20.3 C
Київ
09.04.2024
Аналітика Суспільство Твоя Громада

Виявлено порушення закону на будівництві дитсадку у Гатному

Тендерна історія, в якій знайшлося місце для священика, але не для справедливості. Принаймні поки що. Та може все ж вдасться це змінити? – повідомляється на фейсбук-сторінці ProZorro.

Майже два роки тому активістка спільноти DOZORRO Olga Nos натрапила на цікавий тендер у селі Гатне на Київщині. Там отримали кошти на будівництво дитячого садка — і це прекрасно — але якось дуже безвідповідально поставилися до проведення закупівлі ▶️ http://bit.ly/2Q1w46G

▪️ Замість проектно-кошторисної документації замовник надав лише дефектний акт з приблизним описом робіт. За таких мізерних вхідних даних у тендері могли брати участь або відчайдухи, або “свої”.

▪️ На самому тендері змагалися 3 компанії. 2 з них були пов`язані спільним власником — священиком, настоятелем одного з храмів у Києві. Саме одна з його компаній перемогла у торгах. Перемогла, хоч і мала бути дискваліфікована — підтвердженого досвіду будівництва нових об’єктів, як цього вимагав замовник, священик не надав.

▪️ Ба більше, якщо у тендерній пропозиції учасника йшлося про виконання робіт до завершення 2018 року, то в підписаному договорі — уже до кінця 2020.

Подальша ж історія доводить простий факт: коли тендери прописують під своїх, то зазвичай ні про швидкість, ні про якість робіт, а тим паче про ефективне використання коштів не йдеться.

Що ми маємо зараз?

▪️ Сам дитсадок учора виглядав ось так ▶️ http://bit.ly/36T35IV (дякуємо місцевому жителю Олексію Загорському за інтерес до теми і допомогу)

▪️ Для продовження робіт Гатненська сільська рада оголосила з компанією священика 2 переговорні процедури загальною вартістю 124 мільйони гривень ❗91 мільйон та 33 мільйона гривень. Це майже в 2 рази більше, ніж сума початкового договору! І ясна річ, що незаконно: адже переговорку на додаткові угоди можна проводити, якщо вартість не перевищує 50% основного договору. В іншому разі треба проводити відкриті торги.

▪️ Ба більше, як з`ясувала Ольга Нос, сільрада не передбачає жодної зміни технічних показників для будівництва дитсадка, а ці додаткові угоди на понад 100 мільйонів можуть бути необґрунтованими витратами бюджетних коштів!

З приводу усіх цих порушень — і давніх, і свіжих — Ольга Нос неодноразово зверталася і в Антимонопольний комітет, і в Державну аудиторську службу. Безрезультатно. Може, хоч зараз вийде цю історію зрушити з мертвого місця.

Наразі підрядник отримав 57 млн грн з бюджету. Зокрема 400 тисяч — за додатковою угодою по одній з переговорок. І ми дуже сподіваємось, хоча б переговорну процедуру на 91 мільйон гривень Гатненська сільрада буде змушена скасувати ❗

Тим часом Ольга Нос разом з юристами BIHUS.info починає готувати звернення до НАБУ.

Будівництво дитсадка в Гатному — це не якісь хитромудрі схеми, а нахабне порушення закону, яке стало видимим завдяки системі Prozorro та пильному контролю активістів. І за такі порушення має наставати покарання. Бо безкарність отруює систему.

Схожі записи

Релігійна громада села на Київщині позбулася московського попа

Подробиці розстрілу автівки Шефіра на Обухівщині

У трьох районах Київщини створили цифрові освітні центри для дітей

Напишіть коментар