10.4 C
Київ
24.04.2024
Влада Наша історія Патріотичне виховання

Омбудсмен підтримує заборону мови агресора у Києво-Могилянській академії

«В умовах російсько-української війни питання захисту мови та її утвердження – серед пріоритетних, тож сфера освіти має бути прикладом в питаннях захисту національних інтересів», – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь Кремінь.

Про це Тарас Кремінь заявив, коментуючи ініціативу Києво-Могилянської академії щодо заборони використання російської мови на території навчального закладу.

«Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України. Разом з тим, стаття 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» говорить про те, що мова освітнього процесу – державна», – сказав він.

були затверджені нові правила внутрішнього розпорядку Києво-Могилянської академії

Нагадаємо, 27 січня на академічній конференції університету були затверджені нові правила внутрішнього розпорядку Києво-Могилянської академії. Вони передбачають заборону вживати у закладі російську мову. Як повідомив голова наглядової ради НаУКМА Геннадій Зубко, це стосується викладачів, студентів і адміністративного персоналу.

Національний університет “Києво-Могилянська академія” зробила досить потужний зачин, який, сподіватимусь, буде ретрансльований і в інших університетах України, зазначив Кремінь та звернувся до Міністерства освіти і науки, Спілки ректорів закладів вищої освіти з проханням вжити додаткових заходів щодо неухильності дотримання мовного законодавства.

це має ретранслюватися і в інших

університетах України – тарас кремінь

Також Уповноважений зазначив, що така ініціатива збіглася з тим, що один з українських емігрантів заповів Могилянці один мільйон доларів. «Наскільки мені відомо, одне з його побажань – щоб у Києво-Могилянській академії, яка була і є форпостом високої науки, продовжували тримати курс як на утвердження української мови та культури, так і нашої національної ідентичності», – розповів Тарас Кремінь.

За його словами, статистика 2022 року демонструє зростання інтересу до опанування української мови. Українською філологією цікавляться і у світі, тому наші студії популярні і в Канаді, і в США, і в Європі. «Це той вектор, який нам посилювати і належно забезпечити», – наголосив він.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

У Боярці у магазині продають шоколад з радянською символікою

У Києві відкривається інтерактивна екскурсія «Дитячий світ Тараса Шевченка»

На Обухівщині журналіст нагадав про втрачену культурну спадщину

Напишіть коментар