14.3 C
Київ
25.04.2024
Новини

Київщина за темпами створення ОТГ відстає від інших регіонів України

Київська область за темпами створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) поки що відстає від інших регіонів України, однак останнім часом цей процес активізувався.

Приблизно 20 потенційних громад знаходяться на різних етапах процесу об’єднання поруч із 9 ОТГ, в яких вже пройшли перші місцеві вибори. 

На цьому наголошувалося було під час прес-конференції “Децентралізація на Київщині: виклики та перспективи”, яка була організована Київським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, повідомляється на сайті Укрінформу

Перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко підкреслив, що іншої, кращої альтернативи ОТГ, особливо для сільських територій, наразі немає. “Об’єднання сільських громад, проведення реформи децентралізації – це єдиний вихід відродити і зберегти українські села, дати людям можливість достойно жити і працювати на своїй землі”, – заявив він.

Говорячи про проблемні питання створення ОТГ на Київщині, Фурсенко, зокрема, вказав на тривалу “відсутність політичної волі зі сторони обласної державної адміністрації”. “За ці роки в нас було змінено троє керівників ОДА, кожен з яких під впливом різних чинників противився процесу добровільного об’єднання громад і передачі повноважень на місця”, – зазначив він.

З іншого боку, за словами Фурсенка, далеко не усі сільські голови розуміють суть реформи і йдуть на добровільне об’єднання, що особливо стосується тих сіл, які знаходять навколо Києва, міст обласного значення. “Вони самодостатні і мало хто з них хоче йти на об’єднання та поступатися повноваженнями, у тому числі через нерозуміння суті реформи та невідворотності цих процесів”, – додав він.

Також деструктивну роль у створенні ОТГ подекуди відіграє Київська обласна рада, що відбувається під впливом політичних чинників, сказав він. На цьому тлі Фурсенко вказав на зареєстрований у Верховній Раді законопроект, “який на етапі формування перспективного плану буде виключати погодження з обласними радами”. “В більшості областей України, у Київській в тому числі – виникають політичні ігри та моменти, коли обласна рада інколи дестабілізує ситуацію і не дає ОДА сформувати той перспективний план, який вона бачить на свій розсуд”, – сказав він. 

 

 

Інга Лашкул

#КиївськийРегіон

Фото Володимира Тарасова / Укрінформ

Схожі записи

Власнику міні-зоопарку на Обухівщині загрожує кримінальна стаття

Сьогодні планують відключати світло у Петропавлівській та Софіївській Борщагівці

У сезон відпусток море на курортах України прогрілося до +24…+27 °С

Напишіть коментар