11.5 C
Київ
25.04.2024
ЖКХ Київський регіон Чисті водойми

Порядок юридичного відновлення артезіанських свердловин на Київщині

Багато суб’єктів господарювання у Київській області задають собі запитання – як легалізувати діючу водну артезіанську свердловину. Якщо у вас відсутні дозвільні документи, то пункт 2 статті 240 Кримінального Кодексу України передбачає, що порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, … або незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення — караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, – роз’яснюють в Інституті геології.

Тобто в кращому випадку вашій компанії загрожує штраф не менше 51000 грн, адже вода відповідно до Постанови КМУ від 12 грудня 1994 року №827 є корисною копалиною загальнодержавного значення.

Уявімо, що у вашого підприємства в розпорядженні є свердловина, що пробурена давно, і не відомо якою точно організацією. Чи, до прикладу, організація, що бурила свердловину була державної форми власності, та в даний час ліквідована. Жодних документів у вас звісно немає, проте є потреба використовувати воду для виробничих потреб.

Вам необхідно, це дослідити максимум деталей стосовно вашої свердловини, зокрема, яка організація її бурила, конструкцію свердловини, продуктивність (дебіт), продуктивний горизонт та якісні характеристики (склад) підземних вод. Досліджуючи це питання Вам в допомогу будуть відібрані проби для з’ясування у відповідних акредитованих та сертифікованих лабораторіях хімічного складу підземних вод, радіаційної якості, бактеріологічних показників.

Також дуже корисним буде з’ясувати яка саме організація пробурила свердловину та отримати максимум геологічної та технічної інформації. Для цього можна зконтактувати з Державним науково-виробничим підприємством «Геоінформ України», яка зберігає вторинну геологічну інформацію, в тому числі за результатами геолого-розвідувальних робіт на підземні води. Наступним кроком, який слід зробити – це дослідити продуктивність свердловини шляхом дослідних відкачок та заміром статичного та динамічного рівнів.

Якщо ви зібрали всі ці матеріали, то у вас достатньо даних для відновлення паспорта свердловини. Для цього необхідно звернутись до профільної компанії, яка проведе разом з Вашим представником обстеження свердловини та складе відповідний акт. Даний акт, а також зібрана інформація буде основою для того, щоб відновити паспорт артезіанської свердловини. Після відновлення паспорту необхідно його зареєструвати в Державному реєстрі артезіанських свердловин.

Якщо ви використовуєте воду для будь-яких потреб, крім виробництва фасованої води, а обсяг відбору та/або використання перевищує 5 м3/добу, то наступним обов’язковим кроком відповідно до Водного Кодексу України буде оформлення дозволу на спеціальне водокористування, в якому повинні бути проведені розрахунки гранично-допустимого скидання (ГДС), у випадку, якщо у вашого підприємства є зворотній скид використаних вод у водні об’єкти.

Після оформлення відповідних документів вам необхідно встановити повірені лічильники та опломбувати їх, вести журнал обліку підземних вод та вчасно сплачувати рентну плату відповідно до дозволу на спецводокористування. І не забудьте нагадати вашому бухгалтеру про щорічну звітність за формою 2‑ТП, яку потрібно подавати до Державного агентства водних ресурсів України за підсумками року. Також перед тим, як приступати до відбору підземних вод у вас обов’язково повинен бути складений та погоджений план відбору та витрат підземних вод на поточний рік у міжрегіональному відділенні Державної служби України з питань праці.

Якщо ж у вас виробництво фасованої води, або видобування мінеральної води для будь якого застосування (в тому числі зовнішнього), або питне водопостачання будь-якого добового об’єму, то вам, відповідно до Кодексу України про Надра необхідно отримати Спеціальний дозвіл на користування надрами. Залежно від аспектів спецдозвіл необхідно буде отримати за результатами аукціону чи без аукціону, та виконувати особливі умови Спецдозволу та Програму робіт, в рамках яких необхідно буде скласти проект на геологічне вивчення, проект дослідно-промислової розробки, звіт з геолого-економічної оцінки, розробити та затвердити зони санітарної охорони, технологічну схему розробки родовища підземних вод.

ДТЕК просить жителів Київщині виключати з розеток потужні прилади

Також у вас в штаті повинен бути гідрогеолог, або ви можете заключити договір зі спеціалізованим підприємством на гідрогеологічне обслуговування. Якщо у вас буде оформлений спеціальний дозвіл, то вам необхідно буде щороку звітувати до Державної служби геології та надр України згідно форми 7‑ГР, а також подавати звіт про виконання програми робіт. Стосовно фіскальних зобов’язань, то до рентної плати за спеціальне водокористування додається також рентна плата за користування надрами.

І останнє, не залежно від того є у вас спеціальний дозвіл чи немає, вам у будь-якому випадку необхідно отримати дозвіл Держпраці на Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Пам’ятайте, — легалізувати свердловину не просто, проте життєво необхідно, адже ви будете міцніше спати і не перейматись можливими жахливими наслідками користування свердловиною без документів.

За матеріалами Інституту геології.

#КиївськаОбласть #Водопостачання #ЧистаВода

Підписуйтеся на наші новини:

У Миронівці аграрна компанія зливає небезпечні відходи виробництва людям у городи. ВІДЕО

Схожі записи

У Яготині подорожчало вивезення сміття

На Київщині працюватиме програма підтримки ветеранів війни

Посольство США навчає мінній безпеці учнів Київщини

Напишіть коментар