансова підтримка комунальних підприємств у 2019 році склала 10 339,7 тис.грн.

Найбільшими напрямками витрачання коштів на капітальні видатки стали три наступних:

  • будівництво освітніх закладів та установ – 59 058,5 тис.грн;
  • будівництво, ремонт тротуарів та доріжок – 50 019,1 тис.грн;
  • будівництво споруд закладів спорту – 24 657,9 тис.грн.

На жаль, детальну розшифровку по об’єктах у фінансовому управлінні нам не надали.

Врятувати КП «БТВЕ»  – місія здійсненна?

Останнім питанням депутати розглядали схвалення міської програми фінансової підтримки КП «Броваритепловодоенергія». Доповідачем із питання був головний інженер підприємства Олександр Скочеляс, який коротко пояснив, що підприємство у важкому стані та терміново потребує 10 млн грн на сплату за електроенергію, виплату зарплати та закупку матеріалів. Запитань від депутатів не надходило, але міський голова нагадав, що причиною важкого стану підприємства є невідповідність тарифів, які є найнижчими в Київській області. Також він пояснив, що нарешті НКРЕКП 14.01.2020р. прийнято рішення про затвердження тарифів на рівні 1640,0 грн за 1 Гкал. (було – 1470,0 грн), але тарифи покривають лише собівартість виробництва теплової енергії.

позачергова сесія

Головний інженер КП «Броваритепловодоенергія» Олександр Скочеляс

Про те, як підприємство планує вирішувати проблему збитків, які лише в минулому році сягнули 50 млн грн, і що планують робити з мережами, які не в кращому стані, доповідач не поясняв, і ніхто з депутатів не запитував.

Депутати схвалили рішення про затвердження фінансової підтримки на 10 млн грн, а чи надовго вистачить цієї підтримки – покаже час.

 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Схожі записи

Рух дорогою через Бровари на Чернігів сьогодні обмежать

У Таращі вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Поліція почала розслідувати факт тиску на виборців у Борисполі

Напишіть коментар