18.7 C
Київ
25.04.2024
Боярка Школа

Боярська ЗОШ №1 відсвяткувала 60-ти річний ювілей

Але історія навчального закладу сягає середини ХІХ століття.

Саме з метою вшанування славної історії школи суботнього ранку 30 листопада на шкільному подвір’ї за участі численних гостей відбулося ще дві події. На фасаді школи урочисто відкрито меморіальні дошки трьом знаковим особистостям: подружжю вчителів Івану Юхимовичу та Ірині Павлівні Коваленкам та письменнику, краєзнавцю Івану Івановичу Іванову.

Честь відкрити меморіальні дошки було надано кращим учням школи.

«Нарешті вони повернулися до рідної школи і нарешті вони знову разом», – під час виступу наголосила донька Івана Коваленка – Марія Кириленко.

Привітання та побажання успіхів звучали з вуст промовців і під час святкового заходу «Величний поступ маленької школи».

Присутні дізналися про витоки шкільної освіти в Будаївці-Боярці, які дали життя першій боярській школі. Добрим словом згадали директорів та педагогів, які працювали в школі. Хвилиною мовчання вшанували вчителів, які присвятили своє життя вихованню та навчанню багатьох поколінь учнів Боярської ЗОШ № 1.

У зворушливому виконанні нинішніх учнів звучали вірші Івана Коваленка, фільм про шкільне життя, знятий та зіграний школярами навіяв присутнім приємні спогади про власні шкільні роки.

А починалося все коли у 1861 році у Будаївці було відкрито церковнопарафіяльну школу. З’явившись як ініціатива священника, вже з 1895 р. почала працювати як двокласна школа. У роки громадянської війни школу закрили. Навчання відновилося на початку 1920-х років. Спочатку це була семирічка, а з 1929 р. – десятирічка.

З 1947 р. у школі почало працювати подружжя Івана Юхимовича та Ірини Павлівни Коваленків. Іван Юхимович викладав іноземні мови, Ірина Павлівна – російську мову та літературу. З перших днів вони завоювали авторитет серед учнів, їхніх батьків, місцевої інтелігенції. Їх зусиллями Боярська школа № 1 перетворюється на своєрідний осередок культурного життя міста: літературні вечори, для яких І. Ю. Коваленко пише вірші, театральні вистави, походи з учнями до Дніпра з піснями і декламуванням поезії біля вогнища. Він був знайомий і співпрацював з видатними діячами українського відродження: В. Стусом, Г. Тютюнником, Н. Світличною та І. Гончаром.

Коли директором школи працював І. Я. Руденко, відкрили музей історії Боярки, започаткований учителем І. І. Івановим. Для старшокласників створили літературно-мистецький клуб «Бригантина».

Наприкінці 1960-х років було відкрито музей захисників Вітчизни. Велику увагу приділяли організації уроку. Невипадково зі школи вийшли сотні відомих нині людей; серед них А. Чайковський – адмірал флоту, М. Згуровський – академік, професор.

З 1979 до 1984 р. директором школи була В. П. Силенко. З 1984 по 2003 рік школу очолював О. Д. Цвєт.

У 1989 р. збудовано спортивний майданчик, де проводяться не лише загальношкільні, а й районні спортивні змагання. У 1996 р. введено в дію новий харчоблок.

Педколектив школи постійно шукає шляхи взаємодії учасників педагогічного процесу. У 2001 р. у школі створено волонтерський загін.

У школі успішно працює учнівське самоврядування, на чолі якого стоїть президент, діють дитячі міністерства.

Хоча школа розрахована на 250 осіб, нині в ній навчається 680 учнів, кількість класів – 28.

#КиївськийРегіон

Інга Лашкул

Схожі записи

У Вишгородському районі восьмеро школярок отруїлися антисептиком

На реконструкцію школи у Крюківщині до кінця року планують витратити 126 мільйонів

У трьох районах Київщини створили цифрові освітні центри для дітей

Напишіть коментар