12.6 C
Київ
26.04.2024
Волонтерство Гостомель ООН

У Гостомелі обживають модульне містечко для ВПО

В межах проєкту за фінансування Українського Гуманітарного Фонду UNOPS доставило потужний генератор до модульного центру для внутрішньо переміщених осіб у Гостомелі, – повідомляє телеграм-канал «Київський регіон».

Вся інфраструктура містечка: опалення, гаряча вода, світло, кухонні плити – залежить від електропостачання. Враховуючи те, що світло подекуди відключають на десять годин і більше, без потужного генератора нам не обійтись. Без нього температура у нас у кімнатах опускалася би до 10 градусів, – розповідає Володимир Гавриш, комендант центру.

Володимир Гавриш, комендант центру, демонструє генератор

Модульне містечко матиме стабільне енергопостачання, незважаючи на відключення

ЮНОПС доставило цей дизельний генератор на 200 кВА у січні. Київська обласна військова адміністрація координувала процес доставки, а Гостомельська військова селищна адміністрація забезпечила установку і постачання палива для роботи генератора.

Модульний центр з’явився у Гостомелі в 2022 році завдяки Державному агентству стратегічних резервів Польщі. Тут є все для постійного перебування людей, які втратили домівки. Але через відключення електроенергії внаслідок російських атак на енергетичну інфраструктуру України в центрі почалися побутові складнощі.

Умови проживання в модульному центрі

До вторгнення Росії сьогоднішні мешканці центру жили в багатоповерхівках неподалік від Гостомельського аеропорту, який став осередком боїв у перші ж дні війни. Понівечені помешкання було визнано непридатними для відновлення та призначено під знесення. На найближчий час їхньою домівкою стане модульний центр. Попри все, що їм довелося пережити, люди тримаються гідно і допомагають один одному.

За їхніми словами, в центрі є все необхідне для життя. Проте потужності старого генератора не вистачало. Цього січня, після доставки нового генератора, ситуація змінилася на краще.

Володимир Гавриш, який також є волонтером у фонді “Допоможи Гостомелю”, дбає про комфортне проживання в центрі та щоденні потреби його мешканців. Серед іншого, він контролює роботу генератора та слідкує за рівнем палива в паливному баку. Крім того, Володимир щоденно контактує з благодійними фондами для організації допомоги мешканцям центру та забезпечення їхніх потреб. «Я хочу, щоб тут у центрі люди почувались як у себе вдома, щоб тут усе працювало як слід», – каже Володимир.

«Мене вразила життєва сила тутешніх мешканців і те, з яким оптимізмом вони дивляться в майбутнє, попри всі негаразди», – зазначає Анна Шалімова, проєктний керівник ЮНОПС. «Наш проєкт продовжує працювати, аби в найбільш уражених війною громадах України були джерела безперебійного постачання тепла і електроенергії».

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

На Київщині готують допомогу для військових на зимовий період

На потреби фронту: У Києві розіграють картину української художниці

Постраждалим від війни дітям Київщини допоможуть психологи на Прикарпатті

Напишіть коментар